Ciasto czekoladowe z jabłkami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (100 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Jabłko (500 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami krok po kroku
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej do masy i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon łączymy w osobnej misce. Przesiewamy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do masy razem z sokiem z cytryny i ponownie mieszamy całość.
Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy je w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Blok czekoladowy
- Murzynek
- Ciasto czekoladowe
- Kopiec kreta
- Tort kinder
- Ciasto salceson
- Ciasto z mleka w proszku
- Tort schachera
- Tort Sachera
- Ciasto ze słonecznikiem
- Mazurek czekoladowy
- Ciasto czekoladowe z wiśniami
- Słonecznikowiec
- Ciasto bezglutenowe
- Ciasto czekoladowe z kremem
- Ciasto z nutellą
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Tarta czekoladowa
- Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z jabłkami
Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kakao i jabłek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku jajka miksujemy z cukrem do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie małym strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao. Składniki przesiewamy za pomocą metalowego sitka do miski z jajkami i delikatnie mieszamy szpatułką. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy na małe kawałki. Dodajemy je razem z sokiem z cytryny i ponownie mieszamy całość. Gotową masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto czekoladowe z owocami odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do jego wykonania możemy użyć także gotowe jabłka prażone. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście czekoladowym z jabłkami
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z jabłkami
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.