Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasto truskawkowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to doskonała opcja na naprawdę smaczny, domowy wypiek, który zrobisz w kilka chwil. Smakuje jak prawdziwa babcina drożdżówka!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 50 min
581 kcal
Kcal w porcji
197 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Cukier (125 g)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Mleko 3,2% - ciepłe (200 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - kruszonka (200 g)
  • Cukier - kruszonka (125 g)
  • Masło - kruszonka (100 g)
  • Truskawki (350 g)
Liczba porcji:

Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką krok po kroku

Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku z łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstaw do wyrośnięcia na 10-15 min.

W dużej misce ubij całe jajo i żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodaj rozpuszczoną i schłodzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę.

Wszystko wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto chwilę wyrób, wyłóż na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastem przykryj i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

w misce połącz ze sobą składniki na kruszonkę.

Na wyrośnięte ciasto wyłóż odszypułkowane, umyte i odsączone truskawki.

Całość posyp kruszonką.

Blachę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika.

Piecz w 180 st. C ok.45-50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to doskonała opcja na naprawdę smaczny, domowy wypiek, który zrobisz w kilka chwil. Smakuje jak prawdziwa babcina drożdżówka!

Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to smaczne ciasto wypełnione po brzegi owocami. Jeśli szukasz inspiracji na deser do kawy, ta receptura będzie idealnym wyborem! Dowiesz się z niej jak upiec idealnie miękką i smaczną drożdżówkę. To ciasto idealne, gdy masz ograniczony budżet. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Pieczenie również nie zabiera zbyt dużo czasu. Całość smakuje po prostu wybornie. Choć w przepisie sugerowanymi owocami są truskawki, to można wymienić je na inne ulubione - maliny, jagody, ale również rabarbar, który będzie idealnym wyborem zwłaszcza wiosną. Dzięki temu to ciasto jest naprawdę uniwersalne. Można używać do niego owoców świeżych, jak i mrożonych, dzięki czemu da się go przygotować nawet zimą, kiedy świeże owoce są raczej trudno dostępne. To naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, by było pyszne i domowe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych. Przygotowuje się je z kilku składników. Najważniejszym są oczywiście drożdże. W tej recepturze użyte zostały świeże drożdże, które pozwalają przygotować wspaniały zaczyn. Można jednak użyć drożdży w wersji sproszkowanej, jednak należy wtedy pamiętać, by sięgnąć po połowę porcji, w innym razie wpłyną one negatywnie na jakość, ale również smak placka. Zaczyn, choć musi odczekać odrobinę, by był gotowy do użycia, jest konieczny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Bez niego ciasto nie wyjdzie, dlatego nie należy skracać czasu jego przygotowania. Kiedy drożdże zaczną pracować, całość będzie wspaniale delikatna.

Alergeny w cieście drożdżowym z truskawkami i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

To ciasto ma wysoki indeks glikemiczny i zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(197g)
Energia (kcal)
295.17
581.49
Białko (g)
6.89
13.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(197g)
Węglowodany (g)
44.16
87.00
Węglowodany przyswajalne (g)
43.57
85.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(197g)
Tłuszcz (g)
10.68
21.04
Tłuszcze nasycone (g)
7.18
14.15
Tłuszcze nienasycone (g)
3.50
6.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(197g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
0.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.89
5.69
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
84.99
167.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(197g)
Sód (mg)
12.75
25.12
Potas (mg)
118.08
232.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.03
61.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
87.85
173.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.99
37.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.37
4.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.84
1.65
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką

Koszt składników
47.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
125 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
200 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
200 g
kruszonka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
125 g
kruszonka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
100 g
kruszonka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Truskawki
350 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 350 g
Koszt składników
47.10