Ciasto czekoladowe wilgotne
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Cukier (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Soda oczyszczona (5 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Kawa rozpuszczalna (150 g)
Przepis na ciasto czekoladowe wilgotne krok po kroku
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Następnie do miski dodaj olej, jajko oraz mleko. Składniki zmiksuj na jednolitą masę.
Do masy wlej kawę i dokładnie wymieszaj.
Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki.
Następnie masę na ciasto wlej do tortownicy.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka).
Następnie ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
W rondelku podgrzej śmietankę.
Następnie zdejmij ją z ognia, wrzuć połamaną czekoladę i pozostaw na 5 minut.
Po tym czasie polewę dokładnie wymieszaj.
Gotową polewą posmaruj wierzch ciasta i odstaw je w chłodne miejsce.
Ciasto podawaj gdy polewa zastygnie.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego wilgotnego
Ciasto czekoladowe wilgotne doskonały pomysł na deser. Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na ciasto czekoladowe wilgotne jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, olej rzepakowy, jajka, mleko, śmietanka 30%, czekolada gorzka oraz kawa rozpuszczalna. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe? W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Następnie do miski dodaj olej, jajko oraz mleko. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Do masy wlej kawę i dokładnie wymieszaj. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki. Następnie masę na ciasto wlej do tortownicy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia. W rondelku podgrzej śmietankę. Następnie zdejmij ją z ognia, wrzuć połamaną czekoladę i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie polewę dokładnie wymieszaj. Gotową polewą posmaruj wierzch ciasta i odstaw je w chłodne miejsce. Ciasto podawaj, gdy polewa zastygnie.
Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego rozwoju mózgu u niemowląt. Ponadto żelazo jest niezbędne do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.
Podsumowując najlepsze wilgotne ciasto czekoladowe świetnie sprawdzi się jako smaczny deser podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto warto podać z dodatkiem herbaty lub kawy. Smaczne ciasto jest dobre do spożycia, gdy polewa stężenie a ciasto przestygnie. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Alergeny w cieście czekoladowym wilgotnym
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego wilgotnego
Ciasto czekoladowe wilgotne to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.