Ciasto cappuccino z biszkoptami
- Mascarpone - 2 opakowania (500 g)
- Biszkopty - 2 opakowania (240 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - szklanka (250 ml)
- Cukier puder - 6 łyżek (60 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (50 g)
- Śmietanka kremowa 36% (450 ml)
- Żelatyna - 2 łyżki (50 g)
- Mleko w proszku - 1/4 szklanki (70 g)
Przepis na ciasto cappuccino z biszkoptami krok po kroku
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę biszkoptów ułóż na spodzie blachy i nasącz je połową naparu kawowego.
Żelatynę rozpuść w 1/4 gorącej wody i odstaw do przestudzenia.
Serek mascarpone ubij z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.
Śmietankę ubij na sztywno z ekstraktem waniliowym. Gdy będzie tworzyć gęsty puch, dodawaj do niej małymi partiami mascarpone, ubijając na najniższych obrotach. Całość połącz z połową naparu kawowego.
Do kremu wlej schłodzoną żelatynę i ubijaj na najniższych obrotach. Krem przełóż na biszkopty i przykryj kolejną warstwą ciasteczek.
Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
Więcej informacji na temat ciasta cappuccino z biszkoptami
Ciasto cappuccino z biszkoptami to przepyszny i bardzo prosty deser, który można zrobić w kilka chwil. To ciasto bez pieczenia, dlatego na pewno skradnie serca osobom, które nie dysponują piekarnikiem. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone i świetnie pasuje do kawy. Jest tak słodkie, że już jeden kawałek zaspokoi apetyt na słodycze. To uproszczona wersja popularnego włoskiego deseru, jednak z kawowym kremem, który sprawia, że całość nie jest zbyt mdląca.
Najlepsze w tym cieście jest to, że można je zrobić całkiem bez pieczenia. To zdecydowanie skraca czas całego przygotowania. I jest gwarantem, że ciasto na pewno się uda. Do jego wykonania potrzebne są tylko biszkopty. Nawet osoby na diecie z niskim indeksem glikemicznym mogą sobie pozwolić na ten deser, gdyż można skorzystać z ciasteczek bez dodatku cukru, które są równie pyszne.
Przepis na placek cappuccino z biszkoptami jest niezwykle prosty, dlatego można całość wykonać w kilka chwil. Ciasto bazuje na kilku prostych składnikach, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często a nawet w domowej spiżarni.
Krem do tego ciasta robi się na bazie serka mascarpone, które jest puszysty i ma delikatny smak, świetnie pasujący do całego deseru. Można jednak zamienić go na inny. Świetnie sprawdzi się twaróg sernikowy, ciasto można również przygotować z serkami homogenizowanymi, które mają dodatek cukru, więc nie trzeba dodatkowo dosładzać kremu.
Masa cappuccino z mlekiem w proszku jest niezwykle łatwą do wykonania. Swoją nazwę zyskała dzięki połączeniu kremowej pianki, mleka w proszku i kawy, tak jak w przypadku popularnej włoskiej kawy. To świetny deser dla wszystkich miłośników kawowych przysmaków. W tym wydaniu, kawa jest bardzo łagodna i lekko zdominowana przez mleko, jednak dzięki temu cały deser jest łagodny i bardzo delikatny. Świetnie współgrają w nim również biszkopty namoczone w kawowym pączu, dzięki któremu wspaniale miękną i komponują się z kremem. Ciasto można udekorować warstwą kakao, kawy czy tartej czekolady, by pięknie się prezentowało.
Alergeny w cieście cappuccino z biszkoptami
Lista alergenów dla ciasta cappuccino z biszkoptami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Mleko w proszku
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze ciasta cappuccino z biszkoptami
To ciasto zawiera sporo cukrów prostych, dlatego nie będzie najlepszym wyborem na co dzień.
Energia i białka
(167g)
Węglowodany
(167g)
Tłuszcze
(167g)
Składniki mineralne
(167g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.