Ciasto czekoladowo bananowe
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Banan (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Czekolada gorzka (100 g)
Przepis na ciasto czekoladowo bananowe krok po kroku
Do miski dodaj banany i rozgnieć je widelcem.
Do bananów dodaj jajka i olej rzepakowy, całość wymieszaj łyżką.
Do miski przesiej mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Całość dokładnie przemieszaj.
Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
- Blok czekoladowy
- Murzynek
- Ciasto czekoladowe
- Kopiec kreta
- Tort kinder
- Ciasto salceson
- Ciasto z mleka w proszku
- Tort schachera
- Tort Sachera
- Ciasto ze słonecznikiem
- Mazurek czekoladowy
- Ciasto czekoladowe z wiśniami
- Słonecznikowiec
- Ciasto bezglutenowe
- Ciasto czekoladowe z kremem
- Ciasto z nutellą
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Tarta czekoladowa
- Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowo bananowego
Ciasto czekoladowo bananowe to pomysł na naprawdę pyszny placek, który zachwyci wszystkich miłośników słodkich ciast. Jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Jest niezwykle aromatyczny ze względu na naprawdę sporu udział czekolady. Sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą.
Przepis na ciasto czekoladowo bananowe to idealne rozwiązanie dla każdego, kto nie przepada za zbyt skomplikowanymi rozwiązaniami. To ciasto można przygotować w kilka chwil i wcale nie potrzeba do tego specjalnych, skomplikowanych kuchennych sprzętów. Wystarczy tylko piekarnik. Ten placek jest miękki i bardzo wilgotny, to zasługa naprawdę sporego dodatku bananów, które również nadają całości przepysznego słodkiego smaku. W tym cieście zakocha się każdy miłośnik brownie, bo to właśnie ono jest pierwowzorem. Jednak ciasto z tego przepisu jest bardziej wyrośnięte i dużo miększe. Będzie doskonałym wyborem nie tylko dla dorosłych, ale pokochają go również dzieci.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowo bananowe, które będzie smaczne, proste i szybkie, to ten przepis stanowi wspaniałą inspirację. Na jego podstawie można przygotować naprawdę pyszny deser, który zajmie tylko kilka minut. Dodatkowo całość robi się z niewielkiej ilości składników, które można bez problemu znaleźć w większości domowych spiżarni. Podstawą ciasta są dwa składniki, czekolada i banany. To one nadają mu wyjątkowego smaku. W wypiekach tego typu wspaniale sprawdza się gorzka czekolada. Choć nie jest słodka, to owoce nadają całości wystarczającej słodyczy. Sięgnięcie po mleczną czekoladę może nie być dobrym pomysłem, gdyż ciasto będzie po prostu zbyt mdlące. Fani słodkości mogą zastąpić gorzką czekoladę deserową, która ma mniejszą zawartość kakao i jest nieco bardziej słodka. Taka ilość słodkości jest zdecydowanie wystarczająca w tym wypieku. Jeżeli chodzi o banany to najlepiej wybierać te, które są już nieco przejrzałe i bardzo miękkie. To owoce najbardziej słodkie, które idealnie skomponują się z innymi składnikami. To pyszne ciasto z bananami to dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Ten prosty przepis pozwoli ci je przygotować w kilka chwil.
Alergeny w cieście czekoladowo bananowym
Lista alergenów dla ciasta czekoladowo bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta czekoladowo bananowego
To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.