Przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, rondelek

W rondelku rozpuść masło.

Wymieszaj z mlekiem.

Zestaw z palnika.

Do miski wsyp mąkę, pokruszone drożdże, cukier, jajka oraz dodaj masło z mlekiem.

Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia się ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Masa powinna być gładka i elastyczna.

Gotową odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki do pieczenia.

Piecz w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.

Ciasto drożdżowe bezglutenowe na desce
Ciasto drożdżowe bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
6.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
323 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
58

Ciasto drożdżowe bezglutenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym bezglutenowym

Pyszne ciasto drożdżowe bezglutenowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z mąki bezglutenowej jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera glutenu, jest bezpieczne dla osób z alergią na gluten oraz chorujących na celiakię.

Jak zrobić ciasto drożdżowe bezglutenowe? Przygotowanie go jest proste. Na początku w rondelku rozpuszczamy masło oraz wlewamy mleko. Składniki mieszamy i delikatnie podgrzewamy. Gotowe odstawiamy z palnika. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajka, pokruszone drożdże oraz rozpuszczone masło z mlekiem. Składniki dokładnie mieszamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa powinna być gładka i elastyczna. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 60 minut do wyrośnięcia. Gotowe przekładamy do blaszki. Pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki owsianej, która jest doskonałym zamiennikiem mąki pszennej, ponieważ ma właściwości spajające oraz w porównaniu z pszenicą nie zawiera glutenu. Ponadto posiada duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Mąka posiada niski indeks glikemiczny, dlatego jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chroni nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Ciasto drożdżowe bezglutenowe odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
269.61 kcal
323.53 kcal
Białko
7.64 g
9.17 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście drożdżowym bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
35.74 g
42.89 g
Węglowodany przyswajalne
33.50 g
40.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
11.09 g
13.31 g
Tłuszcze nasycone
6.22 g
7.46 g
Tłuszcze nienasycone
4.88 g
5.85 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.36 g
4.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tiamina
0.31 mg
0.37 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.25 mg
Niacyna
1.01 mg
1.21 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
41.41 mg
49.69 mg
Potas
201.17 mg
241.41 mg
Wapń
63.23 mg
75.88 mg
Fosfor
208.20 mg
249.84 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
49.01 mg
58.82 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.59 mg
1.91 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cynk
1.69 mg
2.03 mg
Miedź
0.15 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego bezglutenowego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym bezglutenowym

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta drożdżowego bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
200 g
2 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 200 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób