Ciasto czekoladowe z mikrofali
- Miód (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
- Mleko 2% (30 ml)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Kakao 16% (proszek) (15 g)
- Orzechy laskowe (30 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na ciasto czekoladowe z mikrofali krok po kroku
Do kubeczka dodaj miód, mąkę, mleko i olej, wszystko dobrze wymieszaj.
Dodaj kakao do kubka i ponownie wymieszaj.
Orzechy posiekaj i dodaj do kubka.
Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj delikatnie widelcem.
Dodaj jajko do kubka i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z mikrofali
Ciasto czekoladowe z mikrofali to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych słodkości. To ciastko zrobisz w kilka chwil, a jest naprawdę smaczne.
Przepis na ciasto czekoladowe z mikrofali to doskonały pomysł na dobre ciasto, które przygotujesz w 5 minut. Do przygotowania tego ciasta wcale nie potrzeba zbyt dużo sprzętu czy umiejętności. Na pewno przyda się mikrofala, to właśnie w niej upiecze się ciastko. To świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika. Dzięki tej wersji wciąż mogą przygotować naprawdę wspaniały deser, w dodatku w dużo szybszym czasie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z mikrofali, by było smaczne i proste, to ten szybki przepis będzie świetną opcją. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Pozwala na stworzenie jednoporcjowego ciasta. Będzie więc dobra dla osób, które pragną stworzyć na szybko deser, który zaspokoi ich apetyt i nie chcą piec dużego ciasta. Do jego stworzenie używa się podobnych składników, co do zrobienia tradycyjnej babki. Głównym elementem jest oczywiście mąka. Najlepiej, by była pszenna, jest delikatna i świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Można zastąpić ją również owsianą. Nie sprawdzi się za to żytnia. Istnieje możliwość przygotowania tego dania w wersji bezglutenowej, warto wtedy użyć gotowej mieszanki mąk bez glutenu, które nadają się do ciast. Warto pamiętać, że w tym przepisie mąka powinna mieć jak najniższy typ, te pełnoziarniste negatywnie wpłyną na efekt końcowy tego deseru. Do środka dodaje się również jajko. Niektórzy mogą być przerażeni faktem używania jajek w mikrofali, jednak nie ma się czego bać. Połączone z innymi składnikami wcale nie wybuchają, to tylko mit. Spokojnie mogą stanowić część ciasta. Bez nich odpowiednie połączenie składników mogłoby być zbyt kłopotliwe. Zwykle używana jest tylko do podgrzewania produktów i potraw, jednak ma dużo szersze zastosowanie. Można ją traktować jako sprzęt do gotowania albo jak w tym przypadku do pieczenia. To naprawdę szybka metoda przygotowania wypieków.
Alergeny w cieście czekoladowym z mikrofali
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z mikrofali
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.