Ciasto czekoladowo bananowe

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowo bananowe podane na drewnianej desce.
Ciasto czekoladowo bananowe
Ciasto czekoladowo bananowe to pomysł na naprawdę pyszny placek, który zachwyci wszystkich miłośników słodkich ciast. Jest bardzo prosty i zawsze się udaje.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
340 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Banan (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Czekolada gorzka (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na ciasto czekoladowo bananowe krok po kroku

Do miski dodaj banany i rozgnieć je widelcem.

Do bananów dodaj jajka i olej rzepakowy, całość wymieszaj łyżką.

Do miski przesiej mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Całość dokładnie przemieszaj.

Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowo bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowo bananowego

Ciasto czekoladowo bananowe to pomysł na naprawdę pyszny placek, który zachwyci wszystkich miłośników słodkich ciast. Jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Jest niezwykle aromatyczny ze względu na naprawdę sporu udział czekolady. Sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą.

Przepis na ciasto czekoladowo bananowe to idealne rozwiązanie dla każdego, kto nie przepada za zbyt skomplikowanymi rozwiązaniami. To ciasto można przygotować w kilka chwil i wcale nie potrzeba do tego specjalnych, skomplikowanych kuchennych sprzętów. Wystarczy tylko piekarnik. Ten placek jest miękki i bardzo wilgotny, to zasługa naprawdę sporego dodatku bananów, które również nadają całości przepysznego słodkiego smaku. W tym cieście zakocha się każdy miłośnik brownie, bo to właśnie ono jest pierwowzorem. Jednak ciasto z tego przepisu jest bardziej wyrośnięte i dużo miększe. Będzie doskonałym wyborem nie tylko dla dorosłych, ale pokochają go również dzieci.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowo bananowe, które będzie smaczne, proste i szybkie, to ten przepis stanowi wspaniałą inspirację. Na jego podstawie można przygotować naprawdę pyszny deser, który zajmie tylko kilka minut. Dodatkowo całość robi się z niewielkiej ilości składników, które można bez problemu znaleźć w większości domowych spiżarni. Podstawą ciasta są dwa składniki, czekolada i banany. To one nadają mu wyjątkowego smaku. W wypiekach tego typu wspaniale sprawdza się gorzka czekolada. Choć nie jest słodka, to owoce nadają całości wystarczającej słodyczy. Sięgnięcie po mleczną czekoladę może nie być dobrym pomysłem, gdyż ciasto będzie po prostu zbyt mdlące. Fani słodkości mogą zastąpić gorzką czekoladę deserową, która ma mniejszą zawartość kakao i jest nieco bardziej słodka. Taka ilość słodkości jest zdecydowanie wystarczająca w tym wypieku. Jeżeli chodzi o banany to najlepiej wybierać te, które są już nieco przejrzałe i bardzo miękkie. To owoce najbardziej słodkie, które idealnie skomponują się z innymi składnikami. To pyszne ciasto z bananami to dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Ten prosty przepis pozwoli ci je przygotować w kilka chwil.

Alergeny w cieście czekoladowo bananowym

Lista alergenów dla ciasta czekoladowo bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta czekoladowo bananowego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
295.93
340.32
Białko (g)
5.14
5.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
37.08
42.64
Węglowodany przyswajalne (g)
34.32
39.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.77
3.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
15.31
17.60
Tłuszcze nasycone (g)
3.93
4.52
Tłuszcze nienasycone (g)
11.38
13.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.27
9.51
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.11
3.58
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.67
41.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
16.67
19.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.42
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.16
45.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.32
15.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
16.16
18.58
Potas (mg)
311.51
358.24
Wapń (mg)
34.30
39.45
Fosfor (mg)
114.33
131.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.98
54.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.16
2.49
Cynk (mg)
0.77
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.28
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowo bananowego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowo bananowego

Koszt składników
33.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Banan
500 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
3.33
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
33.10