Przepis na ciasto drożdżowe na paszteciki krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
duża miska

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i wlej 250 ml ciepłej wody. Całość dokładnie zamieszaj.

Dodaj cukier i masło. Całość wyrób rękami.

Ciasto uformuj w kulkę i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.

Po wyrośnięciu ciasto jest gotowe do formowania pasztecików.

Pierogi zrobione z ciasta drożdżowego na paszteciki.
ciasto drożdżowe na paszteciki
Koszt przygotowania dania
5.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1857 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
89

Ciasto drożdżowe na paszteciki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście drożdżowym na paszteciki

Ciasto drożdżowe na paszteciki jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają najlepszego sposobu na stworzenie przepysznych, delikatnych i chrupiących pasztecików. Z tego przepisu ciasto wychodzi naprawdę doskonałe, a całość jest niezwykle prosta. Wystarczy kilka minut, by przygotować bazę na najłatwiejsze przekąski.

Przepis na ciasto drożdżowe na paszteciki to sposób na ciasto proste, ale smaczne. Z tego przepis wychodzi naprawdę sporo pasztecików. Ze względu na dużą łatwość poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Większość ciast drożdżowych zaczyna się od przygotowania zaczynu i oczekiwania na jego aktywację. Jednak w tej wersji nie jest to konieczne, to dlatego, że używa się do przygotowania drożdży instant, czy li sproszkowanej wersji. Dzięki temu wystarczy już niewielka ilość, by stworzyć naprawdę fantastyczne i miękkie ciasto. Drożdże instant w odróżnieniu od wersji świeżej nie muszą być trzymane w lodówce, mają również dłuższą świeżość. Jednak ich największą zaletą jest szybkość działania. Wystarczy mniej niż łyżeczka, by stworzyć wspaniałą bazę do wypieku i nie trzeba martwić się o długi czas oczekiwania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe na paszteciki, które będzie smaczne i proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest szybka, jednak należy pamiętać, że ciasto drożdżowe potrzebuje nieco czasu na wyrastanie. Choć w tym przypadku jest on nieco krótszy ze względu na użycie drożdży instant i brak konieczności tworzenia zaczynu, to jednak wciąż około 30 minut ciasto musi poleżakować w cieple. Nie wolno jednak wkładać go do nagrzanego piekarnika, gdyż ta temperatura jest zdecydowanie zbyt wysoka i uszkodzi drożdże, które choć ciepłolubne, są wrażliwe na zbyt wysokie temperatury.

Paszteciki to świetny pomysł na pyszne przekąski, które sprawdzą się na imprezę, ale również na święta. To dobre rozwiązanie na danie naprawdę uniwersalne, wystarczy zmienić farsz, by cieszyć się zupełnie inną przekąską. W dodatku w każdym wydaniu są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego na paszteciki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kalorie)
447.65 kcal
1857.75 kcal
Białko
11.52 g
47.79 g

Węglowodany w cieście drożdżowym na paszteciki

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany
54.83 g
227.56 g
Węglowodany przyswajalne
54.19 g
224.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz
20.92 g
86.83 g
Tłuszcze nasycone
14.45 g
59.98 g
Tłuszcze nienasycone
6.47 g
26.84 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe na paszteciki

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina B6
0.09 mg
0.39 mg
Tiamina
0.95 mg
3.96 mg
Ryboflawina
0.42 mg
1.75 mg
Niacyna
5.72 mg
23.74 mg
Foliany
161.93 µg (mcg)
672.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe na paszteciki

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód
6.06 mg
25.15 mg
Potas
120.63 mg
500.60 mg
Wapń
20.25 mg
84.05 mg
Fosfor
110.77 mg
459.70 mg
Magnez
27.73 mg
115.10 mg
Żelazo
4.07 mg
16.89 mg
Cynk
0.98 mg
4.06 mg
Miedź
0.15 mg
0.63 mg
Mangan
0.55 mg
2.28 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego na paszteciki 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym na paszteciki

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego na paszteciki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania ciasta drożdżowego na paszteciki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
5 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Koszt składników
13.50
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe na paszteciki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób