Ciasto czekoladowe z mascarpone

Opublikowano: 29.11.2021 r., 9:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dekadenckie ciasto z mascarpone
Ciasto czekoladowe z mascarpone
Ciasto czekoladowe z mascarpone świetnie sprawdzi się jako deser dla całej Twojej rodziny. Poznaj mój przepis i koniecznie go wykorzystaj.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas ubijania 30 min
303 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (125 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (80 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 opakowania (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone krok po kroku

Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.

Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksuj całość na gładką masę.

Dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i kakao.

Upiecz biszkopt w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Śmietankę i serek mascarpone miksuj aby dokładnie się połączyły i powstał krem.

Ostudzony biszkopt przekrój na pół.

Spód biszkoptowy posmaruj kremem i nałóż na niego kolejną warstwę biszkoptu.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z mascarpone

Domowe, pyszne i delikatne ciasto przekładane słodkim kremem. Nie ma lepszego deseru niż domowe wypieki. Ciasto czekoladowe z mascarpone sprawdzi się idealnie. Pokochają je nie tylko dorośli, ale także dzieci. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a robi niesamowite wrażenie.

Pieczenia wymaga tylko nasz czekoladowy biszkopt, który będzie stanowił spód i wierzch, a między nim będzie delikatny, słodki krem. Ja zdecydowałam się na podstawową wersję ciasta, jeśli jednak chcesz, możesz do masy kremowej dodać owoce np. wiśnie, sprawdzą się tutaj fantastycznie. Ciasto z serkiem mascarpone w każdej wersji będzie dobre.

To będzie idealny pomysł na słodki deser w ciągu dnia z Twoją rodziną, jednak ciasto jest wyjątkowo zjawiskowe, dlatego możesz podawać je na przyjęciach z przyjaciółmi, a nawet tych urodzinowych.

Poznaj mój przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone.

Do przygotowania biszkoptu potrzebujesz podstawowych składników takich jak mąką, jajka, cukier, proszek do pieczenia i oczywiście kakao. Bez niego nasz biszkopt wyszedłby biały.

Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka z odrobiną soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszaj za pomocą miksera, a na końcu dodaj sztywną pianę.

Wlej ciasto do foremki. Najlepiej aby była ona wcześniej nasmarowana masłem i delikatnie posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że biszkopt nie przypali się i nie przyklei do blachy.

W tym momencie wymieszaj też za pomocą miksera śmietankę i serek mascarpone. Możesz dodać odrobinę cukru pudru, wtedy całość będzie się charakterystycznie mienić.

Po upieczeniu biszkoptu koniecznie zostaw go aby ostygł. Możesz go nawet zostawić w piecu z uchylonymi drzwiami, wtedy będziesz miał pewność, że biszkopt nie opadnie. Gdy już całkowicie ostygnie, przekrój go na pół, tak aby mieć dwie części.

Spód biszkoptowy posmaruj kremem i nałóż na to drugą biszkoptową warstwę. Włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto czekoladowe z mascarpone, wypróbuj mój przepis i koniecznie upiecz ciasto w swoim domu.

Alergeny w cieście czekoladowym z mascarpone

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Domowe, puszyste i delikatne ciasto z kremem świetnie sprawdzi się jako deser. Możesz dodać do środka także owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
303.02
303.02
Białko (g)
5.52
5.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
21.96
21.96
Węglowodany przyswajalne (g)
19.61
19.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.35
2.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
22.47
22.47
Tłuszcze nasycone (g)
21.22
21.22
Tłuszcze nienasycone (g)
1.25
1.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
32.01
32.01
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z mascarpone 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego z mascarpone

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
80 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Koszt składników
37.80