Przepis na ciasto czekoladowe wilgotne krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek mały, duża miska, tortownica 23 cm

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.

Następnie do miski dodaj olej, jajko oraz mleko. Składniki zmiksuj na jednolitą masę.

Do masy wlej kawę i dokładnie wymieszaj.

Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki.

Następnie masę na ciasto wlej do tortownicy.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka).

Następnie ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

W rondelku podgrzej śmietankę.

Następnie zdejmij ją z ognia, wrzuć połamaną czekoladę i pozostaw na 5 minut.

Po tym czasie polewę dokładnie wymieszaj.

Gotową polewą posmaruj wierzch ciasta i odstaw je w chłodne miejsce.

Ciasto podawaj gdy polewa zastygnie.

Ciasto czekoladowe wilgotne podane na białym talerzyku.
Ciasto czekoladowe wilgotne
Koszt przygotowania dania
34.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
487 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
54

Ciasto czekoladowe wilgotne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście czekoladowym wilgotnym

Ciasto czekoladowe wilgotne doskonały pomysł na deser. Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na ciasto czekoladowe wilgotne jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, olej rzepakowy, jajka, mleko, śmietanka 30%, czekolada gorzka oraz kawa rozpuszczalna. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe? W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Następnie do miski dodaj olej, jajko oraz mleko. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Do masy wlej kawę i dokładnie wymieszaj. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki. Następnie masę na ciasto wlej do tortownicy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia. W rondelku podgrzej śmietankę. Następnie zdejmij ją z ognia, wrzuć połamaną czekoladę i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie polewę dokładnie wymieszaj. Gotową polewą posmaruj wierzch ciasta i odstaw je w chłodne miejsce. Ciasto podawaj, gdy polewa zastygnie.

Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego rozwoju mózgu u niemowląt. Ponadto żelazo jest niezbędne do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując najlepsze wilgotne ciasto czekoladowe świetnie sprawdzi się jako smaczny deser podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto warto podać z dodatkiem herbaty lub kawy. Smaczne ciasto jest dobre do spożycia, gdy polewa stężenie a ciasto przestygnie. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego wilgotnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
360.83 kcal
487.12 kcal
Białko
6.42 g
8.66 g

Węglowodany w cieście czekoladowym wilgotnym

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
41.21 g
55.63 g
Węglowodany przyswajalne
38.67 g
52.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.53 g
3.42 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
20.05 g
27.06 g
Tłuszcze nasycone
10.85 g
14.65 g
Tłuszcze nienasycone
9.20 g
12.41 g

Witaminy w przepisie na ciasto czekoladowe wilgotne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
4.27 mg
5.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe wilgotne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
40.02 mg
54.03 mg
Potas
645.91 mg
871.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
83.87 mg
113.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
188.85 mg
254.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
87.39 mg
117.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.86 mg
3.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.95 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.54 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego wilgotnego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście czekoladowym wilgotnym

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta czekoladowego wilgotnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Kawa rozpuszczalna
150 g
20.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 150 g
Koszt składników
63.60
Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe wilgotne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85.1% osób