Ciasto cappuccino z mlekiem w proszku
- Herbatniki (200 g)
- Mascarpone (750 g)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
- Kawa rozpuszczalna (50 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Mleko w proszku (100 g)
- Czekolada deserowa (300 g)
Przepis na ciasto cappuccino z mlekiem w proszku krok po kroku
Połowę herbatników ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Mleko zagotuj w rondelku i dodaj do niego mleko w proszku. Ostudź.
Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Powoli dodawaj serek i dokładnie mieszaj.
Do masy serowej dodaj mleko i kawę, całość dokładnie rozmieszaj.
Krem rozłóż na herbatnikach i przykryj je kolejną warstwą ciastek.
W rondelku roztop czekoladę i wyłóż ją na herbatnikach.
Ciasto wstaw do lodówki i schładzaj 4 godziny.
Więcej informacji na temat ciasta cappuccino z mlekiem w proszku
Ciasto cappuccino z mlekiem w proszku to doskonały przepis na placek bez pieczenia, którego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. To ciasto dla miłośników kawy. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej, dzięki temu herbatniki zdążą się dobrze rozmięknąć i całość będzie lepsza.
Przepis na ciasto cappuccino z mlekiem w proszku jest doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają proste wypieki, które doskonale się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. To szybkie ciasto, dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Całość można przygotować w kilkanaście minut. Choć wydaje się skomplikowane, robi się go w ekspresowym tempie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto cappuccino z mlekiem w proszku, które będzie nie tylko szybkie, ale również pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Do wykonania go nie trzeba korzystać ze specjalnego sprzętu, gdyż ciasta nie trzeba nawet zapiekać. To świetny wybór dla osób, które nie posiadają w swojej kuchni piekarnika. Dzięki zastąpieniu blatów ciasta herbatnikami całość jest bardzo prosta i smaczna, a w dodatku zawsze wychodzi. Z tej receptury dowiesz się jak zrobić ciasto cappuccino, które ma fantastyczny smak i wspaniałą strukturę. Choć w niektórych przepisach do masy dodaje się żelatyny lub galaretki, nie jest to konieczne, całość po odpowiednim schłodzeniu dobrze się trzyma i nie spływa. Dlatego ważne jest, by nie skracać czasu, który ciasto powinno spędzić w lodówce. To ciasto to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, gdyż ten przepis pokazuje, że ciasto może być nowoczesne i kreatywne, nawet przy użyciu niewielu składników. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowinek kulinarnych i nieoczywistych połączeń. To dobre rozwiązanie również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Nie potrzeba do niego żadnego dużego doświadczenia kulinarnego. To bardzo smaczne ciasto na pewno spodoba się również wszystkim dzieciom.
Alergeny w cieście cappuccino z mlekiem w proszku
Lista alergenów dla ciasta cappuccino z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Mleko 2%
- Mleko w proszku
- Czekolada deserowa
Wartości odżywcze ciasta cappuccino z mlekiem w proszku
To ciasto zawiera dość sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(178g)
Węglowodany
(178g)
Tłuszcze
(178g)
Witaminy
(178g)
Składniki mineralne
(178g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.