Ciasto drożdżowe z owocami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 2% (200 ml)
- Cukier (100 g)
- Masło - do ciasta (150 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier puder (20 g)
- Jagody mrożone (100 g)
- Masło - do kruszonki (150 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami krok po kroku
W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.
W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.
Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.
Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto. Na wierzchu wyłóż owoce.
Posyp schłodzoną kruszonką wierzch ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.
-
Ciasto z jagodami
-
Ciasto na biszkopcie z jagodami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Tarta z białą czekoladą
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z jagodami
-
Ciasto z jagodami i kruszonką
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Biszkopt z budyniem
-
Sernik jagodowy
-
Tarta bezglutenowa
-
Sernik z jagodami
-
Tort jagodowy
-
Szybkie ciasto z jagodami
-
Kruche ciasto z jagodami
-
Wilgotne ciasto z jagodami
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik na zimno z jagodami
-
Ciasto z jagodami
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z owocami
Ciasto drożdżowe z owocami to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki. Całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji niezwykle łatwa. Ciasto podane ze świeżymi owocami jest po prostu wybornym pomysłem na rodzinne spotkania.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto drożdżowe z owocami, które będzie smaczne, a przy okazji niezbyt skomplikowane to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych.
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami przygotowuje się z kilku składników. Najważniejszym są oczywiście drożdże. W tej recepturze użyte zostały świeże drożdże, które pozwalają przygotować wspaniały zaczyn. Można jednak użyć drożdży w wersji sproszkowanej, jednak należy wtedy pamiętać, by sięgnąć po połowę porcji, w innym razie wpłyną one negatywnie na jakość ale również smak placka. Zaczyn, choć musi odczekać odrobinę, by był gotowy do użycia, jest konieczny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Bez niego ciasto nie wyjdzie, dlatego nie należy skracać czasu jego przygotowania. Kiedy drożdże zaczną pracować, całość będzie wspaniale delikatna.
To fantastyczny pomysł na deser robiony w piekarniku. Całość smakuje po prostu wybornie. Choć w przepisie sugerowanymi owocami są jagody, to nie są to jedyne, które świetnie się sprawdzą. Idealnym wyborem będą również truskawki, maliny, czy nawet śliwki. Dzięki temu to ciasto jest naprawdę uniwersalne. Można używać do niego owoców świeżych, jak i mrożonych, dzięki czemu da się go przygotować nawet zimą, kiedy świeże owoce są raczej trudno dostępne.
To naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To ciasto wspaniale sprawdzi się nawet na drugie śniadanie, gdyż jest lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery.
Alergeny w cieście drożdżowym z owocami
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z owocami
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.