Ciasto czekoladowe bez jajek

Opublikowano: 03.01.2022 r., 9:00 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie ciasto czekoladowe z lodami
Ciasto czekoladowe bez jajek
Ciasto czekoladowe bez jajek to pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto jest pyszne w smaku i rozpływające się w ustach. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 45 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
384 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
  • Cukier (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 łyżek (50 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Cukier wanilinowy - 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasto czekoladowe bez jajek krok po kroku

Wszystkie suche składniki przekładamy do miski. Następnie wlewamy olej oraz wodę (250 ml) i dokładnie mieszamy składniki do połączenia za pomocą miksera. Jeśli będzie potrzeba, dolej jeszcze pół szklanki wody.

Masę przelewamy do blaszki do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C lub do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego bez jajek

Pyszne ciasto czekoladowe bez jajek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez jajek? Przygotowanie go jest proste. Na początku do miski dodajemy wszystkie suche składniki, a następnie mieszamy je do połączenia. Dodajemy olej oraz wodę (250 ml) i dokładnie mieszamy całość do połączenia się produktów. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać jeszcze pół szklanki wody. Gotową masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni C lub do suchego patyczka.

Prosty przepis na ciasto czekoladowe bez jajek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Wilgotne ciasto czekoladowe bez jajek odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. W przepisie można wykorzystać zarówno kakao, jak i rozpuszczoną gorzką czekoladę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście czekoladowym bez jajek

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
452.60
384.71
Białko (g)
5.83
4.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
65.06
55.30
Węglowodany przyswajalne (g)
60.64
51.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.42
3.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
21.03
17.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.45
2.08
Tłuszcze nienasycone (g)
18.59
15.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.17
11.19
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.42
4.61
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
4.90
4.17
Potas (mg)
391.63
332.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
102.54
87.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
5.02
4.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego bez jajek 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego bez jajek

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier wanilinowy
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
18.00