Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, miska

Na początek przygotuj rozczyn z: 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki, ciepłego mleka oraz poruszonych drożdży. Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia się i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Białko oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj je do przesianej mąki (pozostaw 100 g na kruszonkę). Do składników dodaj rozczyn z drożdży oraz roztopione masło (100 g). Wyrób ciasto, a jeśli będzie potrzeba, dodaj jeszcze 1/2 szklankę ciepłego mleka. Masa powinna być gładka i elastyczna. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze kilka minut i przełóż je do natłuszczonej blaszki do pieczenia.

Jabłka obierz, usuń z nich gniazdo nasienne i pokrój na drobną kostkę. Rozpuść masło na patelni (30 g) i praż na nim jabłka do momentu odparowania z nich soku.

Z pozostałej mąki, cukru pudru i zimnego masła przygotuj kruszonkę, siekając składniki. Posyp nimi przygotowane wcześniej ciasto drożdżowe. Na górze ułóż owoce.

Drożdżówkę piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką na talerzu
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Koszt przygotowania dania
11.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
350 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
88

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym z jabłkami i kruszonką

Pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z kruszonką jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką? Przygotowanie go jest proste. Na początku do naczynia dodajemy ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Do miski z żółtkami wsypujemy mąkę (100 g pozostaw na kruszonkę) oraz dodajemy roztopione masło (100 g) i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, a jeśli będzie potrzeba, dodajemy jeszcze ½ szklankę ciepłego mleka. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe odstawiamy na 60 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto, które wyrosło, wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, a następnie wkładamy je do natłuszczonej blaszki. Z pozostałej mąki, masła i cukru pudru robimy kruszonkę, siekając składniki za pomocą noża. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło (30 g) i prażymy na nim jabłka tak długo, aż sok odparuje. Na górę ciasta układamy owoce i kruszonkę. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Ciasto drożdżowe odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. W przepisie można wykorzystać jabłka prażone gotowe lub świeże. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z jabłkami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
269.75 kcal
350.67 kcal
Białko
4.76 g
6.18 g
Fenyloalanina
0.14 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście drożdżowym z jabłkami i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
42.97 g
55.86 g
Węglowodany przyswajalne
41.69 g
54.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.28 g
1.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
8.82 g
11.47 g
Tłuszcze nasycone
5.61 g
7.30 g
Tłuszcze nienasycone
3.21 g
4.17 g
Cholesterol
66.47 mg
86.41 mg

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
82.28 µg (mcg)
106.96 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
0.50 mg
Retinol
80.39 µg (mcg)
104.51 µg (mcg)
Tiamina
0.34 mg
0.44 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.32 mg
Niacyna
2.47 mg
3.21 mg
Foliany
83.73 µg (mcg)
108.85 µg (mcg)
Beta karoten
19.89 µg (mcg)
25.86 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
23.70 mg
30.80 mg
Potas
101.01 mg
131.31 mg
Wapń
24.72 mg
32.14 mg
Fosfor
71.54 mg
93.00 mg
Magnez
9.71 mg
12.63 mg
Żelazo
2.65 mg
3.44 mg
Cynk
0.64 mg
0.83 mg
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z jabłkami i kruszonką 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z jabłkami i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z jabłkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z jabłkami i kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
550 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 550 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
130 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jabłko
400 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Koszt składników
22.80
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób