Ciasto drożdżowe na oleju

Opublikowano: 08.02.2022 r., 17:30 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto drożdżowe na oleju ułożone na małym talerzyku
Ciasto drożdżowe na oleju
Ciasto drożdżowe na oleju to jedno z łatwiejszych ciast, jakie wykonasz. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania.
Przygotowanie 200 min
Pieczenie 50 min
142 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 40 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 4,5 szklanki + 5 łyżek (590 g)
  • Cukier 1 szklanka + 5 łyżek (260 g)
  • Olej rzepakowy 1 szklanka (215 ml)
  • Mleko 2% 1 szklanka (240 ml)
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie (16 g)
  • Drożdże świeże (100 g)
  • Margaryna do pieczenia 1/4 kostki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, miska, drewniana łyżka, blaszka do pieczenia 22x32, szklanka

Przepis na ciasto drożdżowe na oleju krok po kroku

Do dużej miski wsyp 4,5 szklanki mąki, cukier i cukier waniliowy.

Dodaj pokruszone drożdże.

Wlej szklankę oleju, szklankę mleka i wbij całe jajka.

Nie mieszaj! Całość pozostaw na dwie godziny, aż wyrośnie.

Do drugiej miski wsyp resztę mąki i cukru. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę i pougniataj palcami, aż kruszonka się połączy.

Schowaj kruszonkę w lodówce.

Gdy ciasto wyrośnie, wymieszaj dokładnie całość za pomocą drewnianej łyżki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wlej do formy.

Z wierzchu posyp kruszonką.

Odstaw ciasto w formie jeszcze na 30 minut.

Po tym czasie piecz w 180 stopniach C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego na oleju

Ciasto drożdżowe na oleju to jedno z łatwiejszych ciast, jakie wykonasz. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania.

Przepis na ciasto drożdżowe na oleju wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki to: drożdże, jajka, mleko, mąka, olej, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki włóż do miski i zostaw na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przelej do formy i zostaw jeszcze na 30 minut. Potem wystarczy już tylko 50 minut w piekarniku i ciasto jest gotowe.

To pyszne, domowe ciasto to świetny pomysł, jeśli chcesz zrobić swoje pierwsze ciasto drożdżowe, a nie masz jeszcze doświadczenia w wyrabianiu.

Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić ciasto drożdżowe na oleju pomogą Ci wykonać ten smaczny i prosty przepis. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu, więc pewnie nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.

Alergeny w cieście drożdżowym na oleju

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego na oleju

na 100g gotowej potrawy

Przygotowując domowe ciasto, samodzielnie można dostosować sobie jego słodkość do preferencji smakowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
357.15
142.86
Białko (g)
7.60
3.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
43.54
17.42
Węglowodany przyswajalne (g)
43.06
17.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
17.35
6.94
Tłuszcze nasycone (g)
2.80
1.12
Tłuszcze nienasycone (g)
14.54
5.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.46
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.04
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
103.44
41.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
49.19
19.68
Potas (mg)
121.21
48.48
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.16
13.27
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
103.66
41.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.24
7.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.37
0.95
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.19
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego na oleju 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego na oleju

Koszt składników
25.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
590 g
4,5 szklanki + 5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.77
Za 590 g
Cukier
260 g
1 szklanka + 5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 260 g
Olej rzepakowy
215 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 215 ml
Mleko 2%
240 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 ml
Cukier waniliowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Drożdże świeże
100 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Margaryna do pieczenia
50 g
1/4 kostki
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 50 g
Koszt składników
25.30