Ciasto czekoladowe z kremem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Czekolada gorzka - 3 tabliczki (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mascarpone (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z kremem krok po kroku
Rozpuść czekoladę i masło nad kąpielą wodną.
Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem do powstania białej masy.
Dodaj wystudzoną czekoladę i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto do formy.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
Wystudź ciasto.
Ubij w misce śmietanę kremówkę i mascarpone.
Ciasto przetnij w połowie.
Wyłóż na ciasto krem i przykryj drugą połową ciasta.
Wierzch ciasta udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto schłodź w lodowce przez około 3-4 godziny.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto Hrabina
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z kremem
Ciasto czekoladowe z kremem to sprawdzony przepis na słodki deser, świetnie sprawdzający się podczas rodzinnych spotkań. Krem do ciasta na bazie śmietany i mascarpone łagodzi mocno czekoladowy smak ciasta. Przepis na ciasto czekoladowe z kremem jest prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, masło, cukier, jajka, śmietana kremówka 30%, ser mascarpone, orzechy włoskie.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem? Rozpuść czekoladę i masło nad kąpielą wodną. Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem do powstania białej masy. Dodaj wystudzoną czekoladę i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto. Ubij w misce śmietanę kremówkę i mascarpone. Ciasto przetnij w połowie. Wyłóż na ciasto krem i przykryj drugą połową ciasta. Wierzch ciasta udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodź w lodowce przez około 3-4 godziny.
Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60 % zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Ser mascarpone to produkowany z mleka krowie ser typu włoskiego. Ma on bardzo kremową konsystencję dzięki dużej zawartości tłuszczu. Prawie połowę objętości serka stanowi tłuszcz, który jak wiadomo jest nośnikiem smaku.
Podsumowując pyszne ciasto czekoladowe jest dobre jako deser podczas niedzielnych obiadów lub spotkań w gronie znajomych. Ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pamiętaj, aby zabezpieczyć ciasto folią lub plastikowym pojemnikiem. W innym wypadku wyschnie i przejmie zapachy jedzenia z lodówki. Ciasto możesz udekorować także roztopioną czekoladą lub świeżymi owocami.
Alergeny w cieście czekoladowym z kremem
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z kremem
Ciasto czekoladowe z kremem to bardzo kaloryczny słodki wypiek. Powinno się ograniczać jego spożycie do maksymalnie dwóch razy w tygodniu. Bezwzględnie unikać tego typu posiłków powinny osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.