Przepis na ciasto czekoladowe bez mąki krok po kroku
- Czekolada deserowa 400 g 2 tabliczki
- Jajko 5 szt.
- Masło 100 g pół kostki
- Cukier 150 g 3/4 szklanki
Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.
Białka ubij na sztywną pianę.
Żółtka ubij z cukrem.
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.
Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasta czekoladowe

(liczba kalorii)
Ciasto czekoladowe bez mąki - cechy przepisu
Więcej o cieście czekoladowym bez mąki
Ciasto czekoladowe bez mąki to dobre rozwiązanie dla wszystkich na diecie bezglutenowej. Choć to ciasto nie zawiera ani grama mąki jest puszyste, dobrze wyrośnięte, a co najlepsze naprawdę smaczne. Wspaniale sprawdzi się na rodzinne uroczystości, ale również jako dodatek do popołudniowej kawy. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, wspaniale komponuje się z lodami waniliowymi.
Przepis na ciasto czekoladowe bez mąki to wspaniały sposób na przygotowanie słodkości, które mają dużo niższy indeks glikemiczny, a przy okazji są lżejsze, smaczniejsze i pełne smaku. Głównym składnikiem w tym cieście jest oczywiście czekolada, dlatego warto postawić na produkt o naprawdę wspaniałej jakości i smaku. To dobra opcja dla każdego, kto kocha domowe wypieki, jednak musi wyeliminować mąkę z menu. To ciasto, choć bez niej jest naprawdę puszyste niczym dobrze wyrośnięty biszkopt. Ciasto czekoladowe to jeden z najłatwiejszych sposobów na domowe wypieki. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, a wszystkie z łatwością można znaleźć w każdej domowej spiżarni lub w najbliższym sklepie. Choć w większości do ciast czekoladowych używa się raczej kakao, które dodaje się do mąki, to jednak w tej wersji byłoby to niemożliwe, do tego wersja z czekoladą jest dużo bardziej aromatyczna. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. Wybór czekolady ma ogromne znaczenie w przypadku tego ciasta, dlatego warto zwrócić na to swoją uwagę. Wspaniale sprawdza się czekolada deserowa, gdyż nie jest ona zbyt gorzka. Dla osób, które cenią niezwykle słodkie wypieki warto zamienić ją na mleczną. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakaoco najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Oprócz tego można pokusić się o zakup takiej czekolady, która ma jak najmniej konserwantów, czy dodatków. Dzięki czemu jakość ciasta naprawdę wzrośnie. Można zrobić go również z gorzkiej czekolady, jednak wtedy warto dodać nieco więcej cukru.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe bez mąki to ten prosty przepis będzie idealną inspiracją.
To dobre rozwiązanie dla każdego miłośnika czekolady.
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego bez mąki
Energia i białka
(90g)
Węglowodany w cieście czekoladowym bez mąki
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy w przepisie na ciasto czekoladowe bez mąki
(90g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe bez mąki
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście czekoladowym bez mąki
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego bez mąki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada deserowa
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko