Ciasto czarny las
- Jajko (7 szt.)
- Cukier (250 g)
- Kakao 16% (proszek) (150 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Konfitura wiśniowa (350 g)
- Likier wiśniowy (100 ml)
- Wiśnie - wiśnie bez pestek (900 g)
- Śmietanka kremowa 36% (750 ml)
- Czekolada gorzka (50 g)
Przepis na ciasto czarny las krok po kroku
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. A piekarnik nagrzej do 17 stopni C.
Kakao wymieszaj z mąką i przesiej przez sitko do miski.
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na małych obrotach miksera do momentu spienienia (około 2 minut). Stopniowo zwiększ obroty miksera i po łyżce dodaj do białek około 200 gram cukru.
Białka ubijaj do momentu, aż masa stanie się sztywna.
Wciąsz miksując białka dodawaj po łyżce wymieszanych żółtek.
Następnie partiami do masy jajecznej dodaj kakao wymieszane z mąką i wymieszaj masę delikatnymi ruchami z użyciem metalowej łyżki.
Ciasto wlej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut (do momentu suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjmij biszkopt i energicznie rzuć go o blat. Biszkopt pozostaw do wystygnięcia.
Konfiturę wymieszaj z alkoholem. Świeże wiśnie wydryluj.
Odkrój boki biszkoptu od blaszki. Biszkopt wyjąć z formy do góry dnem, zdjąć z niego papier do pieczenia i podzielić biszkopt na 3 blaty.
W małym garnku zagotuj 75ml wody, odstaw z ognia i rozpuść w niej 2 łyżki żelatyny. Pozostaw do ostygnięcia.
Bardzo zimną śmietanę 36% (najlepiej włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika) ubij z 50 gramami cukru na sztywną pianę, następnie dodaj ostudzoną żelatynę i wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptu połóż na paterze. Odłóż 2 łyżki konfitury, a resztę podziel na dwie części. Jedną z nich posmaruj pierwszy blat biszkoptu, następnie ułóż 350 gram wiśni i posmaruj je 1/3 częścią ubitej śmietany.
Na wierzch połóż 2 blat, posmaruj go pozostałą konfiturą, ułóż 350 gram owoców i posmaruj 1/3 częścią ubitej śmietany.
Na samą górę połóż 3 blat, posmaruj odłożoną konfiturą, pozostałą bitą śmietaną oraz całość posyp wiórkami z czekolady. Na sam koniec ciasto udekoruj pozostałymi wiśniami.
Do momentu podania ciasto przechowuj w lodówce.
- Ciasto ze śliwkami
- Placek bananowiec
- Sernikobrownie z brzoskwiniami
- Ciasto z truskawkami
- Ciasto z jabłkami
- Ciasto z bananami
- Ciasto z borówką
- Ciasto z malinami
- Szarlotka z kruszonką
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
- Ciasto z gruszkami
- Szarlotka z bezą
- Ciasto z wiśniami
- Ciasto leśny mech
- Ciasto z owocami
- Sernikobrownie z malinami
- Ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Ciasto z owocami
Więcej informacji na temat ciasta czarnego lasu
Przepis na ciasto czarny las to bardzo dobry wybór na przyjęcia urodzinowe bądź inne imprezy okolicznościowe, ponieważ można uznać je za tort czekoladowy. Świetnie będzie smakował jako deser do kawy bądź herbaty, ale również jest to dobra propozycja na smaczne ciasto dla dzieci. Ciasto czarny las jest często nazywane jako tort szwarcwaldzki. Do wykonania tego pysznego ciasta potrzebujemy następujące składniki jajka, cukier, kakao, mąkę pszenną, konfiturę wiśniową, likier wiśniowy, wiśnie, śmietankę kremową 36% oraz żelatynę.
Ciasto nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski. Oddzielamy żółtka od białek - białka ubijamy mikserem na małych obrotach dopóki nie zaczną się pienić, wtedy zwiększamy stopniowo obroty dodajemy cukier. Białka ubijamy aż masa będzie sztywna, następnie powoli dodajemy do masy po jednym żółtku. Porcjami do masy jajecznej dodajemy kakao i mąkę. Wyrobione ciasto wylewamy na wcześniej przygotowaną formę i pieczemy 40 min w piekarniku aż patyczek będzie suchy. Biszkopt dzielimy na 3 blaty, które przekładamy wcześniej przygotowanymi masami. Na samej górze kładziemy placek biszkoptu i układamy na nim pozostałość konfitury, bitej śmietany oraz ciasto dekorujemy wiśniami i wiórkami czekolady.
Wiśnie zawierają pokaźną ilość przeciwutleniaczy. Są to substancje, które chronią organizm przed powstawaniem chorób nowotworowych czy opóźniają proces starzenia się skóry. Przeciwutleniacze zapobiegają produkcji wolnych rodników, dzięki temu mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Ten pyszny tor czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone to bardzo pyszny deser. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawi i herbaty. Idealnie nadaje się do diety wegetariańskiej. Należy jednak pamiętać, że jest to danie dość kaloryczne - dlatego nie powinno występować w naszej diecie codziennie. Najlepiej włączyć do swojej diety zasadę 80/20 - gdzie 20% stanowią właśnie takie produkty. Przepis jest bardzo złożony, jednak łatwy do wykonania. To smaczne ciasto możesz przygotować również z galaretką i bitą śmietaną.
Alergeny w cieście czarnym lesie
Lista alergenów dla ciasta czarnego lasu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze ciasta czarnego lasu
Ciasto czarny las to pięknie wyglądający torcik. Świetnie sprawdzi się na wielu uroczystościach rodzinnych. Jest to jednak deser wysokokaloryczny, dlatego uważaj na jego ilość w swojej diecie.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.