Ciasto czekoladowe z serem
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (8 szt.)
- Masło (300 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Cukier wanilinowy (10 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z serem krok po kroku
W rondelku roztop ze sobą pół szklanki cukru i kostkę masła. Dodaj do masy kakao i dobrze wymieszaj.
Do masy kakaowej wbij 4 żółtka, białka odstaw do osobnej miseczki.
Do rondelka przesiej 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy i całość ubij mikserem na niskich obrotach.
Z białek ubij sztywną pianę. I wkładaj ją powoli do masy kakaowej, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Do dużej miski wbij 4 jajka i ubij je razem z połową szklanki cukru. Dodaj odrobinę cukru waniliowego. Całość miksuj na wysokich obrotach.
Pół kostki masła roztop w rondelku i wlej do jajek. Dokładnie ubij.
Dodawaj do masy po jednej łyżce twarogu, cały czas ubijając. Gdy dodaj cały twaróg, wsyp do miski budyń i dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Na spód wylej ciasto czekoladowe, a na nie masę serową.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z serem
Ciasto czekoladowe z serem to niezwykle ciekawa opcja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Idealne proporcje sera i czekolady wspaniale się w nim łączą.
Przepis na ciasto czekoladowe z serem to pomysł na pyszne ciasto do kawy. Całość robi się z twarogiem i kakao. Ten placek jest smaczny i prosty. Najlepiej zrobić masę serową z sera z wiaderka, gdyż ma on odpowiednią, bardzo drobną strukturę, idealną do serowej słodkiej masy. Będzie idealnym deserem dla miłośników słodkich smaków. Z tej receptury powstaje ciasto tak pyszne i miękkie, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sernik kusi swoim czekoladowym ciastem i pyszną waniliową masą serową, która jest zwarta i bardzo słodka. Należy pamiętać, by nie używać zbyt kwaśnego twarogu, gdyż to mogłoby zepsuć cały efekt ciasta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z serem, by było pyszne i dobre dla początkujących cukierników, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Łączy się w nim ciemne ciasto i ser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu będzie stanowić idealną ozdobę imprezowego stołu. Połączenie kontrastujących kolorów przyciąga wzrok wszystkich gości. Ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciach, a także jako deser do kawy. Ten placek jest naprawdę prosty, poradzi sobie z nim sobie nawet początkujących kucharzy, a dzięki dużej ilości smacznych warstw prezentuje się elegancko i szykownie. Wygląda jak wypiek wprost z drogiej i ekskluzywnej cukierni, choć jest smacznym, domowym plackiem. Sposób wykonania jest łatwy i niezbyt skomplikowany, a całość zabiera niewiele czasu. Ten sernik łączy w sobie ciasto czekoladowe i masę serową, dlatego będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają pyszne połączenia. Czekolada i wanilia to naprawdę świetny duet, a przekona się o tym każdy, kto tego ciasta spróbuje. Z tego przepisu wychodzi duża blacha ciasta, to dlatego, że jest ono tak pyszne i znika w ekspresowym tempie ze stołu. Warto jest od razu zrobić większą porcję, by dla wszystkich starczyło tego pysznego deseru.
Alergeny w cieście czekoladowym z serem
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z serem
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(219g)
Węglowodany
(219g)
Tłuszcze
(219g)
Witaminy
(219g)
Składniki mineralne
(219g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.