Ciasto cappuccino
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (135 g)
- Masło - 0,6 kostki (120 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Czekolada gorzka - 0,5 tabliczki (50 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 0,2 szklanki (50 ml)
- Śmietana 12% - 2 łyżki (50 g)
- Mleko 1,5% - 3 łyżki (36 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (1000 g)
- Cukier puder - 0,75 szklanki (93 g)
- Żelatyna - 4 łyżki (32 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru (120 ml)
Przepis na ciasto cappuccino krok po kroku
W garnku roztop masło.
W ciepłym maśle roztop czekoladę, dodaj kakao, mleko, śmietanę i kawę. Całość dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miski wbij całe jajka. Ubijaj z cukrem na puszystą pianę przez około 5-7 minut.
Do jajek dodaj masę czekoladową, dokładnie wymieszaj.
Do jajek z czekoladą dodawaj partiami przesianą mąkę. Ciasto wymieszaj delikatnie aby nie było grudek.
Ciasto czekoladowe przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 30 minut w 160 stopniach.
Śmietankę ubij na puszysto z dodatkiem cukru pudru.
Ubitą śmietanę podziel na trzy części.
Do pierwszej części dodaj 80 ml kawy z rozpuszczonymi 10,5 g żelatyny (1,3 łyżki).
Do drugiej części dodaj 40 ml kawy z rozpuszczonymi 10,5 g żelatyny (1,3 łyżki).
Do trzeciej części dodaj 20 ml wody, w którym rozpuszczone zostało 10,5 g żelatyny (1,3 łyżki).
Na wystudzony spód umieszczony w formie do pieczenia wylej pierwszą część masy, pozostaw na 20-30 minut w lodówce a następnie wylej drugą część masy.
Z trzeciej, śmietankowej masy zrób dowolne dekoracje lub wylej ją równo.
Ciasto schłodź minimum 2 godziny.
Ciasto możesz posypać kakao lub startą czekoladą mleczną.
-
Rzeszowiak
-
Szarlotka
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Kołacz
-
Seromakowiec
-
Kinder country
-
Szarlotka z kruszonką
-
Porzeczkowiec
-
Domek z piernika
-
Sernikobrownie z malinami
-
Piernik staropolski
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Tort pavlova
-
Ciasto oreo
-
Szarlotka z budyniem
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Chatka baby jagi
-
Ciasta na Boże Narodzenie
Więcej informacji na temat ciasta cappuccino
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto cappuccino jest jedną z propozycji ciasta na zimno. Wyjątkowe, kawowe ciasto, zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale także wyglądem. Trzy warstwy różnych musów tworzą cieniowanie i modny efekt ombre. Ciasto cappuccino z biszkoptami wykonasz zupełnie bez pieczenia, jednak jeśli wolisz, możesz przygotować domowy biszkopt, który będzie podstawą ciasta. Kremy do tortu możesz wykonać z kawą cappuccino, przygotowaną kawą rozpuszczalną lub espresso. Przepis na placek cappuccino jest łatwy w przygotowaniu jednak wymaga odrobiny czasu aby przygotować musy oraz aby odpowiednio schłodzić ciasto. A jak zrobić ciasto cappuccino dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie przygotowanie wytłumaczone jest krok po kroku.
Ciasto z masą cappuccino to fajny deser, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kawy. Sprawdzi się nie tylko w ciepłe, letnie dni, będzie świetnie smakować o każdej porze roku.
Alergeny w cieście cappuccino
Lista alergenów dla ciasta cappuccino przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Mleko 1,5%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta cappuccino
Ciasto cappuccino to jedna z pysznych propozycji ciast na zimno. Jest przygotowana z tradycyjnych składników dlatego warto spożywać je okazjonalnie, dzięki czemu nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(134g)
Węglowodany
(134g)
Tłuszcze
(134g)
Składniki mineralne
(134g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.