Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże świeże (50 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Brzoskwinie w syropie - 1/2 puszki (250 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami krok po kroku
W misce rozkrusz drożdże, odrobinę cukru i ciepłego mleka.
Wymieszaj i odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
W innej misce połącz pozostałą mąkę, jajka i masło. Dokładnie wymieszaj.
Połącz zawartości obu misek i zostaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
Przełóż ciasto do formy, na wierzch dodaj pokrojone owoce.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach.
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto pszczółka
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
-
Sernik bez sera
-
Ciasto jamajka
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Tort brzoskwiniowy
-
Ciasto biała dama
-
Ciasto z kefirem
-
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
-
Ciasto francuskie z brzoskwinią
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
-
Tort z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami i rosą
-
Ciasta z brzoskwiniami
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z brzoskwiniami
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest pyszne, delikatne i puszyste.
Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowe składniki do ciasta drożdżowego, czyli mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i oczywiście owoce. W moim przypadku będą to brzoskwinie. Skorzystałam z brzoskwiń z puszki, zdecydowanie najlepiej sprawdzają się do wypieków.
Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno. Dodatkowo możesz przygotować kruszonkę do ciasta, ciasto drożdżowe z kruszonką jest niesamowicie dobre.
Poznaj mój przepis.
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, odrobiny mąki i mleka, polecam dodać ciepłe mleko. Drożdże wtedy łatwiej się rozpuszczą i szybciej zaczną pracować. Tak przygotowany zaczyn odłóż w ciepłe miejsce aby maksymalnie wyrosły. Zostaw je w dużej misce, podczas fermentacji potrafią nawet kilka krotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie przygotuj pozostałą część ciasta, mieszając mąkę, cukier i jajka.
Gdy drożdże wyrosną, połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
Przelej masę ciasta do foremki. Najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.
Forma powinna być wcześniej wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.
Na wierzch ciasta dodaj pokrojone na mniejsze kawałki owoce i upiecz ciasto.
Ciasto piekę w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasz placek ostygnie, możesz posypać je np. cukrem pudrem lub z kruszonką.
Skoro już wiesz jak zrobić ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny. Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami to świetny pomysł na domowy deser.
Alergeny w cieście drożdżowym z brzoskwiniami
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z brzoskwiniami
Drożdżowe ciasto z owocami idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla każdego członka rodziny.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.