Ciasto dalmatyńczyk
- Twaróg półtłusty (1000 g)
- Jajko (5 szt.)
- Śmietana 12% (100 g)
- Masło (100 g)
- Cukier (200 g)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Sok cytrynowy (25 ml)
- Rodzynki (60 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Mak suchy (140 g)
- Wiórki kokosowe (90 g)
- Cukier puder (75 g)
- Cukier waniliowy (16 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (150 g)
Przepis na ciasto dalmatyńczyk krok po kroku
W dużej misce ubij masło z cukrem.
Do masła dodawaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.
Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.
Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Do masy przesiej proszek budyniowy i wlej sok z cytryny. Dokładnie rozmieszaj.
Wsyp rodzynki i wymieszaj.
Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut. Ostudź i odkrój wierzch.
Białka ubij na sztywną masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodaj mak i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz 30 minut.
Wierzch sernika posmaruj dżemem truskawkowym i wyłóż na niego makowe ciasto.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat ciasta dalmatyńczyk
Ciasto dalmatyńczyk jest nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentuje. Całość przygotujesz w kilka chwil, z wykorzystaniem prostych składników.
Przepis na ciasto dalmatyńczyk to doskonały pomysł na naprawdę pyszne ciasto, w dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. To ciasto bardzo popularne i niezwykle lubiane. Ciężko się dziwić, ma wspaniały smak i łączy w sobie dwa najpopularniejsze w Polsce nadzienia - masę serową i makową. To kandydat idealny do nagrody w dziedzinie najlepszego ciasta, gdyż jest nie tylko smaczne, ale również banalnie proste w przygotowaniu. I choć można znaleźć wiele przepisów na ten wypiek, to właśnie ten jest najłatwiejszy i najszybszy. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto dalmatyńczyk, by było smaczne i dobre również dla początkujących to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Powstaje z niego ciasto idealne, pełne smaku i bardzo miękkie. Do jego wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych produktów, dlatego całość jest dość tania i bezproblemowa. Większość produktów można znaleźć w kuchennej spiżarni. W kilka chwil można stworzyć całe ciasto, które zachwyca wszystkich smakiem i pięknym wyglądem. Całość robi się bez użycia dodatkowej warstwy ciasta, co pozwala jeszcze bardziej skrócić czas przygotowywania. Ciasto najlepiej zrobić z twarogiem. W tym wypadku świetnie sprawdzi się ser bardzo drobno mielony, który wspaniale łączy się z makiem, a przy tym ma odpowiednią strukturę. Dobry będzie lekko słodki twaróg, choć do całości dodaje się także esencji cytrynowej, która lekko zmienia smak całości. Ten sprawdzony przepis świetnie sprawdzi się na świąteczny wypiek. Powstaje z niego ciasto o wspaniałym i delikatnym smaku. Odpowiednio słodkie, z waniliową nutą. To przepis idealny dla fanów domowych wypieków.
Alergeny w cieście dalmatyńczyk
Lista alergenów dla ciasta dalmatyńczyk przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Twaróg półtłusty
- Śmietana 12%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta dalmatyńczyk
To opcja, która nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział cukru.
Energia i białka
(244g)
Węglowodany
(244g)
Tłuszcze
(244g)
Witaminy
(244g)
Składniki mineralne
(244g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.