Ciasto drożdżowe na oleju
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 - 4,5 szklanki + 5 łyżek (590 g)
- Cukier - 1 szklanka + 5 łyżek (260 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (215 ml)
- Mleko 2% - 1 szklanka (240 ml)
- Cukier waniliowy - 1 opakowanie (16 g)
- Drożdże świeże (100 g)
- Margaryna do pieczenia - 1/4 kostki (50 g)
Przepis na ciasto drożdżowe na oleju krok po kroku
Do dużej miski wsyp 4,5 szklanki mąki, cukier i cukier waniliowy.
Dodaj pokruszone drożdże.
Wlej szklankę oleju, szklankę mleka i wbij całe jajka.
Nie mieszaj! Całość pozostaw na dwie godziny, aż wyrośnie.
Do drugiej miski wsyp resztę mąki i cukru. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę i pougniataj palcami, aż kruszonka się połączy.
Schowaj kruszonkę w lodówce.
Gdy ciasto wyrośnie, wymieszaj dokładnie całość za pomocą drewnianej łyżki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto wlej do formy.
Z wierzchu posyp kruszonką.
Odstaw ciasto w formie jeszcze na 30 minut.
Po tym czasie piecz w 180 stopniach C przez 50 minut.
-
Rzeszowiak
-
Szarlotka
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Kołacz
-
Seromakowiec
-
Kinder country
-
Szarlotka z kruszonką
-
Porzeczkowiec
-
Domek z piernika
-
Sernikobrownie z malinami
-
Piernik staropolski
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Tort pavlova
-
Ciasto oreo
-
Szarlotka z budyniem
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Chatka baby jagi
-
Ciasta na Boże Narodzenie
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego na oleju
Ciasto drożdżowe na oleju to jedno z łatwiejszych ciast, jakie wykonasz. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania.
Przepis na ciasto drożdżowe na oleju wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki to: drożdże, jajka, mleko, mąka, olej, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki włóż do miski i zostaw na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przelej do formy i zostaw jeszcze na 30 minut. Potem wystarczy już tylko 50 minut w piekarniku i ciasto jest gotowe.
To pyszne, domowe ciasto to świetny pomysł, jeśli chcesz zrobić swoje pierwsze ciasto drożdżowe, a nie masz jeszcze doświadczenia w wyrabianiu.
Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.
Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.
Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić ciasto drożdżowe na oleju pomogą Ci wykonać ten smaczny i prosty przepis. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu, więc pewnie nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.
Alergeny w cieście drożdżowym na oleju
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego na oleju
Przygotowując domowe ciasto, samodzielnie można dostosować sobie jego słodkość do preferencji smakowych.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.