Ciasto drożdżowe z serem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Twaróg sernikowy (300 g)
- Mleko 2% (200 ml)
- Cukier (100 g)
- Masło (300 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z serem krok po kroku
W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.
W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.
Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.
Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto. Na ciasto pokrusz twaróg i posyp go cukrem waniliowym i cynamonem.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 40 minut.
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Knedliki
-
Chałka drożdżowa
-
Ruchanki
-
Pide
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Strucla z serem
-
Ciasto drożdżowe na słodko
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z serem
Ciasto drożdżowe z serem to pyszna opcja zarówno na deser, jak i drugie śniadanie. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników wyjątkowych, lecz prostych deserów.
Przepis na ciasto drożdżowe z serem to dobre rozwiązanie na pyszny deser do kawy. To naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To ciasto wspaniale sprawdzi się nawet na drugie śniadanie, gdyż jest lekkie, ale wypełnione po brzegi serem. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe z serem, które będzie pyszne, a przy okazji łatwe, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Choć to ciasto jest tak łatwe, wcale nie jest banalne. To przepis na naprawdę podstawowy placek, który można dowolnie modyfikować, dzięki czemu powstanie wiele różnych kombinacji, które nigdy się nie nudzą. Placek drożdżowy sprawdzi się idealnie na każdą okazję. To ciasto, za którym przepadają raczej wszyscy. Można go podawać z dodatkiem świeżych owoców lub dżemem, ale wspaniale sprawdza się także bez zbędnych dodatków. Głównym składnikiem są oczywiście drożdże. W tej wersji używa się świeżych, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta. Można je zastąpić również tymi sproszkowanym, wtedy lepiej wziąć połowę sugerowanej porcji, gdyż zbyt duża ilość wpłynie negatywnie nie tylko na konsystencję, ale również na smak placka. Zaczyn, choć musi odczekać odrobinę, by był gotowy do użycia, jest konieczny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Bez niego ciasto nie wyjdzie, dlatego nie należy skracać czasu jego przygotowania. Kiedy drożdże zaczną pracować, całość będzie wspaniale delikatna. Przygotowanie zaczynu jest niezbędne do tego, by ciasto było smaczne, a przy okazji miało odpowiednią strukturę, dlatego nie warto pomijać tego kroku, choć dla wielu może to być zbyt czasochłonne. Drożdże muszą zacząć pracować, by cieszyć się ich wspaniałym smakiem.
Alergeny w cieście drożdżowym z serem
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z serem
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.