Ciasto czekoladowe na oleju

Opublikowano: 18.01.2022 r., 12:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe na oleju ułożone na talerzyku.
Ciasto czekoladowe na oleju
Ciasto czekoladowe na oleju jest niezwykle smaczne, ale również bardzo puszyste i delikatne. Świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż robi się je w kilkanaście minut.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
434 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Czekolada deserowa 1 tabliczka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto czekoladowe na oleju krok po kroku

Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.

Do rondelka włóż połamaną czekoladę i roztop ją.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.

Do masy wlewaj małymi partiami olej, cały czas ubijając.

Do miski z ciastem przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego na oleju

Ciasto czekoladowe na oleju jest świetną opcją na naprawdę smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciemniej czekolady. Ten wypiek jest prosty, a przy okazji naprawdę smaczny. Można go przygotować w kilka chwil. Będzie świetnym wyborem na co dzień, ale również od święta. Choć bez problemu można kupić je w sklepie, to domowe smakuje po prostu najlepiej.

Ten prosty przepis na ciasto czekoladowe na oleju sprawdzi się zwłaszcza w sytuacji awaryjnej. Do jego przygotowania używa się tylko kilku produktów, wszystkie dostępne są raczej w większości domowych spiżarni. Najważniejszą częścią tego ciasta jest czekolada. Choć niektórzy tworzą ciasta czekoladowe na bazie kakao, to jednak to z udziałem topionej czekolady jest naprawdę fantastyczne i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tej słodkości. By ciasto wyszło jak najlepiej, należy dostosować wybór czekolady do własnych preferencji. Osoby, które nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami, na pewno zadowolą się gorzką czekoladą, która sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. Jeśli nie lubi się, gdy ciasto jest zbyt gorzkie, warto postawić na czekoladę mleczną lub deserową. Można je również zmieszać. Najlepsza będzie taka, która jest dobrej jakości, a przy okazji nie zawiera zbędnych dodatków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe na oleju w swoim własnym domu, by było niezbyt skomplikowane, ale wciąż naprawdę smaczne, to ta receptura przypadnie ci do gustu. Do jej przygotowania potrzebny jest tylko mikser i piekarnik. Całość jest tak łatwa, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Dlatego nie trzeba się martwić o jego przygotowanie i spokojnie wybierać ten placek nawet na szybki deser w niedzielne popołudnie. Sprawdzi się idealnie do kawy, ale również jako drugie śniadanie. Zawiera dość sporo cukru, jednak można zastąpić go słodzikiem, najlepiej ksylitolem. To szybkie, ale również pyszne ciasto czekoladowe stanowi dobre rozwiązanie dla każdego, kto nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie.

Alergeny w cieście czekoladowym na oleju

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego na oleju

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
483.11
434.80
Białko (g)
6.28
5.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
46.82
42.14
Węglowodany przyswajalne (g)
46.08
41.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
30.40
27.36
Tłuszcze nasycone (g)
7.19
6.47
Tłuszcze nienasycone (g)
23.21
20.88
Cholesterol (mg)
72.11
64.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.87
31.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
43.58
39.23
Potas (mg)
127.45
114.71
Wapń (mg)
54.74
49.27
Fosfor (mg)
101.50
91.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.82
19.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.75
1.57
Cynk (mg)
0.91
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego na oleju 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego na oleju

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Czekolada deserowa
200 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
26.50