Ciasto cappuccino z biszkoptami

Opublikowano: 14.07.2021 r., 11:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto cappuccino w szklanym naczyniu
Ciasto cappuccino z biszkoptami
Ciasto cappuccino z biszkoptami to wspaniały i lekki deser, który wspaniale smakuje. To idealny wypiek dla wszystkich miłośników kawy, tutaj w słodkim wydaniu.
Przygotowanie 25 min
497 kcal
Kcal w porcji
167 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mascarpone - 2 opakowania (500 g)
  • Biszkopty - 2 opakowania (240 g)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru - szklanka (250 ml)
  • Cukier puder - 6 łyżek (60 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (50 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (450 ml)
  • Żelatyna - 2 łyżki (50 g)
  • Mleko w proszku - 1/4 szklanki (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto cappuccino z biszkoptami krok po kroku

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę biszkoptów ułóż na spodzie blachy i nasącz je połową naparu kawowego.

Żelatynę rozpuść w 1/4 gorącej wody i odstaw do przestudzenia.

Serek mascarpone ubij z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.

Śmietankę ubij na sztywno z ekstraktem waniliowym. Gdy będzie tworzyć gęsty puch, dodawaj do niej małymi partiami mascarpone, ubijając na najniższych obrotach. Całość połącz z połową naparu kawowego.

Do kremu wlej schłodzoną żelatynę i ubijaj na najniższych obrotach. Krem przełóż na biszkopty i przykryj kolejną warstwą ciasteczek.

Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto cappuccino z biszkoptami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta cappuccino z biszkoptami

Ciasto cappuccino z biszkoptami to przepyszny i bardzo prosty deser, który można zrobić w kilka chwil. To ciasto bez pieczenia, dlatego na pewno skradnie serca osobom, które nie dysponują piekarnikiem. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone i świetnie pasuje do kawy. Jest tak słodkie, że już jeden kawałek zaspokoi apetyt na słodycze. To uproszczona wersja popularnego włoskiego deseru, jednak z kawowym kremem, który sprawia, że całość nie jest zbyt mdląca.

Najlepsze w tym cieście jest to, że można je zrobić całkiem bez pieczenia. To zdecydowanie skraca czas całego przygotowania. I jest gwarantem, że ciasto na pewno się uda. Do jego wykonania potrzebne są tylko biszkopty. Nawet osoby na diecie z niskim indeksem glikemicznym mogą sobie pozwolić na ten deser, gdyż można skorzystać z ciasteczek bez dodatku cukru, które są równie pyszne.

Przepis na placek cappuccino z biszkoptami jest niezwykle prosty, dlatego można całość wykonać w kilka chwil. Ciasto bazuje na kilku prostych składnikach, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często a nawet w domowej spiżarni.

Krem do tego ciasta robi się na bazie serka mascarpone, które jest puszysty i ma delikatny smak, świetnie pasujący do całego deseru. Można jednak zamienić go na inny. Świetnie sprawdzi się twaróg sernikowy, ciasto można również przygotować z serkami homogenizowanymi, które mają dodatek cukru, więc nie trzeba dodatkowo dosładzać kremu.

Masa cappuccino z mlekiem w proszku jest niezwykle łatwą do wykonania. Swoją nazwę zyskała dzięki połączeniu kremowej pianki, mleka w proszku i kawy, tak jak w przypadku popularnej włoskiej kawy. To świetny deser dla wszystkich miłośników kawowych przysmaków. W tym wydaniu, kawa jest bardzo łagodna i lekko zdominowana przez mleko, jednak dzięki temu cały deser jest łagodny i bardzo delikatny. Świetnie współgrają w nim również biszkopty namoczone w kawowym pączu, dzięki któremu wspaniale miękną i komponują się z kremem. Ciasto można udekorować warstwą kakao, kawy czy tartej czekolady, by pięknie się prezentowało.

Alergeny w cieście cappuccino z biszkoptami

Lista alergenów dla ciasta cappuccino z biszkoptami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko w proszku
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze ciasta cappuccino z biszkoptami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera sporo cukrów prostych, dlatego nie będzie najlepszym wyborem na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(167g)
Energia (kcal)
298.02
497.69
Białko (g)
6.88
11.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(167g)
Węglowodany (g)
18.22
30.44
Węglowodany przyswajalne (g)
16.87
28.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
2.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(167g)
Tłuszcz (g)
22.48
37.54
Tłuszcze nasycone (g)
22.12
36.94
Tłuszcze nienasycone (g)
0.36
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.69
82.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(167g)
Sód (mg)
124.06
207.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
110.15
183.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
1.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cappuccino z biszkoptami 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta cappuccino z biszkoptami

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Biszkopty
240 g
2 opakowania
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 240 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Cukier puder
60 g
6 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Śmietanka kremowa 36%
450 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
7.20
Za 450 ml
Żelatyna
50 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Mleko w proszku
70 g
1/4 szklanki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Koszt składników
54.50