Ciasto drożdżowe
- Drożdże świeże (35 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Białko jajka (1 szt.)
- Masło (150 g)
Przepis na ciasto drożdżowe krok po kroku
Zacznij od przygotowania rozczynu.
Drożdże rozkrusz w palcach i wymieszaj w misce z cukrem (1,5 łyżki), mąką (1,5 łyżki) i ciepłym mlekiem (1/2 szklanki).
Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Żółtka utrzyj z cukrem za pomocą łyżki lub miksera.
Do utartych żółtek dodaj ok. 450 g mąki, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą ilość mleka.
Bardzo delikatnie wymieszaj wszystko łyżką.
Rękami wyrabiaj ciasto do połączenia wszystkich składników.
Roztop ok. 100 g masła.
Roztopione masło powoli wlewaj do ciasta.
Jeszcze raz wymieszaj składniki, przykryj całość ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ok. 40-60 min)
Białko jajka lekko roztrzep widelcem lub ubij mikserem na wolnych obrotach.
Posiekaj pozostałą ilość masła i rozetrzyj je w palcach z mąką i cukrem, aż stworzą drobną kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta posmaruj białkiem i posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min.
-
Ciasto marchewkowe
-
Szarlotka
-
Ciasto czekoladowe
-
Babeczka cytrynowa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Babka cytrynowa
-
Makowiec
-
Mazurek wielkanocny
-
Babka wielkanocna
-
Seromakowiec
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Metrowiec
-
Ciasto z owocami
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Tort pavlova
-
Ciasta na wielkanoc
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni i jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowywane i podawane w wielu różnorakich formach - mini muffinek na słodko i wytrawnie, drożdżówek nadziewanych owocami lub budyniem, tortów, spodów do pizzy i wielu wielu innych. Przepis na ciasto drożdżowe, przekazywany z pokoleń na pokolenie, znany w większości polskich domów to obowiązkowy punkt każdej książki kucharskiej.
Jak zrobić ciasto drożdżowe, idealnie wyrośnięte, pulchne, elastyczne i pyszne? Choć dla wielu osób może wydawać się to nielada wyzwaniem, tak naprawdę jest to prostsze niż się wydaje, a dobre domowe ciasto jest w zasięgu możliwości nawet najbardziej początkujących kucharzy.
Składniki na ciasto drożdżowe większość z nas na co dzień ma w swoich domach. Do przygotowania super ciasta potrzebujemy jajek, mąki, cukru, mleka, masła, oraz oczywiście - drożdży. Najlepiej wykorzystać świeże drożdże, jednak z powodzeniem można przyrządzić też placek z drożdżami suszonymi. Bardzo ważne w całym procesie jest odpowiednie przygotowanie rozczynu, który zagwarantuje wyrośnięcie ciasta, jego pulchność i elastyczność. Rozczyn przygotowuje się z rozkruszonych drożdży, mąki, mleka i cukru. Następnie koniecznie trzeba pozostawić go do wyrośnięcia w ciepłym (ale nie gorącym!) miejscu. Dopiero po przygotowaniu rozczynu możemy zabrać się na ciasto i dodatki do niego.
Klasyczna drożdżówka jako dodatki uwzględnia rodzynki i słodką kruszonkę. W takiej formie jest idealnym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem - posmarowana prawdziwym masłem lub dżemem owocowym świetnie smakuje do porannej lub popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się też ze wszystkimi owocami, zwłaszcza jagodowymi. Dlatego warto rozważyć dodatek świeżych lub mrożonych truskawek, wiśni, jagód czy malin. Idealnym uzupełnieniem są także sezonowe jabłka lub śliwki.
Ciasto drożdżowe to ciasto które posmakuje każdemu i nada się na każdą okazję. Świeżość zachowuje przez długi czas co jest jego kolejną zaletą. Warto opanować przepis na ciasto drożdżowe i przygotowywać go dla dzieci czy gości w ulubionej przez nich wersji.
Alergeny w cieście drożdżowym
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.