Ciasto czekoladowe z mascarpone
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (125 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (80 g)
- Mascarpone (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 opakowania (500 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone krok po kroku
Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.
Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksuj całość na gładką masę.
Dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i kakao.
Upiecz biszkopt w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Śmietankę i serek mascarpone miksuj aby dokładnie się połączyły i powstał krem.
Ostudzony biszkopt przekrój na pół.
Spód biszkoptowy posmaruj kremem i nałóż na niego kolejną warstwę biszkoptu.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto Hrabina
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z mascarpone
Domowe, pyszne i delikatne ciasto przekładane słodkim kremem. Nie ma lepszego deseru niż domowe wypieki. Ciasto czekoladowe z mascarpone sprawdzi się idealnie. Pokochają je nie tylko dorośli, ale także dzieci. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a robi niesamowite wrażenie.
Pieczenia wymaga tylko nasz czekoladowy biszkopt, który będzie stanowił spód i wierzch, a między nim będzie delikatny, słodki krem. Ja zdecydowałam się na podstawową wersję ciasta, jeśli jednak chcesz, możesz do masy kremowej dodać owoce np. wiśnie, sprawdzą się tutaj fantastycznie. Ciasto z serkiem mascarpone w każdej wersji będzie dobre.
To będzie idealny pomysł na słodki deser w ciągu dnia z Twoją rodziną, jednak ciasto jest wyjątkowo zjawiskowe, dlatego możesz podawać je na przyjęciach z przyjaciółmi, a nawet tych urodzinowych.
Poznaj mój przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone.
Do przygotowania biszkoptu potrzebujesz podstawowych składników takich jak mąką, jajka, cukier, proszek do pieczenia i oczywiście kakao. Bez niego nasz biszkopt wyszedłby biały.
Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka z odrobiną soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszaj za pomocą miksera, a na końcu dodaj sztywną pianę.
Wlej ciasto do foremki. Najlepiej aby była ona wcześniej nasmarowana masłem i delikatnie posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że biszkopt nie przypali się i nie przyklei do blachy.
W tym momencie wymieszaj też za pomocą miksera śmietankę i serek mascarpone. Możesz dodać odrobinę cukru pudru, wtedy całość będzie się charakterystycznie mienić.
Po upieczeniu biszkoptu koniecznie zostaw go aby ostygł. Możesz go nawet zostawić w piecu z uchylonymi drzwiami, wtedy będziesz miał pewność, że biszkopt nie opadnie. Gdy już całkowicie ostygnie, przekrój go na pół, tak aby mieć dwie części.
Spód biszkoptowy posmaruj kremem i nałóż na to drugą biszkoptową warstwę. Włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.
Skoro już wiesz jak zrobić ciasto czekoladowe z mascarpone, wypróbuj mój przepis i koniecznie upiecz ciasto w swoim domu.
Alergeny w cieście czekoladowym z mascarpone
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z mascarpone
Domowe, puszyste i delikatne ciasto z kremem świetnie sprawdzi się jako deser. Możesz dodać do środka także owoce.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.