Przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych krok po kroku
- Cukier 125 g 1/2 szklanki
- Drożdże świeże 50 g 1/2 kostki
- Jajko 5 szt.
- Mleko 2% 125 ml 1/2 szklanki
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g 1 szklanka
- Olej rzepakowy 60 ml 1/4 szklanki
- Truskawki 200 g
Mleko wlej do rondelka, dodaj drożdże, cukier i odrobinę mąki. Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, zaczyn i wlej olej.
Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do blaszki.
Truskawki umyj i dokładnie osusz, pokrój na ćwiartki.
Wrzuć owoce na ciasto i włóż do piekarnika.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach C.
Często zadawane pytania
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Ciasto drożdżowe dla leniwych - cechy przepisu
Więcej o cieście drożdżowym dla leniwych
Szybkie ciasto drożdżowe dla leniwych to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z dowolnymi owocami pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, drożdże, masło, mleko, cukier, jajka oraz dowolne owoce.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.
Zatem, jak zrobić ciasto drożdżowe dla leniwych?
Zacznijmy od przygotowania zaczynu, który powinien rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Wystarczy, że wymieszasz ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Następnie, wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem i wyrób ciasto rękoma.
Przełóż ciasto do foremki, najlepiej, jeśli będzie ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia.
Truskawki umyj, osusz i przekrój na ćwiartki, pamiętaj, aby usunąć szypułki.
Wrzuć owoce na ciasto i upiecz w piekarniku w 180 stopniach C, po około 45 minutach nasze ciasto będzie dobre. Możesz użyć, także owoców mrożonych, pamiętaj tylko o ich odpowiednim odmrożeniu.
Jeśli masz ochotę, przygotuj ciasto dodatkowo z kruszonką. Wystarczy, że przygotujesz odrobinę więcej masy drożdżowej.
Na pewno przypadnie ono do gustu, każdemu z zaproszonych gości. Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na łatwe i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego dla leniwych
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w cieście drożdżowym dla leniwych
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe dla leniwych
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe dla leniwych
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście drożdżowym dla leniwych
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego dla leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)