Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone

Opublikowano: 01.04.2022 r., 14:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z wiśniami na talerzyku
Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone
Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Całość jest smaczna, ale naprawdę słodka i delikatna.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
675 kcal
Kcal w porcji
194 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (200 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (140 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Wiśnie mrożone (400 g)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone krok po kroku

Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.

Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Do ciasta wsyp mrożone wiśnie, następnie zamieszaj całe ciasto w blaszce.

W osobnej misce ubij żółtka na puszystą pianę z cukrem pudrem. Następnie dodawaj małymi porcjami serek. Całość ubijaj do zmieszania.

Masę serową wyłóż na ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone

Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Całość jest smaczna, ale naprawdę słodka i delikatna. W kuchni nic tak dobrze do siebie nie pasuje, jak wiśnie i gorzka czekolada. To dlatego to połączenie w kuchni istnieje już od wielu lat i ciągle zyskuje nowe osłony. W tym wydaniu ciasto jest delikatne, nieco miękkie i pełne czekolady. Otacza ono pyszne i miękkie wiśnie, które wspaniale z nim współgrają. I tworzą razem duet obok, którego ciężko przejść obojętnie.

Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Najważniejszą częścią tej słodkości jest krem. To on nadaje całości wspaniałego smaku. Do jego przygotowania używa się głównie serka mascarpone. W tej recepturze również, gdyż jest on niezwykle gęsty, aksamitny, a przy okazji naprawdę smaczny. Wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. W tym wypadku stawia się na aksamitny serek mascarpone i śmietankę. Dzięki temu deser jest po prostu fantastyczny. Warto skorzystać z mrożonych owoców, których nie trzeba drążyć. To znacznie skraca czas pracy i pozwala zaoszczędzić mnóstwa kłopotów. Wiśnie, choć mrożone będą smakowały naprawdę fantastycznie. Można również kupić wiśnie drylowane w kompocie, które równie dobrze się sprawdzą w tym deserze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone, które będzie naprawdę smaczne i bardzo proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość robi się z serkiem mascarpone i pysznym czekoladowym biszkoptem. Idealnie komponuje się on z lekko kwaskowymi owocami i waniliowym smakiem serka. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, jednak należy pamiętać, że konieczne jest schłodzenie ciasta, najlepiej by spędziło w lodówce około 30 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i naprawdę pyszne. Następnie trzeba przygotować pyszny i szybki krem. Jego podstawą jest serek mascarpone, który łączy się z cukrem waniliowym i śmietanką. Dzięki temu jest puszysty i ma wspaniały słodkawy smak. Ciasto wymaga tylko krótkiego pieczenia, dlatego wspaniale sprawdzi się nawet w sytuacjach awaryjnych. To doskonały wybór dla każdego.

Alergeny w cieście czekoladowym z wiśniami i mascarpone

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(194g)
Energia (kcal)
348.44
675.97
Białko (g)
4.53
8.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(194g)
Węglowodany (g)
26.91
52.20
Węglowodany przyswajalne (g)
25.75
49.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
2.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(194g)
Tłuszcz (g)
24.83
48.17
Tłuszcze nasycone (g)
19.60
38.02
Tłuszcze nienasycone (g)
5.23
10.15
Cholesterol (mg)
129.65
251.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(194g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.35
0.68
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.60
1.17
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(194g)
Sód (mg)
25.37
49.22
Potas (mg)
112.44
218.13
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.56
111.66
Fosfor (mg)
74.64
144.80
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.09
46.73
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.44
2.78
Cynk (mg)
0.59
1.14
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego z wiśniami i mascarpone

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Wiśnie mrożone
400 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
54.50