Ciasto dalmatyńczyk

Opublikowano: 16.05.2023 r., 7:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto dalmatyńczyk z polewą czekoladową
Ciasto dalmatyńczyk
Ciasto dalmatyńczyk jest nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentuje. Całość przygotujesz w kilka chwil, z wykorzystaniem prostych składników.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
516 kcal
Kcal w porcji
244 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg półtłusty (1000 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier (200 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Sok cytrynowy (25 ml)
  • Rodzynki (60 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Mak suchy (140 g)
  • Wiórki kokosowe (90 g)
  • Cukier puder (75 g)
  • Cukier waniliowy (16 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Przepis na ciasto dalmatyńczyk krok po kroku

W dużej misce ubij masło z cukrem.

Do masła dodawaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.

Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.

Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Do masy przesiej proszek budyniowy i wlej sok z cytryny. Dokładnie rozmieszaj.

Wsyp rodzynki i wymieszaj.

Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut. Ostudź i odkrój wierzch.

Białka ubij na sztywną masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Dodaj mak i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz 30 minut.

Wierzch sernika posmaruj dżemem truskawkowym i wyłóż na niego makowe ciasto.

Jak oceniasz przepis na ciasto dalmatyńczyk
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta dalmatyńczyk

Ciasto dalmatyńczyk jest nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentuje. Całość przygotujesz w kilka chwil, z wykorzystaniem prostych składników.

Przepis na ciasto dalmatyńczyk to doskonały pomysł na naprawdę pyszne ciasto, w dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. To ciasto bardzo popularne i niezwykle lubiane. Ciężko się dziwić, ma wspaniały smak i łączy w sobie dwa najpopularniejsze w Polsce nadzienia - masę serową i makową. To kandydat idealny do nagrody w dziedzinie najlepszego ciasta, gdyż jest nie tylko smaczne, ale również banalnie proste w przygotowaniu. I choć można znaleźć wiele przepisów na ten wypiek, to właśnie ten jest najłatwiejszy i najszybszy. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto dalmatyńczyk, by było smaczne i dobre również dla początkujących to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Powstaje z niego ciasto idealne, pełne smaku i bardzo miękkie. Do jego wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych produktów, dlatego całość jest dość tania i bezproblemowa. Większość produktów można znaleźć w kuchennej spiżarni. W kilka chwil można stworzyć całe ciasto, które zachwyca wszystkich smakiem i pięknym wyglądem. Całość robi się bez użycia dodatkowej warstwy ciasta, co pozwala jeszcze bardziej skrócić czas przygotowywania. Ciasto najlepiej zrobić z twarogiem. W tym wypadku świetnie sprawdzi się ser bardzo drobno mielony, który wspaniale łączy się z makiem, a przy tym ma odpowiednią strukturę. Dobry będzie lekko słodki twaróg, choć do całości dodaje się także esencji cytrynowej, która lekko zmienia smak całości. Ten sprawdzony przepis świetnie sprawdzi się na świąteczny wypiek. Powstaje z niego ciasto o wspaniałym i delikatnym smaku. Odpowiednio słodkie, z waniliową nutą. To przepis idealny dla fanów domowych wypieków.

Alergeny w cieście dalmatyńczyk

Lista alergenów dla ciasta dalmatyńczyk przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Twaróg półtłusty
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta dalmatyńczyk

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(244g)
Energia (kcal)
211.53
516.13
Białko (g)
7.91
19.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(244g)
Węglowodany (g)
23.36
57.00
Węglowodany przyswajalne (g)
21.42
52.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
4.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(244g)
Tłuszcz (g)
10.26
25.04
Tłuszcze nasycone (g)
6.17
15.06
Tłuszcze nienasycone (g)
4.09
9.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.09
5.10
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
4.88
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.26
134.82
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(244g)
Witamina A (µg (mcg))
75.13
183.31
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.77
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.55
3.78
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.55
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.84
Brak danych dla: rodzynki, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
74.53
181.86
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.51
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.17
0.40
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.40
37.59
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.79
23.88
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(244g)
Sód (mg)
178.25
434.94
Potas (mg)
171.91
419.46
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
139.16
339.54
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
144.13
351.68
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.12
73.50
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
2.40
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.89
2.17
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dalmatyńczyk 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta dalmatyńczyk

Koszt składników
61.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg półtłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Sok cytrynowy
25 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.25
Za 25 ml
Rodzynki
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mak suchy
140 g
6.30
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.41
Za 140 g
Wiórki kokosowe
90 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 90 g
Cukier puder
75 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Cukier waniliowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
150 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 150 g
Koszt składników
61.60