Przepis na ciasto czekoladowe na oleju krok po kroku
- Olej rzepakowy 200 ml
- Czekolada deserowa 200 g 1 tabliczka
- Jajko 3 szt.
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Mąka pszenna typ 500 150 g 1 szklanka
Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
Do rondelka włóż połamaną czekoladę i roztop ją.
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
Do masy wlewaj małymi partiami olej, cały czas ubijając.
Do miski z ciastem przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasta czekoladowe

(liczba kalorii)
Ciasto czekoladowe na oleju - cechy przepisu
Więcej o cieście czekoladowym na oleju
Ciasto czekoladowe na oleju jest świetną opcją na naprawdę smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciemniej czekolady. Ten wypiek jest prosty, a przy okazji naprawdę smaczny. Można go przygotować w kilka chwil. Będzie świetnym wyborem na co dzień, ale również od święta. Choć bez problemu można kupić je w sklepie, to domowe smakuje po prostu najlepiej.
Ten prosty przepis na ciasto czekoladowe na oleju sprawdzi się zwłaszcza w sytuacji awaryjnej. Do jego przygotowania używa się tylko kilku produktów, wszystkie dostępne są raczej w większości domowych spiżarni. Najważniejszą częścią tego ciasta jest czekolada. Choć niektórzy tworzą ciasta czekoladowe na bazie kakao, to jednak to z udziałem topionej czekolady jest naprawdę fantastyczne i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tej słodkości. By ciasto wyszło jak najlepiej, należy dostosować wybór czekolady do własnych preferencji. Osoby, które nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami, na pewno zadowolą się gorzką czekoladą, która sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. Jeśli nie lubi się, gdy ciasto jest zbyt gorzkie, warto postawić na czekoladę mleczną lub deserową. Można je również zmieszać. Najlepsza będzie taka, która jest dobrej jakości, a przy okazji nie zawiera zbędnych dodatków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe na oleju w swoim własnym domu, by było niezbyt skomplikowane, ale wciąż naprawdę smaczne, to ta receptura przypadnie ci do gustu. Do jej przygotowania potrzebny jest tylko mikser i piekarnik. Całość jest tak łatwa, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Dlatego nie trzeba się martwić o jego przygotowanie i spokojnie wybierać ten placek nawet na szybki deser w niedzielne popołudnie. Sprawdzi się idealnie do kawy, ale również jako drugie śniadanie. Zawiera dość sporo cukru, jednak można zastąpić go słodzikiem, najlepiej ksylitolem. To szybkie, ale również pyszne ciasto czekoladowe stanowi dobre rozwiązanie dla każdego, kto nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie.
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego na oleju
Energia i białka
(90g)
Węglowodany w cieście czekoladowym na oleju
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy w przepisie na ciasto czekoladowe na oleju
(90g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe na oleju
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście czekoladowym na oleju
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500