Ciasto czekoladowe Thermomix
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (200 g)
- Czekolada gorzka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Przepis na ciasto czekoladowe thermomix krok po kroku
Tortownicę natłuść masłem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.
Do naczynia włóż czekoladę i rozdrobnij 5 sekund/ obroty 7.
Następnie do naczynia dodaj masło i ustaw 3 minuty/ 60°C/ obroty 2.
Po tym czasie do naczynia miksującego dodaj mąkę, cukier jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 15 sekund/ obroty 5.
Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy.
Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego thermomix
Ciasto czekoladowe Thermomix to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu ciasto, które możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto czekoladowe świetnie sprawdzi się jako deser podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto czekoladowe z Thermomixa nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, jajka, cukier, czekolada gorzka, mąka pszenna oraz sól.
A jak zrobić ciasto czekoladowe w thermomixie? Tortownicę natłuść masłem. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Do naczynia włóż czekoladę i rozdrobnij 5 sekund/ obroty 7. Następnie do naczynia dodaj masło i ustaw 3 minuty/ 60°C/ obroty 2. Po tym czasie do naczynia miksującego dodaj mąkę, cukier jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 15 sekund/ obroty 5. Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Biały cukier składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.
Podsumowując łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe z Thermomixa stanowi doskonałą propozycję na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto czekoladowe bez obawy możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszne ciasto jest dobre do spożycia po przestygnięciu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w cieście czekoladowym thermomix
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego thermomix
Ciasto czekoladowe Thermomix to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu ciasto. Wypiek jest dość kaloryczny, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.