Ciasto czekoladowe bez mąki

Opublikowano: 18.01.2022 r., 12:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowe ciasto czekoladowe na paterze.
Ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto czekoladowe bez mąki to naprawdę fantastyczny sposób na pyszny deser pełen smaku i objętości. Sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które kochają domowe wypieki.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
372 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Czekolada deserowa - 2 tabliczki (400 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto czekoladowe bez mąki krok po kroku

Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.

Białka ubij na sztywną pianę.

Żółtka ubij z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.

Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe bez mąki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki to dobre rozwiązanie dla wszystkich na diecie bezglutenowej. Choć to ciasto nie zawiera ani grama mąki jest puszyste, dobrze wyrośnięte, a co najlepsze naprawdę smaczne. Wspaniale sprawdzi się na rodzinne uroczystości, ale również jako dodatek do popołudniowej kawy. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, wspaniale komponuje się z lodami waniliowymi.

Przepis na ciasto czekoladowe bez mąki to wspaniały sposób na przygotowanie słodkości, które mają dużo niższy indeks glikemiczny, a przy okazji są lżejsze, smaczniejsze i pełne smaku. Głównym składnikiem w tym cieście jest oczywiście czekolada, dlatego warto postawić na produkt o naprawdę wspaniałej jakości i smaku. To dobra opcja dla każdego, kto kocha domowe wypieki, jednak musi wyeliminować mąkę z menu. To ciasto, choć bez niej jest naprawdę puszyste niczym dobrze wyrośnięty biszkopt. Ciasto czekoladowe to jeden z najłatwiejszych sposobów na domowe wypieki. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, a wszystkie z łatwością można znaleźć w każdej domowej spiżarni lub w najbliższym sklepie. Choć w większości do ciast czekoladowych używa się raczej kakao, które dodaje się do mąki, to jednak w tej wersji byłoby to niemożliwe, do tego wersja z czekoladą jest dużo bardziej aromatyczna. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. Wybór czekolady ma ogromne znaczenie w przypadku tego ciasta, dlatego warto zwrócić na to swoją uwagę. Wspaniale sprawdza się czekolada deserowa, gdyż nie jest ona zbyt gorzka. Dla osób, które cenią niezwykle słodkie wypieki warto zamienić ją na mleczną. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakaoco najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Oprócz tego można pokusić się o zakup takiej czekolady, która ma jak najmniej konserwantów, czy dodatków. Dzięki czemu jakość ciasta naprawdę wzrośnie. Można zrobić go również z gorzkiej czekolady, jednak wtedy warto dodać nieco więcej cukru.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe bez mąki to ten prosty przepis będzie idealną inspiracją.

To dobre rozwiązanie dla każdego miłośnika czekolady.

Alergeny w cieście czekoladowym bez mąki

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego bez mąki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego bez mąki

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
413.81
372.43
Białko (g)
7.13
6.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
42.06
37.85
Węglowodany przyswajalne (g)
40.59
36.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
1.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
24.47
22.03
Tłuszcze nasycone (g)
16.26
14.63
Tłuszcze nienasycone (g)
8.22
7.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.73
6.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
1.34
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
143.78
129.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
147.03
132.32
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
0.55
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.59
0.54
Witamina E (mg)
0.78
0.71
Retinol (µg (mcg))
145.62
131.06
Tiamina (mg)
0.06
0.05
Ryboflawina (mg)
0.27
0.25
Niacyna (mg)
0.19
0.17
Foliany (µg (mcg))
19.49
17.54
Beta karoten (µg (mcg))
17.08
15.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
77.73
69.96
Potas (mg)
204.81
184.33
Wapń (mg)
101.14
91.02
Fosfor (mg)
151.41
136.26
Magnez (mg)
31.03
27.92
Żelazo (mg)
1.55
1.39
Cynk (mg)
1.39
1.25
Miedź (mg)
0.24
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego bez mąki 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego bez mąki

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada deserowa
400 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
29.50