Ciasto drożdżowe termomix
- Mleko 2% (250 ml)
- Drożdże świeże (35 g)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 550 (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Masło (100 g)
- Mąka krupczatka (80 g)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na ciasto drożdżowe termomix krok po kroku
Do naczynia miksującego wsyp cukier, dodaj drożdże i wlej mleko. Podgrzewaj 2 min/ w temperaturze 37 st. C przy obrotach 1.
Dodaj 150 g mąki, wymieszaj 30 s przy obrotach 3.
Doda jajko, resztę mąki, olej i szczyptę soli, wyrabiaj 3 min.
Ciasto wyłóż na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Do naczynia miksującego wsyp mąkę krupczatkę, cukier puder, i masło, wymieszaj 10s przy obrotach 6.
Kruszonkę wyłóż na wierzch ciasta.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut.
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego termomix
Ciasto drożdżowe termomix to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy chcą stworzyć wyjątkowy wypiek przy pomocy termomixa. Całość zajmuje mało czasu, a dobrze smakuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe w termomixie, które będzie pyszne, szybkie a przy okazji łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Dzięki tej recepturze już dłużej nie trzeba tego robić. Całość zajmuje tylko kilka chwil, dlatego spokojnie sprawdzi się na co dzień. Wspaniale pasuje do popołudniowej kawy. To naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To ciasto wspaniale sprawdzi się nawet na drugie śniadanie, gdyż jest lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery. Można podawać je z dżemem, czy świeżymi owocami, ale nawet bez dodatków smakuje naprawdę obłędnie.
Przepis na ciasto drożdżowe z termomixu to doskonały wybór dla wszystkich miłośników łatwych wypieków. Stanowi idealny pomysł na ciasto do kawy. Placek drożdżowy sprawdzi się idealnie na każdą okazję. To ciasto, za którym przepadają raczej wszyscy. Można go podawać z dodatkiem świeżych owoców lub dżemem, ale wspaniale sprawdza się także bez zbędnych dodatków. Głównym składnikiem są oczywiście drożdże. W tej wersji używa się świeżych, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta. Można je zastąpić również tymi sproszkowanym, wtedy lepiej wziąć połowę sugerowanej porcji, gdyż zbyt duża ilość wpłynie negatywnie nie tylko na konsystencję, ale również na smak placka. Całość jest szybka w przygotowaniu, wystarczy tylko kilka chwil, choć potrzebne jest zagniatanie, jednak wszystko zrobi za nas Thermomix. Można posłużyć się specjalną końcówką, by całość poszła jednak znacznie szybciej. By całość smakowała naprawdę wybornie, potrzebna jest również kruszonka do ciasta drożdżowego, którą również można przygotować z tego przepisu, dzięki czemu całość jest nieco słodsza. To ciasto to dobre rozwiązanie dla każdego, kto nie przepada za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Będzie wspaniałą opcją również dla zapracowanych, do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dodatkowo jest niezwykle łatwe.
Alergeny w cieście drożdżowym termomix
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego termomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Mąka krupczatka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego termomix
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(124g)
Węglowodany
(124g)
Tłuszcze
(124g)
Witaminy
(124g)
Składniki mineralne
(124g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.