Ciasto drożdżowe bezglutenowe

Opublikowano: 29.12.2021 r., 19:14 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto drożdżowe bezglutenowe na desce
Ciasto drożdżowe bezglutenowe
Ciasto drożdżowe bezglutenowe to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Drożdżówka jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 120 min
Gotowanie i Pieczenie 45 min
323 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 2 szklanki (200 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Cukier (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, rondelek

Przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe krok po kroku

W rondelku rozpuść masło.

Wymieszaj z mlekiem.

Zestaw z palnika.

Do miski wsyp mąkę, pokruszone drożdże, cukier, jajka oraz dodaj masło z mlekiem.

Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia się ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Masa powinna być gładka i elastyczna.

Gotową odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki do pieczenia.

Piecz w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego bezglutenowego

Pyszne ciasto drożdżowe bezglutenowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z mąki bezglutenowej jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera glutenu, jest bezpieczne dla osób z alergią na gluten oraz chorujących na celiakię.

Jak zrobić ciasto drożdżowe bezglutenowe? Przygotowanie go jest proste. Na początku w rondelku rozpuszczamy masło oraz wlewamy mleko. Składniki mieszamy i delikatnie podgrzewamy. Gotowe odstawiamy z palnika. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajka, pokruszone drożdże oraz rozpuszczone masło z mlekiem. Składniki dokładnie mieszamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa powinna być gładka i elastyczna. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 60 minut do wyrośnięcia. Gotowe przekładamy do blaszki. Pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki owsianej, która jest doskonałym zamiennikiem mąki pszennej, ponieważ ma właściwości spajające oraz w porównaniu z pszenicą nie zawiera glutenu. Ponadto posiada duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Mąka posiada niski indeks glikemiczny, dlatego jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chroni nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Ciasto drożdżowe bezglutenowe odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście drożdżowym bezglutenowym

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada średni IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je częściej do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
269.61
323.53
Białko (g)
7.64
9.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
35.74
42.89
Węglowodany przyswajalne (g)
33.50
40.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.24
2.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
11.09
13.31
Tłuszcze nasycone (g)
6.22
7.46
Tłuszcze nienasycone (g)
4.88
5.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.36
4.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
1.82
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.36
94.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
84.35
101.22
Witamina B6 (mg)
0.10
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.37
Witamina C (mg)
0.00
0.01
Witamina D (µg (mcg))
0.64
0.77
Witamina E (mg)
0.35
0.42
Retinol (µg (mcg))
83.12
99.74
Tiamina (mg)
0.31
0.37
Ryboflawina (mg)
0.21
0.25
Niacyna (mg)
1.01
1.21
Foliany (µg (mcg))
51.12
61.34
Beta karoten (µg (mcg))
13.48
16.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
41.41
49.69
Potas (mg)
201.17
241.41
Wapń (mg)
63.23
75.88
Fosfor (mg)
208.20
249.84
Magnez (mg)
49.01
58.82
Żelazo (mg)
1.59
1.91
Cynk (mg)
1.69
2.03
Miedź (mg)
0.15
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego bezglutenowego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego bezglutenowego

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
200 g
2 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 200 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
26.00