Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone
- Masło (200 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mascarpone (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (140 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Wiśnie mrożone (400 g)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone krok po kroku
Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Do ciasta wsyp mrożone wiśnie, następnie zamieszaj całe ciasto w blaszce.
W osobnej misce ubij żółtka na puszystą pianę z cukrem pudrem. Następnie dodawaj małymi porcjami serek. Całość ubijaj do zmieszania.
Masę serową wyłóż na ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone
Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Całość jest smaczna, ale naprawdę słodka i delikatna. W kuchni nic tak dobrze do siebie nie pasuje, jak wiśnie i gorzka czekolada. To dlatego to połączenie w kuchni istnieje już od wielu lat i ciągle zyskuje nowe osłony. W tym wydaniu ciasto jest delikatne, nieco miękkie i pełne czekolady. Otacza ono pyszne i miękkie wiśnie, które wspaniale z nim współgrają. I tworzą razem duet obok, którego ciężko przejść obojętnie.
Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Najważniejszą częścią tej słodkości jest krem. To on nadaje całości wspaniałego smaku. Do jego przygotowania używa się głównie serka mascarpone. W tej recepturze również, gdyż jest on niezwykle gęsty, aksamitny, a przy okazji naprawdę smaczny. Wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. W tym wypadku stawia się na aksamitny serek mascarpone i śmietankę. Dzięki temu deser jest po prostu fantastyczny. Warto skorzystać z mrożonych owoców, których nie trzeba drążyć. To znacznie skraca czas pracy i pozwala zaoszczędzić mnóstwa kłopotów. Wiśnie, choć mrożone będą smakowały naprawdę fantastycznie. Można również kupić wiśnie drylowane w kompocie, które równie dobrze się sprawdzą w tym deserze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone, które będzie naprawdę smaczne i bardzo proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość robi się z serkiem mascarpone i pysznym czekoladowym biszkoptem. Idealnie komponuje się on z lekko kwaskowymi owocami i waniliowym smakiem serka. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, jednak należy pamiętać, że konieczne jest schłodzenie ciasta, najlepiej by spędziło w lodówce około 30 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i naprawdę pyszne. Następnie trzeba przygotować pyszny i szybki krem. Jego podstawą jest serek mascarpone, który łączy się z cukrem waniliowym i śmietanką. Dzięki temu jest puszysty i ma wspaniały słodkawy smak. Ciasto wymaga tylko krótkiego pieczenia, dlatego wspaniale sprawdzi się nawet w sytuacjach awaryjnych. To doskonały wybór dla każdego.
Alergeny w cieście czekoladowym z wiśniami i mascarpone
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(194g)
Węglowodany
(194g)
Tłuszcze
(194g)
Witaminy
(194g)
Składniki mineralne
(194g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.