Ciasto drożdżowe dla leniwych

Opublikowano: 18.01.2022 r., 19:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto drożdżowe dla leniwych
Ciasto drożdżowe dla leniwych
Ciasto drożdżowe, przy którym zazwyczaj jest sporo pracy to przeżytek. Poznaj mój szybki i prosty przepis na ciasto drożdżowe z Twoimi ulubionymi owocami.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
184 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Drożdże świeże 1/2 kostki (50 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy 1/4 szklanki (60 ml)
  • Truskawki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych krok po kroku

Mleko wlej do rondelka, dodaj drożdże, cukier i odrobinę mąki. Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, zaczyn i wlej olej.

Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do blaszki.

Truskawki umyj i dokładnie osusz, pokrój na ćwiartki.

Wrzuć owoce na ciasto i włóż do piekarnika.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego dla leniwych

Szybkie ciasto drożdżowe dla leniwych to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z dowolnymi owocami pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, drożdże, masło, mleko, cukier, jajka oraz dowolne owoce.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.

Zatem, jak zrobić ciasto drożdżowe dla leniwych?

Zacznijmy od przygotowania zaczynu, który powinien rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Wystarczy, że wymieszasz ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Następnie, wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem i wyrób ciasto rękoma.

Przełóż ciasto do foremki, najlepiej, jeśli będzie ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia.

Truskawki umyj, osusz i przekrój na ćwiartki, pamiętaj, aby usunąć szypułki.

Wrzuć owoce na ciasto i upiecz w piekarniku w 180 stopniach C, po około 45 minutach nasze ciasto będzie dobre. Możesz użyć, także owoców mrożonych, pamiętaj tylko o ich odpowiednim odmrożeniu.

Jeśli masz ochotę, przygotuj ciasto dodatkowo z kruszonką. Wystarczy, że przygotujesz odrobinę więcej masy drożdżowej.

Na pewno przypadnie ono do gustu, każdemu z zaproszonych gości. Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na łatwe i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Alergeny w cieście drożdżowym dla leniwych

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego dla leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego dla leniwych

na 100g gotowej potrawy

Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców, mogą być także mrożone. Pamiętaj tylko o odpowiednim odmrażaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
230.28
184.22
Białko (g)
5.97
4.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
32.45
25.96
Węglowodany przyswajalne (g)
31.32
25.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
0.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
8.54
6.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
1.39
Tłuszcze nienasycone (g)
6.80
5.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.70
3.76
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.10
1.68
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.21
76.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
50.30
40.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.87
8.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.63
0.51
Witamina E (mg)
0.27
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
50.12
40.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.24
1.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
95.60
76.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.64
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
42.63
34.10
Potas (mg)
133.62
106.89
Wapń (mg)
35.88
28.70
Fosfor (mg)
101.54
81.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.35
9.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.36
1.89
Cynk (mg)
1.01
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego dla leniwych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego dla leniwych

Koszt składników
31.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Drożdże świeże
50 g
1/2 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
31.30