Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.

Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Do ciasta wsyp mrożone wiśnie, następnie zamieszaj całe ciasto w blaszce.

W osobnej misce ubij żółtka na puszystą pianę z cukrem pudrem. Następnie dodawaj małymi porcjami serek. Całość ubijaj do zmieszania.

Masę serową wyłóż na ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone podane na talerzyku.
ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone
Koszt przygotowania dania
43.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
675 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
87

Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście czekoladowym z wiśniami i mascarpone

Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Całość jest smaczna, ale naprawdę słodka i delikatna. W kuchni nic tak dobrze do siebie nie pasuje, jak wiśnie i gorzka czekolada. To dlatego to połączenie w kuchni istnieje już od wielu lat i ciągle zyskuje nowe osłony. W tym wydaniu ciasto jest delikatne, nieco miękkie i pełne czekolady. Otacza ono pyszne i miękkie wiśnie, które wspaniale z nim współgrają. I tworzą razem duet obok, którego ciężko przejść obojętnie.

Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Najważniejszą częścią tej słodkości jest krem. To on nadaje całości wspaniałego smaku. Do jego przygotowania używa się głównie serka mascarpone. W tej recepturze również, gdyż jest on niezwykle gęsty, aksamitny, a przy okazji naprawdę smaczny. Wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. W tym wypadku stawia się na aksamitny serek mascarpone i śmietankę. Dzięki temu deser jest po prostu fantastyczny. Warto skorzystać z mrożonych owoców, których nie trzeba drążyć. To znacznie skraca czas pracy i pozwala zaoszczędzić mnóstwa kłopotów. Wiśnie, choć mrożone będą smakowały naprawdę fantastycznie. Można również kupić wiśnie drylowane w kompocie, które równie dobrze się sprawdzą w tym deserze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone, które będzie naprawdę smaczne i bardzo proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość robi się z serkiem mascarpone i pysznym czekoladowym biszkoptem. Idealnie komponuje się on z lekko kwaskowymi owocami i waniliowym smakiem serka. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, jednak należy pamiętać, że konieczne jest schłodzenie ciasta, najlepiej by spędziło w lodówce około 30 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i naprawdę pyszne. Następnie trzeba przygotować pyszny i szybki krem. Jego podstawą jest serek mascarpone, który łączy się z cukrem waniliowym i śmietanką. Dzięki temu jest puszysty i ma wspaniały słodkawy smak. Ciasto wymaga tylko krótkiego pieczenia, dlatego wspaniale sprawdzi się nawet w sytuacjach awaryjnych. To doskonały wybór dla każdego.

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(194g)
Energia (kalorie)
348.44 kcal
675.97 kcal
Białko
4.53 g
8.79 g

Węglowodany w cieście czekoladowym z wiśniami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(194g)
Węglowodany
26.91 g
52.20 g
Węglowodany przyswajalne
25.75 g
49.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.16 g
2.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(194g)
Tłuszcz
24.83 g
48.17 g
Tłuszcze nasycone
19.60 g
38.02 g
Tłuszcze nienasycone
5.23 g
10.15 g
Cholesterol
129.65 mg
251.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(194g)
Witamina B6
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
0.35 mg
0.68 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.60 mg
1.17 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(194g)
Sód
25.37 mg
49.22 mg
Potas
112.44 mg
218.13 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
57.56 mg
111.66 mg
Fosfor
74.64 mg
144.80 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
24.09 mg
46.73 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.44 mg
2.78 mg
Cynk
0.59 mg
1.14 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.34 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście czekoladowym z wiśniami i mascarpone

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Wiśnie mrożone
400 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
54.50
Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób