Ciasto czekoladowe z burakami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 8 łyżek (80 g)
- Burak (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Masło - 2 łyżki (40 g)
- Mleko 3,2% - 1 łyżka (10 ml)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z burakami krok po kroku
Buraki gotujemy do miękkości. Następnie wystudzone obieramy i miksujemy na puree za pomocą blendera.
Do puree dodajemy jajka i olej. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, kakao (60 g), proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszankę dodajemy do miski z masą i ponowienie miksujemy całość.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpiel wodnej. Dodajemy ją do masy i ponownie miksujemy.
Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 45 minut w temperaturze 170 stopni C.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego kakao, cukier puder i mleko.
Składniki energicznie mieszamy do połączenia się.
Upieczone ciasto zdobimy przygotowaną polewą.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z burakami
Pyszne ciasto czekoladowe z burakami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem gorzkiej czekolady i buraków jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z burakami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku buraki gotujemy do miękkości. Następnie wystudzone obieramy i blendujemy na puree. Do miski z burakami dodajemy jajka oraz olej. Składniki miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao (60 g). Mieszankę dodajemy do miski z masą i ponownie całość miksujemy. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do masy i ponownie miksujemy. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Na koniec w rondelku rozpuszczamy masło oraz dodajemy cukier puder, pozostałe kakao i mleko. Składniki energicznie mieszamy do połączenia. Polewą zdobimy upieczone i wystudzone ciasto.
Przepis na ciasto czekoladowe z burakami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto czekoladowe z burakami czerwonymi odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście czekoladowym z burakami
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z burakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z burakami
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.