Ciasto czekoladowe wilgotne

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe wilgotne podane na białym talerzyku.
Ciasto czekoladowe wilgotne
Ciasto czekoladowe wilgotne doskonały pomysł na smaczny deser, który warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj prostego przepisu na szybkie ciasto.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
487 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Cukier (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Soda oczyszczona (5 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 szklanka (250 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Kawa rozpuszczalna (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek mały, duża miska, tortownica 23 cm

Przepis na ciasto czekoladowe wilgotne krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.

Następnie do miski dodaj olej, jajko oraz mleko. Składniki zmiksuj na jednolitą masę.

Do masy wlej kawę i dokładnie wymieszaj.

Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki.

Następnie masę na ciasto wlej do tortownicy.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka).

Następnie ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

W rondelku podgrzej śmietankę.

Następnie zdejmij ją z ognia, wrzuć połamaną czekoladę i pozostaw na 5 minut.

Po tym czasie polewę dokładnie wymieszaj.

Gotową polewą posmaruj wierzch ciasta i odstaw je w chłodne miejsce.

Ciasto podawaj gdy polewa zastygnie.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe wilgotne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego wilgotnego

Ciasto czekoladowe wilgotne doskonały pomysł na deser. Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na ciasto czekoladowe wilgotne jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, olej rzepakowy, jajka, mleko, śmietanka 30%, czekolada gorzka oraz kawa rozpuszczalna. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe? W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Następnie do miski dodaj olej, jajko oraz mleko. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Do masy wlej kawę i dokładnie wymieszaj. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki. Następnie masę na ciasto wlej do tortownicy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia. W rondelku podgrzej śmietankę. Następnie zdejmij ją z ognia, wrzuć połamaną czekoladę i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie polewę dokładnie wymieszaj. Gotową polewą posmaruj wierzch ciasta i odstaw je w chłodne miejsce. Ciasto podawaj, gdy polewa zastygnie.

Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego rozwoju mózgu u niemowląt. Ponadto żelazo jest niezbędne do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując najlepsze wilgotne ciasto czekoladowe świetnie sprawdzi się jako smaczny deser podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto warto podać z dodatkiem herbaty lub kawy. Smaczne ciasto jest dobre do spożycia, gdy polewa stężenie a ciasto przestygnie. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Alergeny w cieście czekoladowym wilgotnym

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego wilgotnego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto czekoladowe wilgotne to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
360.83
487.12
Białko (g)
6.42
8.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
41.21
55.63
Węglowodany przyswajalne (g)
38.67
52.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.53
3.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
20.05
27.06
Tłuszcze nasycone (g)
10.85
14.65
Tłuszcze nienasycone (g)
9.20
12.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.27
5.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
40.02
54.03
Potas (mg)
645.91
871.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
83.87
113.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
188.85
254.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
87.39
117.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.86
3.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.95
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.54
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego wilgotnego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego wilgotnego

Koszt składników
63.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Kawa rozpuszczalna
150 g
20.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 150 g
Koszt składników
63.60