Ciasto czarny las
Opublikowano: 02.05.2021 r.
Jajka, cukier, kakao, mąka pszenna, konfitura wiśniowa, likier wiśniowy, wiśnie bez pestek, śmietanka kremowa i gorzka czekolada - to kluczowe składniki słynnego ciasta czarny las. Ten deser to mieszanka puszystego biszkoptu, intensywnie czekoladowego smaku, słodko-kwasowych wiśni i lekkiej, kremowej bitej śmietany.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 7 szt.
- Cukier - 250 g
- Kakao 16% (proszek) - 150 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 150 g
- Konfitura wiśniowa - 350 g
- Likier wiśniowy - 100 ml
- Wiśnie - 900 g (wiśnie bez pestek)
- Śmietanka kremowa 36% - 750 ml
- Czekolada gorzka - 50 g
- Przyprawy - żelatyna
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, sitko, miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. A piekarnik nagrzej do 17 stopni C.
- Kakao wymieszaj z mąką i przesiej przez sitko do miski.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na małych obrotach miksera do momentu spienienia (około 2 minut). Stopniowo zwiększ obroty miksera i po łyżce dodaj do białek około 200 gram cukru.
- Białka ubijaj do momentu, aż masa stanie się sztywna.
- Wciąsz miksując białka dodawaj po łyżce wymieszanych żółtek.
- Następnie partiami do masy jajecznej dodaj kakao wymieszane z mąką i wymieszaj masę delikatnymi ruchami z użyciem metalowej łyżki.
- Ciasto wlej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut (do momentu suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjmij biszkopt i energicznie rzuć go o blat. Biszkopt pozostaw do wystygnięcia.
- Konfiturę wymieszaj z alkoholem. Świeże wiśnie wydryluj.
- Odkrój boki biszkoptu od blaszki. Biszkopt wyjąć z formy do góry dnem, zdjąć z niego papier do pieczenia i podzielić biszkopt na 3 blaty.
- W małym garnku zagotuj 75ml wody, odstaw z ognia i rozpuść w niej 2 łyżki żelatyny. Pozostaw do ostygnięcia.
- Bardzo zimną śmietanę 36% (najlepiej włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika) ubij z 50 gramami cukru na sztywną pianę, następnie dodaj ostudzoną żelatynę i wymieszaj.
- Pierwszy blat biszkoptu połóż na paterze. Odłóż 2 łyżki konfitury, a resztę podziel na dwie części. Jedną z nich posmaruj pierwszy blat biszkoptu, następnie ułóż 350 gram wiśni i posmaruj je 1/3 częścią ubitej śmietany.
- Na wierzch połóż 2 blat, posmaruj go pozostałą konfiturą, ułóż 350 gram owoców i posmaruj 1/3 częścią ubitej śmietany.
- Na samą górę połóż 3 blat, posmaruj odłożoną konfiturą, pozostałą bitą śmietaną oraz całość posyp wiórkami z czekolady. Na sam koniec ciasto udekoruj pozostałymi wiśniami.
- Do momentu podania ciasto przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Ciasto czarny las to pięknie wyglądający torcik. Świetnie sprawdzi się na wielu uroczystościach rodzinnych. Jest to jednak deser wysokokaloryczny, dlatego uważaj na jego ilość w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny