Ciasto cynamonowe
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Masło (150 g)
- Cukier (200 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Cynamon (20 g)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony (100 g)
Przepis na ciasto cynamonowe krok po kroku
Do miski wbij jajka i utrzyj je na puszystą masę z cukrem.
Dodawaj małe kawałki masła, cały czas mieszając.
Wlej do masy mleko, nie przestając ubijać.
Do ciasta przesiej mąkę, sodę i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć dżem i dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej nią ciasto.
Ciasto przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 60 minut, do suchego patyczka.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat ciasta cynamonowego
Ciasto cynamonowe to doskonała opcja dla miłośników prostych dań. Całość jest smaczna, prosta i pełna smaku. Całość można przygotować dosłownie w kilka chwil.
Przepis na ciasto cynamonowe, wspaniały pomysł na naprawdę smakowity deser. Ciasto z tego przepisu wychodzi naprawdę smaczne. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących. To ciasto na pewno zrobi furorę na każdej imprezie. Jednak sprawdzi się też na zwyczajne niedzielne popołudnie. To dlatego, że do jego przygotowania potrzeba naprawdę niewiele czasu. Całe ciasto da się zrobić w mniej niż pół godziny. Powstaje z niej ciasto idealne, pełne smaku i bardzo miękkie. Do jego wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych produktów, dlatego całość jest dość tania i bezproblemowa. Większość produktów można znaleźć w kuchennej spiżarni. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto cynamonowe, by było pyszne, a przy okazji szybkie i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsze ciasto dla miłośników korzennych przypraw. To cynamon gra w nim główną rolę. Ta przyprawa kojarzy się głównie z jesienią i zimą, a wspaniale sprawdza się przez cały rok. Cynamon jest doskonałym wyborem nie tylko do pierniczków. Cynamon to wspaniały antyoksydant, który dba o zdrowie całego organizmu. Ten wypiek wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Głównym jego składnikiem jest oczywiście mąka pszenna. To właśnie dzięki niej całość jest tak puszysta i smaczna. Najlepiej wybrać taką o niskim typie, która jest bardzo delikatna, przez co najlepiej sprawdza się właśnie w słodkich wypiekach. Oprócz tego niezwykle istotny jest wybór jaj. Najlepiej postawić na te ekologiczne. Dzięki temu całość smakuje po prostu wspaniale, ale również jest zdrowa. Jajka są świetnym źródłem białka, a także kwasów z rodziny Omega 3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także krwionośnego.
Alergeny w cieście cynamonowym
Lista alergenów dla ciasta cynamonowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta cynamonowego
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(122g)
Węglowodany
(122g)
Tłuszcze
(122g)
Witaminy
(122g)
Składniki mineralne
(122g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.