Ciasto drożdżowe z czekoladą
- Drożdże świeże (20 g)
- Cukier (200 g)
- Mleko 3,2% - ciepłe (180 ml)
- Mąka pszenna typ 550 (420 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masło (165 g)
- Sól (1 g)
- Czekolada gorzka (240 g)
- Cynamon - 3 łyżeczki (20 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z czekoladą krok po kroku
W ciepłym mleku rozmieszaj pokruszone drożdże i szczyptę cukru.
Mąkę przesiej do dużej miski.
W oddzielnej miseczce wymieszaj jajko, żółtko i 50 g cukru. Dodaj całość do mąki.
Dodaj szczyptę soli, zaczyn z mleka i drożdży i zacznij wyrabiać.
Po około dwóch minutach wyrabiania dodaj masło i dalej wyrabiaj, przez około 8 minut, aż będzie gładkie.
Wyrobione ciasto zostaw w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie do miseczki wsyp cynamon, 100 g cukru, 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej i posiekaną czekoladą. Całość dokładnie wymieszaj.
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat oprószony mąką. Rozwałkuj ciasto na kwadrat o grubości około 4 mm.
Na cieście rozłóż masę z czekolady, masła i cynamonu.
Ciasto zwiń w rulon. Rulon złóż na pół. Następnie zawiń końce do spodu. Całość dodatkowo skręć.
Ciasto włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na 30 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Zagnieć 50 g cukru, 50 g mąki i 2 łyżki masła.
Gdy ciasto wyrośnie, posyp je kruszonką.
Piecz w 170 stopniach przez 50 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i zostaw w piekarniku jeszcze na 20 minut.
Przed pokrojeniem poczekaj do całkowitego ostygnięcia.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Milky way
-
Murzynek
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Placek z bananami
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik japoński
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto na walentynki
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z czekoladą
Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką to ciasto, które łączy w sobie trzy bardzo dobre w smaku desery: ciasto drożdżowe, kruszonkę i czekoladę. Koniecznie poznajcie ten przepis i wykonajcie go jeszcze dziś.
Aby wykonać przepis na ciasto drożdżowe z czekoladą potrzebujesz drożdży, mąki, cukru, mleka, jajka, żółtka i masła. Masę czekoladę wykonasz z czekolady gorzkiej, masła, cukru i cynamonu.
Przygotowanie zaczynamy od zaczynu. Wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami i szczyptą cukru. Drożdże odgrywają w tym cieście kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, ciasto staje się, tak puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie zacznie pracować.
W tym czasie wymieszaj w miseczce jajko, żółtko i cukier. Całość dodaj do przesianej do dużej miski mąki. Dodaj również szczyptę soli i zaczyn. Całość chwilę wyrabiaj i po tym dodaj pokrojone na kawałki masło. Na początku ciasto może wyglądać.. źle, ale nie wolno się poddawać! Wyrabianie powinno trwać około 10 minut. Na koniec ciasto na pewno będzie gładkie i elastyczne. Takie ciasto zostaw w misce i przykryj ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę.
Ten czas wykorzystaj na przygotowanie masy czekoladowej. W miseczce wymieszaj dokładnie kawałki czekolady, cukier, cynamon i masło.
Ciasto drożdżowe musi być z kruszonką, nie ma nawet innej opcji. Dlatego w miseczce zagnieć mąkę, cukier i masło.
Gdy ciasto ładnie wyrośnie, rozłóż je na blacie i rozwałkuj na kwadrat. Całość posmaruj masą czekoladową. Najlepiej zostawić jest wolny brzeg i posmarować go mlekiem by dobrze skleiło się ciasto podczas składania. Na początku zawiń w rulon. Następnie zawiń brzegi do środka i skręć całość. Takie ciasto przełóż do foremki. I zostaw jeszcze na 30 minut. Na koniec posyp kruszonką i piecz przez 50 minut w 170 stopniach. Pamiętaj by poczekać, aż całkowicie ostygnie, inaczej straci swój kształt podczas krojenia.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto drożdżowe z czekoladą. To pyszne ciasto z czekoladą w środku na pewno Cię zachwyci!
Alergeny w cieście drożdżowym z czekoladą
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z czekoladą
Przygotowując domowe ciasto samodzielnie, można dostosować sobie jego słodkość do preferencji smakowych.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.