Ciasto czekoladowe z burakami

Opublikowano: 23.01.2022 r., 19:01 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z burakami pokrojone
Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 100 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
368 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 8 łyżek (80 g)
  • Burak (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka (100 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Masło 2 łyżki (40 g)
  • Mleko 3,2% 1 łyżka (10 ml)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, rondelek

Przepis na ciasto czekoladowe z burakami krok po kroku

Buraki gotujemy do miękkości. Następnie wystudzone obieramy i miksujemy na puree za pomocą blendera.

Do puree dodajemy jajka i olej. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, kakao (60 g), proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszankę dodajemy do miski z masą i ponowienie miksujemy całość.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpiel wodnej. Dodajemy ją do masy i ponownie miksujemy.

Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 45 minut w temperaturze 170 stopni C.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego kakao, cukier puder i mleko.

Składniki energicznie mieszamy do połączenia się.

Upieczone ciasto zdobimy przygotowaną polewą.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z burakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z burakami

Pyszne ciasto czekoladowe z burakami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem gorzkiej czekolady i buraków jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z burakami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku buraki gotujemy do miękkości. Następnie wystudzone obieramy i blendujemy na puree. Do miski z burakami dodajemy jajka oraz olej. Składniki miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao (60 g). Mieszankę dodajemy do miski z masą i ponownie całość miksujemy. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do masy i ponownie miksujemy. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Na koniec w rondelku rozpuszczamy masło oraz dodajemy cukier puder, pozostałe kakao i mleko. Składniki energicznie mieszamy do połączenia. Polewą zdobimy upieczone i wystudzone ciasto.

Przepis na ciasto czekoladowe z burakami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Ciasto czekoladowe z burakami czerwonymi odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście czekoladowym z burakami

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z burakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z burakami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
334.82
368.30
Białko (g)
5.40
5.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
38.23
42.06
Węglowodany przyswajalne (g)
34.49
37.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.74
4.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
19.38
21.32
Tłuszcze nasycone (g)
5.72
6.29
Tłuszcze nienasycone (g)
13.66
15.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.99
10.99
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.67
4.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.06
75.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
48.32
53.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.11
1.23
Brak danych dla: czekolada gorzka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.38
Witamina E (mg)
0.26
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
47.23
51.96
Brak danych dla: czekolada gorzka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.32
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
62.82
69.10
Brak danych dla: czekolada gorzka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.28
12.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
44.53
48.98
Potas (mg)
250.29
275.32
Wapń (mg)
29.37
32.31
Fosfor (mg)
120.64
132.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
53.38
58.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.91
3.20
Cynk (mg)
1.01
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.38
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z burakami 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego z burakami

Koszt składników
40.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
80 g
8 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Burak
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Masło
40 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 3,2%
10 ml
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 ml
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
40.30