Przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe krok po kroku
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 200 g 2 szklanki
- Drożdże świeże 30 g
- Cukier 100 g
- Masło 50 g
- Mleko 3,2% 200 ml
- Jajko 2 szt.
W rondelku rozpuść masło.
Wymieszaj z mlekiem.
Zestaw z palnika.
Do miski wsyp mąkę, pokruszone drożdże, cukier, jajka oraz dodaj masło z mlekiem.
Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia się ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Masa powinna być gładka i elastyczna.
Gotową odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki do pieczenia.
Piecz w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka owsiane
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane fit
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto bananowe fit
-
Brownie z cukinii
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciastka owsiane z miodem
-
Ciasto owsiane z czekoladą
-
Babeczki z nutellą
-
Ciasteczka owsiane z żurawiną
-
Fit ciasto z rabarbarem
-
Ciasta owsiane z orzechami
-
Ciasteczka owsiane Thermomix
-
Ciasteczka z daktylami
-
Wegańskie ciastka owsiane
-
Ciasta owsiane

(liczba kalorii)
Ciasto drożdżowe bezglutenowe - cechy przepisu
Więcej o cieście drożdżowym bezglutenowym
Pyszne ciasto drożdżowe bezglutenowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z mąki bezglutenowej jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera glutenu, jest bezpieczne dla osób z alergią na gluten oraz chorujących na celiakię.
Jak zrobić ciasto drożdżowe bezglutenowe? Przygotowanie go jest proste. Na początku w rondelku rozpuszczamy masło oraz wlewamy mleko. Składniki mieszamy i delikatnie podgrzewamy. Gotowe odstawiamy z palnika. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajka, pokruszone drożdże oraz rozpuszczone masło z mlekiem. Składniki dokładnie mieszamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa powinna być gładka i elastyczna. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 60 minut do wyrośnięcia. Gotowe przekładamy do blaszki. Pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki owsianej, która jest doskonałym zamiennikiem mąki pszennej, ponieważ ma właściwości spajające oraz w porównaniu z pszenicą nie zawiera glutenu. Ponadto posiada duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Mąka posiada niski indeks glikemiczny, dlatego jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chroni nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.
Ciasto drożdżowe bezglutenowe odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego bezglutenowego
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w cieście drożdżowym bezglutenowym
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe bezglutenowe
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe bezglutenowe
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście drożdżowym bezglutenowym
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Konsystencja ciasta po rozrobieniu składników powinna być płynna czy bardziej jak klasyczne drożdżowe ?