Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami
- Drożdże suche (10 g)
- Cukier (5 g)
- Masło (100 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i wlej 250 ml ciepłej wody. Całość dokładnie zamieszaj.
Dodaj cukier i masło, zamieszaj.
Do miski dodaj żółtko. Całość wyrób rękami.
Ciasto uformuj w kulkę i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po wyrośnięciu ciasto jest gotowe do użycia.
-
Chlebek ziołowy
-
Lahmacun na drożdżach
-
Pizza margherita
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z suchymi drożdżami
Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami to uniwersalny przepis, który sprawdzi się w wielu przypadkach. Może stanowić bazę do pasztecików, pizzy, czy pysznych pierogów. Sprawdzi się głównie w wytrawnych wypiekach. To świetna propozycja dla każdego, kto kocha naprawdę smaczne i szybkie przepisy. Dzięki temu przepisowi tworzenie przekąsek stanie się naprawdę szybkie i łatwe.
Przepis na ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami to wybór doskonały zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a pozwala stworzyć naprawdę wspaniałą bazę. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko duża miska i ściereczka. Przyda się również odrobina cierpliwości, bo choć w tym przepisie nie trzeba czekać na gotowość zaczynu, to wciąż należy poczekać, aż ciasto wyrośnie. Najlepiej w tym celu umieścić ciasto w ciepłym miejscu, nie sprawdzi się jednak nagrzany piekarnik. To dlatego, że choć drożdże uwielbiają ciepło, to jednak nie są w stanie przetrwać w zbyt wysokich temperaturach. Dlatego najlepiej sprawdzi się po prostu temperatura pokojowa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami, by było smaczne, proste, a przy okazji naprawdę szybkie to ten przepis świetnie się sprawdzi. Choć zwykle do wyrobu domowego ciasta drożdżowego używa się raczej świeżych drożdży, to w tym przypadku nie jest to konieczne. Te w formie sproszkowanej są po prostu dużo łatwiejsze w użyciu. Wystarczy tylko kilka chwil, by były gotowe do użycia. Nie trzeba przygotowywać zaczynu na bazie mleka czy ciepłej wody. W dodatku wystarczy bardzo mała ilość na całe ciasto, więc jest to również rozwiązanie ekonomiczne.
Ten prosty przepis sprawdzi się nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Ten przepis znacznie ułatwia stworzenie drożdżowych bułek, pizzy, czy pasztecików. To ciasto szybkie, a przy tym bardzo łatwe. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto nie przepada za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni, gdyż całość zajmuje tylko kilka chwil.
Alergeny w cieście drożdżowym z suchymi drożdżami
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z suchymi drożdżami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z suchymi drożdżami
To zdrowy dodatek, jednak należy pamiętać, że ma dość wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
-
cukier,
masło,
jajka,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.