Przepis na ciasto drożdżowe termomix krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, thermomix, kopystka (thermomix)

Do naczynia miksującego wsyp cukier, dodaj drożdże i wlej mleko. Podgrzewaj 2 min/ w temperaturze 37 st. C przy obrotach 1.

Dodaj 150 g mąki, wymieszaj 30 s przy obrotach 3.

Doda jajko, resztę mąki, olej i szczyptę soli, wyrabiaj 3 min.

Ciasto wyłóż na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Do naczynia miksującego wsyp mąkę krupczatkę, cukier puder, i masło, wymieszaj 10s przy obrotach 6.

Kruszonkę wyłóż na wierzch ciasta.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut.

Ciasto drożdżowe termomix podane na taelrzu.
ciasto drożdżowe termomix
Koszt przygotowania dania
7.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
427 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ciasto drożdżowe termomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym termomix

Ciasto drożdżowe termomix to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy chcą stworzyć wyjątkowy wypiek przy pomocy termomixa. Całość zajmuje mało czasu, a dobrze smakuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe w termomixie, które będzie pyszne, szybkie a przy okazji łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Dzięki tej recepturze już dłużej nie trzeba tego robić. Całość zajmuje tylko kilka chwil, dlatego spokojnie sprawdzi się na co dzień. Wspaniale pasuje do popołudniowej kawy. To naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To ciasto wspaniale sprawdzi się nawet na drugie śniadanie, gdyż jest lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery. Można podawać je z dżemem, czy świeżymi owocami, ale nawet bez dodatków smakuje naprawdę obłędnie.

Przepis na ciasto drożdżowe z termomixu to doskonały wybór dla wszystkich miłośników łatwych wypieków. Stanowi idealny pomysł na ciasto do kawy. Placek drożdżowy sprawdzi się idealnie na każdą okazję. To ciasto, za którym przepadają raczej wszyscy. Można go podawać z dodatkiem świeżych owoców lub dżemem, ale wspaniale sprawdza się także bez zbędnych dodatków. Głównym składnikiem są oczywiście drożdże. W tej wersji używa się świeżych, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta. Można je zastąpić również tymi sproszkowanym, wtedy lepiej wziąć połowę sugerowanej porcji, gdyż zbyt duża ilość wpłynie negatywnie nie tylko na konsystencję, ale również na smak placka. Całość jest szybka w przygotowaniu, wystarczy tylko kilka chwil, choć potrzebne jest zagniatanie, jednak wszystko zrobi za nas Thermomix. Można posłużyć się specjalną końcówką, by całość poszła jednak znacznie szybciej. By całość smakowała naprawdę wybornie, potrzebna jest również kruszonka do ciasta drożdżowego, którą również można przygotować z tego przepisu, dzięki czemu całość jest nieco słodsza. To ciasto to dobre rozwiązanie dla każdego, kto nie przepada za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Będzie wspaniałą opcją również dla zapracowanych, do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dodatkowo jest niezwykle łatwe.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego termomix

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(124g)
Energia (kalorie)
344.48 kcal
427.15 kcal
Białko
7.83 g
9.71 g

Węglowodany w cieście drożdżowym termomix

Na 100g
Na porcję
(124g)
Węglowodany
47.98 g
59.50 g
Węglowodany przyswajalne
47.64 g
59.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(124g)
Tłuszcz
13.79 g
17.10 g
Tłuszcze nasycone
6.01 g
7.46 g
Tłuszcze nienasycone
7.78 g
9.65 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe termomix

Na 100g
Na porcję
(124g)
Witamina B6
0.07 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.51 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.46 mg
4.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
95.35 µg (mcg)
118.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe termomix

Na 100g
Na porcję
(124g)
Sód
17.40 mg
21.57 mg
Potas
115.30 mg
142.97 mg
Wapń
39.04 mg
48.41 mg
Fosfor
96.45 mg
119.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.75 mg
24.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.89 mg
3.58 mg
Cynk
0.90 mg
1.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego termomix 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym termomix

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego termomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Mąka krupczatka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta drożdżowego termomix

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka krupczatka
80 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 80 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
32.20
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe termomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób