Ciasto cynamonowe z jabłkami

Opublikowano: 26.01.2024 r., 15:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto cynamonowe z jabłkami
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Ciasto cynamonowe z jabłkami to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, z którym poradzi sobie każdy, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przygotuj je w swoim domu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
288 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier wanilinowy 1 łyżka (10 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (320 g)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cynamon 1 łyżeczka (5 g)
  • Jabłko 4 sztuki (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka

Przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami krok po kroku

Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem.

Dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Na końcu dodaj cynamon, ponownie wymieszaj masę i przelej ją do foremki.

Jabłka dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry ułóż je na wierzchu ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta cynamonowego z jabłkami

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami, które będzie pyszne w smaku, a także łatwe w przygotowaniu. Nasze ciasto cynamonowe z jabłkami powstaje dosłownie z kilku podstawowych składników. Zaopatrz się w jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier, mąkę pszenną, olej rzepakowy, cynamon i jabłka.

Mąka pszenna, którą użyłam, naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę, zadbaj, aby była to mąka orkiszowa specjalnego przeznaczenia.

Charakteryzuje się ona wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Głównym składnikiem będą jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.

Zatem, jak zrobić ciasto cynamonowe z jabłkami?

Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj cynamon, ponownie wymieszaj masę i przelej ją do foremki. Jabłka dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry ułóż je na wierzchu ciasta. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Nasze najlepsze ciasto cynamonowe z jabłkami jest dobre do spożycia. Przekonaj się, jakie jest smaczne. Będzie to dobry najlepszy placek z sezonowymi owocami, który możesz przygotować w domu.

Alergeny w cieście cynamonowym z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta cynamonowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasta cynamonowego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Drobno pokrojone jabłka możesz również wmieszać w masę ciasta, a nie układać na jego wierzchu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
288.29
288.29
Białko (g)
5.60
5.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
41.52
41.52
Węglowodany przyswajalne (g)
40.60
40.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.44
11.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
1.81
Tłuszcze nienasycone (g)
9.63
9.63
Cholesterol (mg)
61.30
61.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.62
1.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.85
43.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
25.28
25.28
Potas (mg)
122.96
122.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.74
35.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
91.31
91.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.41
12.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.73
1.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
0.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cynamonowego z jabłkami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta cynamonowego z jabłkami

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
320 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cynamon
5 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Jabłko
400 g
4 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Koszt składników
22.50