Ciasto cynamonowe z jabłkami
- Jajko (4 szt.)
- Cukier wanilinowy 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (320 g)
- Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
- Cynamon 1 łyżeczka (5 g)
- Jabłko 4 sztuki (400 g)
Przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami krok po kroku
Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem.
Dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Na końcu dodaj cynamon, ponownie wymieszaj masę i przelej ją do foremki.
Jabłka dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry ułóż je na wierzchu ciasta.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta cynamonowego z jabłkami
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami, które będzie pyszne w smaku, a także łatwe w przygotowaniu. Nasze ciasto cynamonowe z jabłkami powstaje dosłownie z kilku podstawowych składników. Zaopatrz się w jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier, mąkę pszenną, olej rzepakowy, cynamon i jabłka.
Mąka pszenna, którą użyłam, naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę, zadbaj, aby była to mąka orkiszowa specjalnego przeznaczenia.
Charakteryzuje się ona wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Głównym składnikiem będą jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.
Zatem, jak zrobić ciasto cynamonowe z jabłkami?
Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj cynamon, ponownie wymieszaj masę i przelej ją do foremki. Jabłka dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry ułóż je na wierzchu ciasta. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Nasze najlepsze ciasto cynamonowe z jabłkami jest dobre do spożycia. Przekonaj się, jakie jest smaczne. Będzie to dobry najlepszy placek z sezonowymi owocami, który możesz przygotować w domu.
Alergeny w cieście cynamonowym z jabłkami
Lista alergenów dla ciasta cynamonowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta cynamonowego z jabłkami
Drobno pokrojone jabłka możesz również wmieszać w masę ciasta, a nie układać na jego wierzchu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.