Przepis na ciasto drożdżowe z thermomixu krok po kroku

Składniki dla 25 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, thermomix

Do naczynia Thermomixa włóż 100 g masła, 100 g cukru i 170 g mąki. Wymieszaj 10 sekund / obroty 6. Przełóż na folię spożywczą, zagnieć w kulę i schowaj do lodówki.

Do czystego i suchego naczynia wlej mleko, dodaj margarynę, resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i drożdże. Wymieszaj 2 minuty / 37 stopni / obroty 4.

Dodaj resztę mąki oraz olej i wyrabiaj ciasto przez 3 minuty / funkcja Interwał.

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyłóż ciasto do formy. Wierzch posyp równo kruszonką.

Włóż ciasto do zimnego piekarnika i piecz najpierw przez 30 minut w 100 stopniach C, następnie 25 minut w 160 stopniach C.

Ciasto drożdżowe Thermomix z kruszonką na białym talerzu
Ciasto drożdżowe Thermomix
Koszt przygotowania dania
12.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
3
80

Ciasto drożdżowe Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście drożdżowym z Thermomixu

Ciasto drożdżowe Thermomix jest bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga wyrastania, a mimo to ciasto jest puszyste i pyszne.

Aby wykonać przepis na ciasto drożdżowe z Thermomixa potrzebujesz mąki pszennej, mleka, margaryny do pieczenia, cukru waniliowego, jajek, drożdży i oleju. Do wykonania kruszonki, którą posypiesz ciasto, użyj masła, cukru i mąki pszennej.

Pierwszym krokiem jest wykonanie kruszonki, aby mogła ona chwilę schłodzić się w lodówce przed użyciem. Wystarczy, że wcześniej wymienione trzy składniki wymieszasz przez 10 sekund na obrotach 6. Następnie wystarczy zagnieść kruszonkę w kulę, owinąć folią i schować w lodówce.

Aby wykonać ciasto drożdżowe wlej do naczynia Thermomixa mleko, dodaj margarynę, cukier, cukier waniliowy, jajka i drożdże. Teraz wszystko razem wymieszaj przez 2 minuty w temperaturze 37 stopni na obrotach 4. Następnie dodaj mąkę i olej i wyrabiaj ciasto przez 3 minuty z użyciem funkcji Interwał. Tak przygotowane ciasto przełóż na przygotowaną formę do pieczenia. Wierzch posyp kruszonką. Włóż ciasto do zimnego piekarnika i na początku piecz przez 30 minut w 100 stopniach, a następnie 25 minut w 160 stopniach. To sprawi, że ciasto wyjdzie naprawdę dobre.

Jeśli chcesz dodatkowo urozmaicić ciasto drożdżowe z Thermomixa, to przed posypaniem ciasta kruszonką posmaruj je dżemem lub posyp owocami.

Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na wiele większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić ciasto drożdżowe w Thermomixie pomogą Ci wykonać ten smaczny i prosty przepis. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu, więc pewnie nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z Thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
368.08 kcal
0.00 kcal
Białko
8.55 g
0.00 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
50.87 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
50.61 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
15.03 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
6.11 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
8.92 g
0.00 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina B6
0.07 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.52 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.53 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
98.90 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
89.01 mg
0.00 mg
Potas
109.44 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
27.79 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
98.71 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.91 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.91 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.99 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z Thermomixu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z Thermomixu

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z Thermomixu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
270 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 270 g
Mąka pszenna typ 550
870 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 870 g
Mleko 3,2%
170 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 ml
Margaryna do pieczenia
170 g
2.70
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.84
Za 170 g
Cukier waniliowy
10 g
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Drożdże świeże
60 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
30.30
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób