Ciasto drożdżowe na paszteciki

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi zrobione z ciasta drożdżowego na paszteciki.
Ciasto drożdżowe na paszteciki
Ciasto drożdżowe na paszteciki jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają najlepszego sposobu na stworzenie przepysznych, delikatnych i chrupiących pasztecików.
Przygotowanie 20 min
1857 kcal
Kcal w porcji
415 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Cukier (5 g)
  • Masło (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Drożdże suche (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na ciasto drożdżowe na paszteciki krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i wlej 250 ml ciepłej wody. Całość dokładnie zamieszaj.

Dodaj cukier i masło. Całość wyrób rękami.

Ciasto uformuj w kulkę i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.

Po wyrośnięciu ciasto jest gotowe do formowania pasztecików.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe na paszteciki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego na paszteciki

Ciasto drożdżowe na paszteciki jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają najlepszego sposobu na stworzenie przepysznych, delikatnych i chrupiących pasztecików. Z tego przepisu ciasto wychodzi naprawdę doskonałe, a całość jest niezwykle prosta. Wystarczy kilka minut, by przygotować bazę na najłatwiejsze przekąski.

Przepis na ciasto drożdżowe na paszteciki to sposób na ciasto proste, ale smaczne. Z tego przepis wychodzi naprawdę sporo pasztecików. Ze względu na dużą łatwość poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Większość ciast drożdżowych zaczyna się od przygotowania zaczynu i oczekiwania na jego aktywację. Jednak w tej wersji nie jest to konieczne, to dlatego, że używa się do przygotowania drożdży instant, czy li sproszkowanej wersji. Dzięki temu wystarczy już niewielka ilość, by stworzyć naprawdę fantastyczne i miękkie ciasto. Drożdże instant w odróżnieniu od wersji świeżej nie muszą być trzymane w lodówce, mają również dłuższą świeżość. Jednak ich największą zaletą jest szybkość działania. Wystarczy mniej niż łyżeczka, by stworzyć wspaniałą bazę do wypieku i nie trzeba martwić się o długi czas oczekiwania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe na paszteciki, które będzie smaczne i proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest szybka, jednak należy pamiętać, że ciasto drożdżowe potrzebuje nieco czasu na wyrastanie. Choć w tym przypadku jest on nieco krótszy ze względu na użycie drożdży instant i brak konieczności tworzenia zaczynu, to jednak wciąż około 30 minut ciasto musi poleżakować w cieple. Nie wolno jednak wkładać go do nagrzanego piekarnika, gdyż ta temperatura jest zdecydowanie zbyt wysoka i uszkodzi drożdże, które choć ciepłolubne, są wrażliwe na zbyt wysokie temperatury.

Paszteciki to świetny pomysł na pyszne przekąski, które sprawdzą się na imprezę, ale również na święta. To dobre rozwiązanie na danie naprawdę uniwersalne, wystarczy zmienić farsz, by cieszyć się zupełnie inną przekąską. W dodatku w każdym wydaniu są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Alergeny w cieście drożdżowym na paszteciki

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego na paszteciki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego na paszteciki

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, jednak należy pamiętać, że ma dość wysoki indeks glikemiczny. Dobrze jest łączyć je z dużą ilością białka i warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kcal)
447.65
1857.75
Białko (g)
11.52
47.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany (g)
54.83
227.56
Węglowodany przyswajalne (g)
54.19
224.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz (g)
20.92
86.83
Tłuszcze nasycone (g)
14.45
59.98
Tłuszcze nienasycone (g)
6.47
26.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.39
Tiamina (mg)
0.95
3.96
Ryboflawina (mg)
0.42
1.75
Niacyna (mg)
5.72
23.74
Foliany (µg (mcg))
161.93
672.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód (mg)
6.06
25.15
Potas (mg)
120.63
500.60
Wapń (mg)
20.25
84.05
Fosfor (mg)
110.77
459.70
Magnez (mg)
27.73
115.10
Żelazo (mg)
4.07
16.89
Cynk (mg)
0.98
4.06
Miedź (mg)
0.15
0.63
Mangan (mg)
0.55
2.28
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego na paszteciki 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego na paszteciki

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Koszt składników
13.50