Przepis na ciasto drożdżowe na oleju krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, miska, drewniana łyżka, blaszka do pieczenia 22x32, szklanka

Do dużej miski wsyp 4,5 szklanki mąki, cukier i cukier waniliowy.

Dodaj pokruszone drożdże.

Wlej szklankę oleju, szklankę mleka i wbij całe jajka.

Nie mieszaj! Całość pozostaw na dwie godziny, aż wyrośnie.

Do drugiej miski wsyp resztę mąki i cukru. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę i pougniataj palcami, aż kruszonka się połączy.

Schowaj kruszonkę w lodówce.

Gdy ciasto wyrośnie, wymieszaj dokładnie całość za pomocą drewnianej łyżki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wlej do formy.

Z wierzchu posyp kruszonką.

Odstaw ciasto w formie jeszcze na 30 minut.

Po tym czasie piecz w 180 stopniach C przez 50 minut.

Ciasto drożdżowe na oleju ułożone na małym talerzyku
Ciasto drożdżowe na oleju
Koszt przygotowania dania
10.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
142 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto drożdżowe na oleju - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym na oleju

Ciasto drożdżowe na oleju to jedno z łatwiejszych ciast, jakie wykonasz. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania.

Przepis na ciasto drożdżowe na oleju wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki to: drożdże, jajka, mleko, mąka, olej, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki włóż do miski i zostaw na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przelej do formy i zostaw jeszcze na 30 minut. Potem wystarczy już tylko 50 minut w piekarniku i ciasto jest gotowe.

To pyszne, domowe ciasto to świetny pomysł, jeśli chcesz zrobić swoje pierwsze ciasto drożdżowe, a nie masz jeszcze doświadczenia w wyrabianiu.

Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić ciasto drożdżowe na oleju pomogą Ci wykonać ten smaczny i prosty przepis. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu, więc pewnie nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego na oleju

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
357.15 kcal
142.86 kcal
Białko
7.60 g
3.04 g

Węglowodany w cieście drożdżowym na oleju

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
43.54 g
17.42 g
Węglowodany przyswajalne
43.06 g
17.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
17.35 g
6.94 g
Tłuszcze nasycone
2.80 g
1.12 g
Tłuszcze nienasycone
14.54 g
5.82 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe na oleju

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.08 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.46 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.04 mg
1.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
103.44 µg (mcg)
41.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe na oleju

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
49.19 mg
19.68 mg
Potas
121.21 mg
48.48 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
33.16 mg
13.27 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
103.66 mg
41.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
18.24 mg
7.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.37 mg
0.95 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
1.19 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego na oleju 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym na oleju

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ciasta drożdżowego na oleju

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
590 g
4,5 szklanki + 5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.77
Za 590 g
Cukier
260 g
1 szklanka + 5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 260 g
Olej rzepakowy
215 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 215 ml
Mleko 2%
240 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 ml
Cukier waniliowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Drożdże świeże
100 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Margaryna do pieczenia
50 g
1/4 kostki
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 50 g
Koszt składników
25.30
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób