Przepis na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 820 g 750 g do ciasta, 70 g do kruszonki
- Drożdże świeże 50 g
- Jajko 6 szt.
- Cukier 230 g 2 łyżki do sera, 3/4 szklanki do ciasta, 3 łyżki do kruszonki
- Masło 200 g 70 g do kruszonki, 130 g do ciasta
- Mleko 2% 250 ml
- Ser twarogowy półtłusty 500 g
Rozpocznij od przygotowania rozczynu. Do dużej miski dodaj pokruszone drożdże. Umieść także 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Mleko podgrzej do letniej temperatury np. w mikrofalówce i dodaj do reszty składników. Wymieszaj dokładnie wszystko drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Taką mieszankę odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Przykryj ściereczką. Można wstawić do piekarnika nagrzanego do 35 stopni Celsjusza, by wyrosło.
Rozpuść w garnku 130 g masła. Rób to na bardzo malutkim ogniu, by go nie spalić. Ostudź je.
W większej misce umieść 4 jajka. Dodaj także 153 g cukru (z tego odjęta łyżka do rozczynu). Bardzo dokładnie wymieszaj aż powstanie gładka masa.
Jak rozczyn już ładnie urośnie (najlepiej jeśli będzie około 2 razy większy) dodaj do niego 740 g mąki (odjęta od tego łyżka mąki do rozczynu) przesianą przez sitko.
Dodaj także do rozczynu jajka z cukrem i roztopione masło.
Wymieszaj wszystkie składniki najlepiej ręką.
Jeśli ciasto już zacznie odchodzić od ręki posyp po wierzchu mąką (odrobinkę) i ponownie zakryj miskę ściereczką. Wstaw ciasto w ciepłe miejsce by urosło. Również może być grzane w piekarniku. Powinno rosnąć około 30 minut.
Czas na przygotowanie masy serowej. Ser wymieszaj dokładnie z 2 łyżkami cukru, aromatem waniliowym oraz dwoma całymi jajkami. Zblenduj na gładką masę.
Kruszonka: reszta mąki (7 łyżek), reszta masła (70 g) oraz 3 łyżki cukru zagnieć na kruszonkę za pomocą dłoni. Konsystencja kruszonki powinna być sypka.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wylej na nią wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wyrównaj całe ciasto i następnie połóż na wierzch masę serową - równo na całej długości. Na końcu posyp całe ciasto kruszonką. Wklep ją lekko w ciasto, inaczej będzie odpadać.
Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza do suchego patyczka.
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką - cechy przepisu
Więcej o cieście drożdżowym z serem i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowo-serowe i fantastyczna kruszonka. Bez problemu zabierzesz go w dłuższą trasę. Będzie też idealną opcją na szybką przekąskę do pracy. To ciasto jest szybkie do zrobienia. Nie jest skomplikowane i łatwo się robi. Zrób ciasto z pyszną posypką. Pamiętaj, by posypkę lekko wklepać w ciasto, by nie odpadała. Jest to przepis na dużą blachę.
Przepis ten kojarzyć się może z wakacjami u babci, kiedy to częstowała nas takim pysznym domowym drożdżowo-serowym plackiem. Puszysty, słodki, ze wspaniałą masą serową oraz cudowną kruszonką. To jest ciasto drożdżowo-serowe, które każdy uwielbia.
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z serem i kruszonką
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w cieście drożdżowym z serem i kruszonką
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście drożdżowym z serem i kruszonką
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z serem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Ser twarogowy półtłusty