Przepis na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 25x40 cm

Rozpocznij od przygotowania rozczynu. Do dużej miski dodaj pokruszone drożdże. Umieść także 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Mleko podgrzej do letniej temperatury np. w mikrofalówce i dodaj do reszty składników. Wymieszaj dokładnie wszystko drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Taką mieszankę odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Przykryj ściereczką. Można wstawić do piekarnika nagrzanego do 35 stopni Celsjusza, by wyrosło.

Rozpuść w garnku 130 g masła. Rób to na bardzo malutkim ogniu, by go nie spalić. Ostudź je.

W większej misce umieść 4 jajka. Dodaj także 153 g cukru (z tego odjęta łyżka do rozczynu). Bardzo dokładnie wymieszaj aż powstanie gładka masa.

Jak rozczyn już ładnie urośnie (najlepiej jeśli będzie około 2 razy większy) dodaj do niego 740 g mąki (odjęta od tego łyżka mąki do rozczynu) przesianą przez sitko.

Dodaj także do rozczynu jajka z cukrem i roztopione masło.

Wymieszaj wszystkie składniki najlepiej ręką.

Jeśli ciasto już zacznie odchodzić od ręki posyp po wierzchu mąką (odrobinkę) i ponownie zakryj miskę ściereczką. Wstaw ciasto w ciepłe miejsce by urosło. Również może być grzane w piekarniku. Powinno rosnąć około 30 minut.

Czas na przygotowanie masy serowej. Ser wymieszaj dokładnie z 2 łyżkami cukru, aromatem waniliowym oraz dwoma całymi jajkami. Zblenduj na gładką masę.

Kruszonka: reszta mąki (7 łyżek), reszta masła (70 g) oraz 3 łyżki cukru zagnieć na kruszonkę za pomocą dłoni. Konsystencja kruszonki powinna być sypka.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wylej na nią wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wyrównaj całe ciasto i następnie połóż na wierzch masę serową - równo na całej długości. Na końcu posyp całe ciasto kruszonką. Wklep ją lekko w ciasto, inaczej będzie odpadać.

Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza do suchego patyczka.

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Koszt przygotowania dania
22.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
270 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym z serem i kruszonką

Pyszne ciasto drożdżowo-serowe i fantastyczna kruszonka. Bez problemu zabierzesz go w dłuższą trasę. Będzie też idealną opcją na szybką przekąskę do pracy. To ciasto jest szybkie do zrobienia. Nie jest skomplikowane i łatwo się robi. Zrób ciasto z pyszną posypką. Pamiętaj, by posypkę lekko wklepać w ciasto, by nie odpadała. Jest to przepis na dużą blachę.

Przepis ten kojarzyć się może z wakacjami u babci, kiedy to częstowała nas takim pysznym domowym drożdżowo-serowym plackiem. Puszysty, słodki, ze wspaniałą masą serową oraz cudowną kruszonką. To jest ciasto drożdżowo-serowe, które każdy uwielbia.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z serem i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
270.40 kcal
270.40 kcal
Białko
9.60 g
9.60 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z serem i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
36.42 g
36.42 g
Węglowodany przyswajalne
36.25 g
36.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
9.88 g
9.88 g
Tłuszcze nasycone
6.62 g
6.62 g
Tłuszcze nienasycone
3.25 g
3.25 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Tiamina
0.39 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.29 mg
Niacyna
2.57 mg
2.57 mg
Foliany
75.95 µg (mcg)
75.95 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
92.65 mg
92.65 mg
Potas
116.28 mg
116.28 mg
Wapń
47.50 mg
47.50 mg
Fosfor
123.47 mg
123.47 mg
Magnez
17.98 mg
17.98 mg
Żelazo
2.24 mg
2.24 mg
Cynk
0.89 mg
0.89 mg
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z serem i kruszonką 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z serem i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z serem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Ser twarogowy półtłusty

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z serem i kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
820 g
750 g do ciasta, 70 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.46
Za 820 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
230 g
2 łyżki do sera, 3/4 szklanki do ciasta, 3 łyżki do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Masło
200 g
70 g do kruszonki, 130 g do ciasta
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób