Ciasto chałwowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,25 szklanki mąki (170 g)
- Mleko 1,5% - 0,6 szklanki mleka / 13 łyżek (150 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Czekolada gorzka - 0,5 tabliczki (50 g)
Przepis na ciasto chałwowe krok po kroku
W misce zmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Do drugiej miski dodaj masło o temperaturze pokojowej i cukier.
Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
Gdy już masa będzie puszysta i jasna dodaj jajko i miksuj około 2 minuty a następnie dodaj drugie i również miksuj 2 minuty.
Do jajek z cukrem i jajkami dodawał naprzemiennie porcję mąki i mleka. Mieszaj delikatnie szpatułką.
Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni.
350 ml śmietanki przelej do garnka, dodaj chałwę waniliową i podgrzewaj ciągle mieszając do momentu aż chałwa się rozpuści.
Śmietankę z chałwą pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Do miski dodaj ser mascarpone i ubij go mikserem przez 1-2 minuty.
Do mascarpone dodaj śmietankę z chałwą i szybko wymieszaj, nie ubijaj.
Wystudzone ciasto przekrój na 3 części.
Dolną część włóż do tortownicy i wylej na nią połowę kremu.
Na krem połóż drugi biszkopt i wylej drugą połowę kremu i przykryj ostatnią częścią.
W 50 ml ciepłej śmietanki roztop czekoladę i polej ciasto.
Ciasto pozostaw przez godzinę w lodówce.
Więcej informacji na temat ciasta chawowego
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto chałwowe to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości ale wymagających odrobinę pracy i czasu. Pyszne, domowe ciasto jest pyszną propozycją nie tylko jako deser ale również jako okazjonalny tort. Tani i prosty chałwowiec sprawdzi się w każdej sytuacji. Możesz przygotować go na święta, na niedzielny podwieczorek lub jako tort. Masa wykonana jest z chałwy i mascarpone jednak jest druga wersja, która wykonana jest z chałwą i budyniem. Ciasto możesz wykonać bez pieczenia, przygotuj je wtedy z biszkoptami i z kremem chałwowym. Przepis na ciasto chałwowe jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić smaczne i szybkie ciasto chałwowe dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ciasto chałwowe.
Alergeny w cieście chałwowym
Lista alergenów dla ciasta chawowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta chawowego
Ciasto chałwowe to pyszne ciasto, którego masa przygotowana jest na bazie chałwy. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas, nawet raz w tygodniu, na pewno nie wpływanie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.