Przepis na ciasto drożdżowe na słono krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, miska

Mleko delikatnie podgrzej, dodaj drożdże, cukier i odrobinę mąki.

Wymieszaj i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut.

Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto w rękach.

Tak przygotowane ciasto ponownie odłóż do wyrośnięcia.

Ciasto możesz wykorzystać do dowolnego wypieku. Zrobisz z niego np. pizzę czy bułki.

ciasto drożdżowe na słono
Ciasto drożdżowe na słono
Koszt przygotowania dania
1.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
181 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Ciasto drożdżowe na słono - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym na słono

Ciasto drożdżowe na słono to świetny pomysł na bazę do wielu dań w wersji wytrawnej. Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto drożdżowe na słono, które możesz wykorzystać do domowej pizzy, pieczywa czy na bułeczki, które będą świetnym pomysłem na śniadanie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: mąka, drożdże, mleko, olej, cukier. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu. Idealnie spisze się tutaj mąka gryczana lub inna gruboziarnista bez glutenu. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.

Nawet jeśli zdecydujesz się na drożdże suche, odstaw ciasto do wyrośnięcia i postępuj tak jak w przypadku drożdży świeżych.

Zatem, jak zrobić ciasto drożdżowe na słono? Wystarczy, że mleko wlejesz do rondelka i delikatnie podgrzejesz, następnie dodaj drożdże, cukier i odrobinę mąki. Wymieszaj i zostaw w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, uformuj kulę i ponownie zostaw do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto drożdżowe na słono jest gotowe do użycia.

Sam widzisz jak proste, jest przygotowanie ciasta, które będzie idealne na bułeczki drożdżowe na słono, ale nie tylko. Ciasto możesz przygotować w większej ilości, podzielić i zamrozić. Dzięki temu będziesz mieć zawsze opcję na szybką przekąskę lub obiad.

Gotowe ciasto będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób wykluczających gluten ze swojej codziennej diety. Wystarczy, że zdecydujesz się na mąkę bezglutenową lub na mieszankę mąk naturalnie niezawierających glutenu w swoim składzie.

Jak widzisz, zastosowań dla ciasta drożdżowego na słono jest całe mnóstwo.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego na słono

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
302.80 kcal
181.68 kcal
Białko
6.03 g
3.62 g
Fenyloalanina
0.24 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście drożdżowym na słono

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
46.97 g
28.18 g
Węglowodany przyswajalne
45.36 g
27.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.61 g
0.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
9.75 g
5.85 g
Tłuszcze nasycone
1.29 g
0.77 g
Tłuszcze nienasycone
8.46 g
5.07 g
Tłuszcze jednonasycone
5.91 g
3.55 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.54 g
1.53 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
2.15 mg
1.29 mg

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe na słono

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
22.31 µg (mcg)
13.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.06 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina E
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
22.31 µg (mcg)
13.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.66 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.37 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.74 mg
2.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
168.06 µg (mcg)
100.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.81 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe na słono

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
14.16 mg
8.50 mg
Potas
150.94 mg
90.56 mg
Wapń
43.05 mg
25.83 mg
Fosfor
102.29 mg
61.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.27 mg
9.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.22 mg
2.53 mg
Cynk
1.31 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego na słono 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym na słono

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ciasta drożdżowego na słono

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Drożdże świeże
40 g
1/2 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
15.30
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób