Przepis na ciasto czarny las krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
żelatyna
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, sitko, miska, tortownica 24 cm

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. A piekarnik nagrzej do 17 stopni C.

Kakao wymieszaj z mąką i przesiej przez sitko do miski.

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij na małych obrotach miksera do momentu spienienia (około 2 minut). Stopniowo zwiększ obroty miksera i po łyżce dodaj do białek około 200 gram cukru.

Białka ubijaj do momentu, aż masa stanie się sztywna.

Wciąsz miksując białka dodawaj po łyżce wymieszanych żółtek.

Następnie partiami do masy jajecznej dodaj kakao wymieszane z mąką i wymieszaj masę delikatnymi ruchami z użyciem metalowej łyżki.

Ciasto wlej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut (do momentu suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjmij biszkopt i energicznie rzuć go o blat. Biszkopt pozostaw do wystygnięcia.

Konfiturę wymieszaj z alkoholem. Świeże wiśnie wydryluj.

Odkrój boki biszkoptu od blaszki. Biszkopt wyjąć z formy do góry dnem, zdjąć z niego papier do pieczenia i podzielić biszkopt na 3 blaty.

W małym garnku zagotuj 75ml wody, odstaw z ognia i rozpuść w niej 2 łyżki żelatyny. Pozostaw do ostygnięcia.

Bardzo zimną śmietanę 36% (najlepiej włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika) ubij z 50 gramami cukru na sztywną pianę, następnie dodaj ostudzoną żelatynę i wymieszaj.

Pierwszy blat biszkoptu połóż na paterze. Odłóż 2 łyżki konfitury, a resztę podziel na dwie części. Jedną z nich posmaruj pierwszy blat biszkoptu, następnie ułóż 350 gram wiśni i posmaruj je 1/3 częścią ubitej śmietany.

Na wierzch połóż 2 blat, posmaruj go pozostałą konfiturą, ułóż 350 gram owoców i posmaruj 1/3 częścią ubitej śmietany.

Na samą górę połóż 3 blat, posmaruj odłożoną konfiturą, pozostałą bitą śmietaną oraz całość posyp wiórkami z czekolady. Na sam koniec ciasto udekoruj pozostałymi wiśniami.

Do momentu podania ciasto przechowuj w lodówce.

Ciasto czarny las podane jest na paterze. Jeden kawałek ciasta jest ukrojony i ukazuje jak ciasto wygląda w środku. Na wierzchu ciasta znajduje się bita śmietana oraz całe wiśnie.
Ciasto czarny las
Koszt przygotowania dania
59.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
643 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Ciasto czarny las - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście czarnym lesie

Przepis na ciasto czarny las to bardzo dobry wybór na przyjęcia urodzinowe bądź inne imprezy okolicznościowe, ponieważ można uznać je za tort czekoladowy. Świetnie będzie smakował jako deser do kawy bądź herbaty, ale również jest to dobra propozycja na smaczne ciasto dla dzieci. Ciasto czarny las jest często nazywane jako tort szwarcwaldzki. Do wykonania tego pysznego ciasta potrzebujemy następujące składniki jajka, cukier, kakao, mąkę pszenną, konfiturę wiśniową, likier wiśniowy, wiśnie, śmietankę kremową 36% oraz żelatynę.

Ciasto nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski. Oddzielamy żółtka od białek - białka ubijamy mikserem na małych obrotach dopóki nie zaczną się pienić, wtedy zwiększamy stopniowo obroty dodajemy cukier. Białka ubijamy aż masa będzie sztywna, następnie powoli dodajemy do masy po jednym żółtku. Porcjami do masy jajecznej dodajemy kakao i mąkę. Wyrobione ciasto wylewamy na wcześniej przygotowaną formę i pieczemy 40 min w piekarniku aż patyczek będzie suchy. Biszkopt dzielimy na 3 blaty, które przekładamy wcześniej przygotowanymi masami. Na samej górze kładziemy placek biszkoptu i układamy na nim pozostałość konfitury, bitej śmietany oraz ciasto dekorujemy wiśniami i wiórkami czekolady.

Wiśnie zawierają pokaźną ilość przeciwutleniaczy. Są to substancje, które chronią organizm przed powstawaniem chorób nowotworowych czy opóźniają proces starzenia się skóry. Przeciwutleniacze zapobiegają produkcji wolnych rodników, dzięki temu mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Ten pyszny tor czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone to bardzo pyszny deser. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawi i herbaty. Idealnie nadaje się do diety wegetariańskiej. Należy jednak pamiętać, że jest to danie dość kaloryczne - dlatego nie powinno występować w naszej diecie codziennie. Najlepiej włączyć do swojej diety zasadę 80/20 - gdzie 20% stanowią właśnie takie produkty. Przepis jest bardzo złożony, jednak łatwy do wykonania. To smaczne ciasto możesz przygotować również z galaretką i bitą śmietaną.

Wartości odżywcze ciasta czarnego lasu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kalorie)
211.14 kcal
643.97 kcal
Białko
3.89 g
11.86 g

Węglowodany w cieście czarnym lesie

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany
25.11 g
76.60 g
Węglowodany przyswajalne
22.64 g
69.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.48 g
7.56 g
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz
11.45 g
34.91 g
Tłuszcze nasycone
6.78 g
20.67 g
Tłuszcze nienasycone
1.27 g
3.87 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto czarny las

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód
20.12 mg
61.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czarnego lasu 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście czarnym lesie

Lista alergenów dla ciasta czarnego lasu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania ciasta czarnego lasu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Konfitura wiśniowa
350 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
14.32
Za 350 g
Likier wiśniowy
100 ml
30.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 ml
Wiśnie
900 g
wiśnie bez pestek
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.80
Za 900 g
Śmietanka kremowa 36%
750 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
12.00
Za 750 ml
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
107.80
Jak oceniasz przepis na ciasto czarny las
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób