Ciasto czekoladowe na maślance

Opublikowano: 18.01.2022 r., 13:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe w naczyniu
Ciasto czekoladowe na maślance
Ciasto czekoladowe na maślance to wspaniały pomysł na pyszny deser o niezwykle aromatycznym kakaowym smaku. Na pewno pokochają go fani czekoladowych wypieków.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
322 kcal
Kcal w porcji
101 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Maślanka 1% (250 g)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (375 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Kakao 16% (proszek) (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto czekoladowe na maślance krok po kroku

Do miski wbij jajka i utrzyj je razem z cukrem.

Następnie wlej maślankę, olej oraz cukier.

Wszystko razem wymieszaj przy pomocy miksera.

Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a także kakao i ponownie zamieszaj mikserem.

Gotową masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego na maślance

Ciasto czekoladowe na maślance to wspaniały przepis, który sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okazje. Jest smaczne i proste. Ma mnóstwo smaku i wspaniałą konsystencję. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom czekoladowych słodkości. To wspaniała opcja na szybki deser.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe na maślance w najprostszy sposób, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil i podstawowy sprzęt kuchenny. Nie ma żadnych dodatkowych warstw, dlatego nie trzeba się obawiać, że będzie czasochłonne czy trudne. To wypiek, z którym spokojnie poradzi sobie nawet początkująca osoba.

Przepis na ciasto czekoladowe na maślance pozwala na stworzenie deseru o wyjątkowym smaku. Do jego przygotowania używa się kakao, by było naprawdę aromatyczne. Najlepiej wykorzystać produkt dobrej jakości, by ciasto było smaczne. Należy pamiętać, by nie sięgać po produkty, które wzbogacane są o cukier, gdyż nie sprawdzą się one w przypadku tego ciasta. W dodatku nie są zbyt zdrowe, więc nie powinny gościć w menu zbyt często. To ciasto nie zawiera dużo cukru, jednak osoby z insulinoopornością powinny zamienić jego dodatek na słodzik. Świetnie sprawdzi się erytrytol. Warto jednak pamiętać, że w zbyt dużych ilościach może on powodować problemy z układem trawiennym.

To miękkie i bardzo delikatne ciasto będzie doskonałym wyborem na co dzień. Robione jest z białej mąki, dzięki czemu jest łagodne dla żołądka. Sprawdzi się również dla dzieci. Ciasto wspaniale smakuje bez żadnych dodatków, jednak można podawać je również z owocami, kremem z bitej śmietany, czy jogurtem. To wspaniała, a także prosta opcja dla wszystkich miłośników czekolady. Ciasto jest pełne smaku i bardzo słodkie. Sprawdzi się, jeśli szukasz pomysł na szybkie, ale naprawdę fantastyczne ciasto. Jest miękkie, delikatne i bardzo czekoladowe. Sprawdzi się nawet dla dzieci, które na pewno pokochają je za dużą ilość czekoladowego smaku. Ten prosty przepis sprawdzi się na każdy dzień.

Alergeny w cieście czekoladowym na maślance

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego na maślance

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(101g)
Energia (kcal)
319.26
322.45
Białko (g)
8.54
8.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(101g)
Węglowodany (g)
41.21
41.62
Węglowodany przyswajalne (g)
39.03
39.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(101g)
Tłuszcz (g)
14.93
15.08
Tłuszcze nasycone (g)
2.62
2.64
Tłuszcze nienasycone (g)
12.31
12.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(101g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.55
2.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.69
62.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(101g)
Sód (mg)
54.17
54.71
Potas (mg)
227.14
229.41
Wapń (mg)
65.81
66.47
Fosfor (mg)
158.25
159.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.47
46.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.08
3.11
Miedź (mg)
0.40
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego na maślance 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego na maślance

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 1%
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
375 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 375 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Koszt składników
27.10