Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami podane w miseczce.
Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami
Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami to uniwersalny przepis, który sprawdzi się w wielu przypadkach. Może stanowić bazę do pasztecików, pizzy, czy pysznych pierogów.
Przygotowanie 20 min
1944 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Drożdże suche (10 g)
  • Cukier (5 g)
  • Masło (100 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
duża miska, sitko

Przepis na ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i wlej 250 ml ciepłej wody. Całość dokładnie zamieszaj.

Dodaj cukier i masło, zamieszaj.

Do miski dodaj żółtko. Całość wyrób rękami.

Ciasto uformuj w kulkę i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.

Po wyrośnięciu ciasto jest gotowe do użycia.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z suchymi drożdżami

Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami to uniwersalny przepis, który sprawdzi się w wielu przypadkach. Może stanowić bazę do pasztecików, pizzy, czy pysznych pierogów. Sprawdzi się głównie w wytrawnych wypiekach. To świetna propozycja dla każdego, kto kocha naprawdę smaczne i szybkie przepisy. Dzięki temu przepisowi tworzenie przekąsek stanie się naprawdę szybkie i łatwe.

Przepis na ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami to wybór doskonały zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a pozwala stworzyć naprawdę wspaniałą bazę. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko duża miska i ściereczka. Przyda się również odrobina cierpliwości, bo choć w tym przepisie nie trzeba czekać na gotowość zaczynu, to wciąż należy poczekać, aż ciasto wyrośnie. Najlepiej w tym celu umieścić ciasto w ciepłym miejscu, nie sprawdzi się jednak nagrzany piekarnik. To dlatego, że choć drożdże uwielbiają ciepło, to jednak nie są w stanie przetrwać w zbyt wysokich temperaturach. Dlatego najlepiej sprawdzi się po prostu temperatura pokojowa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami, by było smaczne, proste, a przy okazji naprawdę szybkie to ten przepis świetnie się sprawdzi. Choć zwykle do wyrobu domowego ciasta drożdżowego używa się raczej świeżych drożdży, to w tym przypadku nie jest to konieczne. Te w formie sproszkowanej są po prostu dużo łatwiejsze w użyciu. Wystarczy tylko kilka chwil, by były gotowe do użycia. Nie trzeba przygotowywać zaczynu na bazie mleka czy ciepłej wody. W dodatku wystarczy bardzo mała ilość na całe ciasto, więc jest to również rozwiązanie ekonomiczne.

Ten prosty przepis sprawdzi się nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Ten przepis znacznie ułatwia stworzenie drożdżowych bułek, pizzy, czy pasztecików. To ciasto szybkie, a przy tym bardzo łatwe. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto nie przepada za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni, gdyż całość zajmuje tylko kilka chwil.

Alergeny w cieście drożdżowym z suchymi drożdżami

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z suchymi drożdżami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z suchymi drożdżami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, jednak należy pamiętać, że ma dość wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
441.87
1944.24
Białko (g)
11.72
51.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
52.48
230.90
Węglowodany przyswajalne (g)
51.86
228.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
21.18
93.19
Tłuszcze nasycone (g)
14.28
62.82
Tłuszcze nienasycone (g)
6.90
30.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.47
Tiamina (mg)
0.92
4.04
Ryboflawina (mg)
0.43
1.88
Niacyna (mg)
5.46
24.02
Foliany (µg (mcg))
161.20
709.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
7.99
35.15
Potas (mg)
120.09
528.40
Wapń (mg)
25.25
111.11
Fosfor (mg)
123.61
543.88
Magnez (mg)
26.69
117.43
Żelazo (mg)
4.01
17.64
Cynk (mg)
1.04
4.58
Miedź (mg)
0.15
0.66
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z suchymi drożdżami 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego z suchymi drożdżami

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koszt składników
19.50