Ciasto drożdżowe z kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 2% (200 ml)
- Cukier (100 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier puder (20 g)
- Rodzynki (100 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką krok po kroku
W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.
W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.
Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.
Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki.
Do ciasta dodaj rodzynki i jeszcze raz dokładnie przemieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto. Posyp jego wierzch kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Szarlotka z budyniem
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Jabłka pod kruszonką
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Szybka szarlotka
-
Kruszonka do ciasta
-
Ciasto z agrestem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Chałka z kruszonką
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Strucla z serem
-
Ciasto z truskawkami i kruszonką
-
Ciasta z kruszonką
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką to świetna opcja na łatwy placek do popołudniowej kawy. Ma wspaniały smak i bardzo puszystą strukturę. Sprawdzi się idealnie dla każdego, kto kocha domowe słodkie wypieki. Jest tani, więc spokojnie zmieści się nawet w studenckim budżecie.
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką pozwala przygotować jeden z najpopularniejszych wypieków. Jest słodkie, a przy okazji naprawdę smaczne. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Można podawać je z dżemem, czy świeżymi owocami, ale nawet bez dodatków smakuje naprawdę obłędnie. Wszystkie składniki bez problemu można znaleźć w każdym sklepie, dlatego jego stworzenie nie jest problematyczne. Głównym składnikiem są oczywiście drożdże. W tej wersji używa się świeżych, by przygotować zaczyn do ciasta. Można je zastąpić również tymi sproszkowanym, wtedy lepiej wziąć połowę sugerowanej porcji, gdyż zbyt duża ilość wpłynie negatywnie nie tylko na konsystencję, ale również na smak placka. Przygotowanie zaczynu jest niezbędne do tego, by ciasto było smaczne, a przy okazji miało odpowiednią strukturę, dlatego nie warto pomijać tego kroku, choć dla wielu może to być zbyt czasochłonne. Drożdże muszą zacząć pracować, by cieszyć się ich wspaniałym smakiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką, by było naprawdę wspaniałe, to ten prosty przepis sprawdzi się naprawdę świetnie. Całość jest szybka w przygotowaniu, wystarczy tylko kilka chwil, choć potrzebne jest zagniatanie. Można użyć do tego rąk lub robota kuchennego ze specjalną końcówką. By całość smakowała naprawdę wybornie, potrzebna jest również kruszonka do ciasta drożdżowego, którą również można przygotować z tego przepisu, dzięki czemu całość jest nieco słodsza. To ciasto to dobre rozwiązanie dla każdego, kto nie przepada za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Będzie wspaniałą opcją również dla zapracowanych, do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dodatkowo jest niezwykle łatwe. To wspaniała opcja również na drugie śniadanie dla dzieci.
Alergeny w cieście drożdżowym z kruszonką
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z kruszonką
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.