Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
- Mąka pszenna typ 550 (500 g)
- Cukier (125 g)
- Cukier wanilinowy (16 g)
- Masło (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Drożdże świeże (50 g)
- Mleko 3,2% - ciepłe (200 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - kruszonka (200 g)
- Cukier - kruszonka (125 g)
- Masło - kruszonka (100 g)
- Truskawki (350 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką krok po kroku
Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku z łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstaw do wyrośnięcia na 10-15 min.
W dużej misce ubij całe jajo i żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodaj rozpuszczoną i schłodzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę.
Wszystko wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrób, wyłóż na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastem przykryj i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
w misce połącz ze sobą składniki na kruszonkę.
Na wyrośnięte ciasto wyłóż odszypułkowane, umyte i odsączone truskawki.
Całość posyp kruszonką.
Blachę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika.
Piecz w 180 st. C ok.45-50 minut.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to doskonała opcja na naprawdę smaczny, domowy wypiek, który zrobisz w kilka chwil. Smakuje jak prawdziwa babcina drożdżówka!
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to smaczne ciasto wypełnione po brzegi owocami. Jeśli szukasz inspiracji na deser do kawy, ta receptura będzie idealnym wyborem! Dowiesz się z niej jak upiec idealnie miękką i smaczną drożdżówkę. To ciasto idealne, gdy masz ograniczony budżet. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Pieczenie również nie zabiera zbyt dużo czasu. Całość smakuje po prostu wybornie. Choć w przepisie sugerowanymi owocami są truskawki, to można wymienić je na inne ulubione - maliny, jagody, ale również rabarbar, który będzie idealnym wyborem zwłaszcza wiosną. Dzięki temu to ciasto jest naprawdę uniwersalne. Można używać do niego owoców świeżych, jak i mrożonych, dzięki czemu da się go przygotować nawet zimą, kiedy świeże owoce są raczej trudno dostępne. To naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, by było pyszne i domowe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych. Przygotowuje się je z kilku składników. Najważniejszym są oczywiście drożdże. W tej recepturze użyte zostały świeże drożdże, które pozwalają przygotować wspaniały zaczyn. Można jednak użyć drożdży w wersji sproszkowanej, jednak należy wtedy pamiętać, by sięgnąć po połowę porcji, w innym razie wpłyną one negatywnie na jakość, ale również smak placka. Zaczyn, choć musi odczekać odrobinę, by był gotowy do użycia, jest konieczny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Bez niego ciasto nie wyjdzie, dlatego nie należy skracać czasu jego przygotowania. Kiedy drożdże zaczną pracować, całość będzie wspaniale delikatna.
Alergeny w cieście drożdżowym z truskawkami i kruszonką
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką
To ciasto ma wysoki indeks glikemiczny i zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(197g)
Węglowodany
(197g)
Tłuszcze
(197g)
Witaminy
(197g)
Składniki mineralne
(197g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.