Ciasto czekoladowe Thermomix

Opublikowano: 01.04.2023 r., 8:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe ciasto na desce.
Ciasto czekoladowe Thermomix
Ciasto czekoladowe z Thermomixa stanowi doskonałą propozycję na szybki w przygotowaniu dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasto.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Miksowanie 25 min
765 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Czekolada gorzka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tortownica 22 cm, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na ciasto czekoladowe thermomix krok po kroku

Tortownicę natłuść masłem.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.

Do naczynia włóż czekoladę i rozdrobnij 5 sekund/ obroty 7.

Następnie do naczynia dodaj masło i ustaw 3 minuty/ 60°C/ obroty 2.

Po tym czasie do naczynia miksującego dodaj mąkę, cukier jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 15 sekund/ obroty 5.

Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy.

Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego thermomix

Ciasto czekoladowe Thermomix to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu ciasto, które możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto czekoladowe świetnie sprawdzi się jako deser podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto czekoladowe z Thermomixa nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, jajka, cukier, czekolada gorzka, mąka pszenna oraz sól.

A jak zrobić ciasto czekoladowe w thermomixie? Tortownicę natłuść masłem. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Do naczynia włóż czekoladę i rozdrobnij 5 sekund/ obroty 7. Następnie do naczynia dodaj masło i ustaw 3 minuty/ 60°C/ obroty 2. Po tym czasie do naczynia miksującego dodaj mąkę, cukier jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 15 sekund/ obroty 5. Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Biały cukier składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.

Podsumowując łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe z Thermomixa stanowi doskonałą propozycję na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto czekoladowe bez obawy możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszne ciasto jest dobre do spożycia po przestygnięciu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w cieście czekoladowym thermomix

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego thermomix

na 100g gotowej potrawy

Ciasto czekoladowe Thermomix to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu ciasto. Wypiek jest dość kaloryczny, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
402.69
765.12
Białko (g)
6.65
12.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
37.66
71.55
Węglowodany przyswajalne (g)
35.62
67.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
3.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
25.54
48.52
Tłuszcze nasycone (g)
16.37
31.11
Tłuszcze nienasycone (g)
9.16
17.41
Cholesterol (mg)
159.70
303.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
159.34
302.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.67
1.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
1.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.20
0.38
Niacyna (mg)
0.58
1.11
Foliany (µg (mcg))
23.68
45.00
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
30.56
58.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
52.41
99.58
Potas (mg)
201.67
383.18
Wapń (mg)
39.52
75.09
Fosfor (mg)
143.00
271.70
Magnez (mg)
51.08
97.05
Żelazo (mg)
2.50
4.75
Cynk (mg)
1.18
2.24
Miedź (mg)
0.36
0.68
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego thermomix 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego thermomix

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Czekolada gorzka
250 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
31.50