Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem
- Masło (200 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Wiśnie kandyzowane (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Cukier puder (100 g)
- Mascarpone (200 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem krok po kroku
Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Całość ubij na gładką masę.
Gotowe ciasto przekrój na pół i posmaruj je kremem.
Wierzch ciasta udekoruj wiśniami.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z wiśniami i kremem
Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem wspaniale sprawdzi się jako pyszny deser na co dzień, ale także na wszelkiego rodzaju uroczystości. Jest smaczne i bardzo słodkie. Świetnie komponuje się z kawą. Będzie idealnym wyborem dla wszystkich miłośników czekoladowych słodkości.
Ciężko o lepszy duet niż czekolada i wiśnie. Zwłaszcza jeśli sparowane są z kremem śmietankowym z dodatkiem mascarpone. To ciasto łączy w sobie wszystko, co najlepsze, dlatego tak ciężko przejść obok niego obojętnie i zadowolić się tylko jednym kawałkiem. Całość jest naprawdę smaczna, dlatego śmiało można sięgnąć po tą recepturę nawet na imprezy. Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem pozwala przygotować deser bardzo wyjątkowo, przywodzący na myśl tort szwarcwaldzki, jednak znacznie łatwiejszy, a także bazujący na mniejszej ilości składników, dzięki czemu całość jest też naprawdę tania. Do przygotowania tego ciasta wystarczy tylko kilka składników. Ten przepis podzielony jest na dwie części. Pierwsza dotyczy przygotowania ciasta. Niezwykle puszystego, ale przy okazji również wilgotnego i miękkiego. Jego bazą jest roztopiona czekolada. To dzięki niej jest tak aromatyczne. Do jego przygotowania warto, jest użyć czekolady gorzkiej, która świetnie sprawdza się w wypiekach tego typu. Dzięki temu, że nie jest zbyt słodka, całość nie wydaje się mdląca i ciężka. Dzięki temu ciasto zaskakuje lekkością. Jakość czekolady jest dla tego wypieku bardzo ważna, dlatego warto sięgnąć po taką, która ma co najmniej 70% zawartości kakao. Dobrze, by nie miała zbędnych dodatków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem, które zaskakuje pięknym wyglądem i naprawdę wspaniałym smakiem, to ten przepis będzie idealną opcją. Całość zabiera tylko kilka chwil, dlatego sprawdzi się nawet dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu. Do dekorowania najlepiej używać wiśni kandyzowanych, które są bardzo słodkie i świetnie przełamują smak gorzkiej czekolady. Jednak świetnie sprawdzą się również wiśnie drylowane, na przykład takie ze słoika. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za nadmierną słodyczą.
Alergeny w cieście czekoladowym z wiśniami i kremem
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z wiśniami i kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z wiśniami i kremem
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.