Ciasto czekoladowe
- Masło (100 g)
- Czekolada gorzka (120 g)
- Mleko 2% - 3/4 szklanki (200 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
Przepis na ciasto czekoladowe krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Do rondelka wrzuć masło i kostki czekolady.
Podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia masła i czekolady.
Dodaj mleko i zamieszaj.
Do miski wbij jajka i wsyp cukier.
Ubijaj mikserem do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.
Do jajek z cukrem dodaj rozpuszczoną czekoladę i mąkę.
Miksuj mikserem na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników.
Masę ciasta wlej na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz ok. 40 min w 180 stopniach.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto Hrabina
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego
Ciasto czekoladowe czyli ulubiony deser wszystkich miłośników słodkości i czekolady. Proste, pyszne, lekko wilgotne w środku ciasto z czekoladą i z kakao to idealny pomysł na słodką przekąskę do porannej lub popołudniowej kawy, czy herbaty, a także na poczęstunek dla całej rodzinu lub przyjaciół i gości. Poznaj nasz przepis na ciasto czekoladowe na szybko i zaskocz wszystkich deserem niczym z pięciogwiazdkowej restauracji.
Od czego zacząć przygotowania ciasta? Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe i znacznie mniej skomplikowane niż mogłoby się wydawać biorąc pod uwagę jego super smak. Potrzebujemy jedynie masła lub dobrej jakości margaryny, mleka, jajek, mąki, proszku do pieczenia, cukru i oczywiście czekolady. Najlepiej wybrać czekoladę gorzką, czyli taką o zawartości kakao co najmniej 60-65%. Ilość cukru jest zależna od poziomu słodkości, jaki chcemy uzyskać - natomiast w wersji zdrowszej, mniej kalorycznej, dietetycznej cukier można zastąpić naturalnym słodzikiem, na przykład ksylitolem i erytrytolem. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób na diecie, a czekoladowiec będzie równie smaczny.
Cały proces przygotowania jest niezwykle prosty. Czekoladę wystarczy rozpuścić w rondelku razem z masłem i wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem z pozostałymi składnikami. Ciasto na placek gotowe! A jak upiec ciasto czekoladowe? Otrzymaną masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - 40 min i ciasto gotowe!
Jest idealnie czekoladowe, wilgotne w środku, a podczas pieczenia jego zapach unosi się w całym domu - fantastyczny deser dla całej rodziny. Swoją świeżość, smak i konsystencję zachowuje przez długi czas, choć jego smak sprawia, że wcale nie trudno pozbyć się całej blachy w jeden dzień.
Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się gałką lodów waniliowych, śmietankowych lub owocowych. Świetnym dodatkiem są także musy owocowe, zwłaszcza z owoców jagodowych na przykład malin, jagód, truskawek, czy wiśni. Dzięki swojemu delikatnie kwaśnemu smaku idealnie przełamują słodycz ciasta czekoladowego.
Alergeny w cieście czekoladowym
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.