Ciasto czekoladowe z bananami
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Mąka pszenna typ 550 (140 g)
- Banan (360 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z bananami krok po kroku
Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie ją rozmieszaj.
Banany obierz i pokrój w plasterki. Dodaj je do ciast i dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto Hrabina
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z bananami
Ciasto czekoladowe z bananami to świetna opcja na pyszny deser, który można przygotować w kilka chwil. Całość jest niezwykle czekoladowa. Trudno o lepsze połączenie niż czekolada i banany. Gorzkie kakao wspaniale komponuje się ze słodyczą owoców. Dzięki dodatkowi bananów ciasto można posłodzić znacznie mniejszą ilością cukru albo zamiast niego użyć słodzika. To ciasto będzie świetną alternatywą dla popularnego chlebka bananowego.
Przepis na ciasto czekoladowe z bananami jest prosty, ale również niezwykle ciekawy. Ciasto czekoladowe to jeden z najłatwiejszych sposobów na wypieki. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, a wszystkie z łatwością można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Choć w większości do ciast czekoladowych używa się raczej kakao, które dodaje się do mąki, to jednak wersja z roztopioną czekoladą jest bardziej aromatyczna. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. Wybór czekolady ma ogromne znaczenie w przypadku tego ciasta, dlatego warto zwrócić na to swoją uwagę. Wspaniale sprawdza się czekolada gorzka, gdyż do wypieku dodaje się naprawdę sporo bananów, które są bardzo słodkie. Dla osób, które cenią niezwykle słodkie wypieki, warto zamienić ją na deserową, albo połączyć czekoladę gorzką z mleczną. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Oprócz tego można pokusić się o zakup takiej czekolady, która ma jak najmniej konserwantów, czy dodatków. Dzięki czemu jakość ciasta naprawdę wzrośnie. Do przygotowania tego ciasta używa się dość sporo bananów. Dobrze jest pamiętać, że w wypiekach znacznie lepiej sprawdzają się owoce dojrzałe, albo nawet przejrzałe, gdyż mają odpowiednio dużo cukru. Ten wypiek sprawdzi się świetnie w przypadku, gdy posiadania dużej ilości zbyt dojrzałych owoców, których chcemy się pozbyć. Dzięki włożeniu ich do ciasta nie zmarnują się, a stworzą wspaniałą opcję.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z bananami, by było pyszne, a przy okazji łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Ten pomysł na czekoladowy chlebek bananowy to również dobre rozwiązanie dla dzieci.
Alergeny w cieście czekoladowym z bananami
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z bananami
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.