Ciasto drożdżowe

Opublikowano: 08.04.2021 r., 18:01 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe
Pyszne, delikatne, ciasto drożdżowe, idealne jako deser lub coś słodkiego do popołudniowej kawy. Podawane z chrupiącą kruszoną i ulubionymi owocami. Słodkie śniadanie dla całej rodziny.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 40 min
319 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Drożdże świeże (35 g)
  • Cukier - 4 łyżki (40 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Masło (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Przepis na ciasto drożdżowe krok po kroku

Zacznij od przygotowania rozczynu.

Drożdże rozkrusz w palcach i wymieszaj w misce z cukrem (1,5 łyżki), mąką (1,5 łyżki) i ciepłym mlekiem (1/2 szklanki).

Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Żółtka utrzyj z cukrem za pomocą łyżki lub miksera.

Do utartych żółtek dodaj ok. 450 g mąki, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą ilość mleka.

Bardzo delikatnie wymieszaj wszystko łyżką.

Rękami wyrabiaj ciasto do połączenia wszystkich składników.

Roztop ok. 100 g masła.

Roztopione masło powoli wlewaj do ciasta.

Jeszcze raz wymieszaj składniki, przykryj całość ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ok. 40-60 min)

Białko jajka lekko roztrzep widelcem lub ubij mikserem na wolnych obrotach.

Posiekaj pozostałą ilość masła i rozetrzyj je w palcach z mąką i cukrem, aż stworzą drobną kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta posmaruj białkiem i posyp kruszonką.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni i jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowywane i podawane w wielu różnorakich formach - mini muffinek na słodko i wytrawnie, drożdżówek nadziewanych owocami lub budyniem, tortów, spodów do pizzy i wielu wielu innych. Przepis na ciasto drożdżowe, przekazywany z pokoleń na pokolenie, znany w większości polskich domów to obowiązkowy punkt każdej książki kucharskiej.

Jak zrobić ciasto drożdżowe, idealnie wyrośnięte, pulchne, elastyczne i pyszne? Choć dla wielu osób może wydawać się to nielada wyzwaniem, tak naprawdę jest to prostsze niż się wydaje, a dobre domowe ciasto jest w zasięgu możliwości nawet najbardziej początkujących kucharzy.

Składniki na ciasto drożdżowe większość z nas na co dzień ma w swoich domach. Do przygotowania super ciasta potrzebujemy jajek, mąki, cukru, mleka, masła, oraz oczywiście - drożdży. Najlepiej wykorzystać świeże drożdże, jednak z powodzeniem można przyrządzić też placek z drożdżami suszonymi. Bardzo ważne w całym procesie jest odpowiednie przygotowanie rozczynu, który zagwarantuje wyrośnięcie ciasta, jego pulchność i elastyczność. Rozczyn przygotowuje się z rozkruszonych drożdży, mąki, mleka i cukru. Następnie koniecznie trzeba pozostawić go do wyrośnięcia w ciepłym (ale nie gorącym!) miejscu. Dopiero po przygotowaniu rozczynu możemy zabrać się na ciasto i dodatki do niego.

Klasyczna drożdżówka jako dodatki uwzględnia rodzynki i słodką kruszonkę. W takiej formie jest idealnym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem - posmarowana prawdziwym masłem lub dżemem owocowym świetnie smakuje do porannej lub popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się też ze wszystkimi owocami, zwłaszcza jagodowymi. Dlatego warto rozważyć dodatek świeżych lub mrożonych truskawek, wiśni, jagód czy malin. Idealnym uzupełnieniem są także sezonowe jabłka lub śliwki.

Ciasto drożdżowe to ciasto które posmakuje każdemu i nada się na każdą okazję. Świeżość zachowuje przez długi czas co jest jego kolejną zaletą. Warto opanować przepis na ciasto drożdżowe i przygotowywać go dla dzieci czy gości w ulubionej przez nich wersji.

Alergeny w cieście drożdżowym

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
319.41
319.41
Białko (g)
9.10
9.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
39.71
39.71
Węglowodany przyswajalne (g)
39.45
39.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.15
14.15
Tłuszcze nasycone (g)
9.41
9.41
Tłuszcze nienasycone (g)
4.74
4.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Tiamina (mg)
0.53
0.53
Ryboflawina (mg)
0.32
0.32
Niacyna (mg)
3.50
3.50
Foliany (µg (mcg))
102.64
102.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
21.20
21.20
Potas (mg)
131.04
131.04
Wapń (mg)
49.80
49.80
Fosfor (mg)
118.72
118.72
Magnez (mg)
21.81
21.81
Żelazo (mg)
2.86
2.86
Cynk (mg)
1.06
1.06
Miedź (mg)
0.10
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
26.00